"Različiti programi" i zapošljavanje u inozemstvu smanjili broj nezaposlenih

ljubuski.info

Broj nezaposlenih osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji tijekom godine dana manji je za 527, govore podaci Službe za zapošljavanje.

Tako je na kraju prošle godine u ovoj županiji posao imalo 19.706 osoba, a prema bilješkama spomenute Službe, u istom razdoblju zabilježeno je ukupno 10.907 nezaposlenih osoba.

Zapošljavanje osoba u inozemstvu

Krajem 2017. godine, prema našim evidencijama, zabilježeno je ukupno 10.907 nezaposlenih osoba. Broj evidentiranih manji je za 527 osoba ili za 4,61% u odnosu na broj evidentiranih nezaposlenih osoba krajem 2016. godine. Razlog ovakve promjene je zapošljavanje i samozapošljavanje osoba kroz različite programe u protekloj godini, kao i zapošljavanje osoba u inozemstvu - navodi se u izvješću Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije.

Najveće smanjenje broja nezaposlenih bilježi se u Širokom Brijegu, gdje je krajem 2016. na evidenciji nezaposlenih osoba zabilježeno 4.310 njih, dok je na kraju 2017. u ovom gradu 3.931 osoba bez posla.

Slijedi Ljubuški koji je na početku ove godine imao 2.761 nezaposlenu osobu, a godinu ranije taj broj je bio 2.847.

Općina Posušje na kraju prošle godine imala je 2.361, a Grude 1.854 nezaposlene osobe.

I dalje među nezaposlenima prednjači kvalificirana radna snaga (zanatlije).

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije, na kraju 2017. godine na evidenciji nezaposlenih bilo je 4367 KV radnika, slijede oni sa srednjom stručnom spremom, kojih je 3556. Iza njih su NK radnici kojih 1387 na području Zapadnohercegovačke županije čeka na posao. Nešto manje od tisuću osoba sa završenim fakultetom također još uvijek traga za radnim mjestom, kao i 555 osoba sa završenom višom školom.

Korištenje poticaja

Na evidenciji za zapošljavanje najmanje je onih koji spadaju u kategoriju VKV, svega njih 15, od toga 7 u Širokom Brijegu, 5 u Posušju, 2 u Grudama te 1 u Ljubuškom. Među nezaposlenima u Zapadnohercegovačkoj županiji su i 122 osobe s invaliditetom, od toga 40 žena. Najviše ih je u kategoriji ostalih invalida, ukupno 74 osobe, zatim kategorizirane mladeži 26 osoba, ratnih vojnih invalida na evidenciji nezaposlenih osoba je 18, invalida rada 3 te jedan invalid civilne žrtve rata.

Iz Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije podsjetili su na činjenicu kako je kroz federalni program sufinanciranja zapošljavanja, od ukupno 18.000.000 konvertibilnih maraka, Zapadnohercegovačka županija kroz više različitih segmenata povukla 924.695,33 konvertibilne marke.

Večernji list

Glas naroda

to je samo prijavljeno na minimalac nesto onih sto su radili do sad na crno, radi pojacanih inspekcija

Naravno da ih je manje ,kad ih je toliko i duplo vise se iselilo ,sad su prijavljeni na nekom boljem mjestu.

Logično, kad ih je 527 otišlo u tuđinu zaradit za "koru kruva"

Kako Galileo reče Ipak se kreće.Pomalo.

Pitanje za vladajuće sl. Statistički iznesite podatak koliko ste od 1992 do 2018 godine Zatvorili i Rasprodali proizvodni radni Mjesta a ju Medjuvremenu koliko ste otvorili Proizvodni Radni Mjesta čekamo odgovor od Vlade Ž ZH

Nisam vlada ali su ti sva radna mjesta propala i prije 92.god.Očito imaš slabo sjećanje.Da se nije raspala ratom raspala bi se ekonomski.Onaj mastodont nije mogao prezivjeti.
Koliko je onda bilo uhljeba i izmisljenih radnih mjesta.
Ne branim samo podsjećam.

A sta je to sad drugacije? Samo nema 'mastodonata'

eto ti si pametan, kako su propala prije , ta stara poduzeća nisu imala kredita i imala su svako brdo imovine koju su poslije razgrabili političari i njihovi jataci i kao najvažnije imala su obučenu radnu snagu, a prije će bit da su ovi danas doo propali nemaju imovine ništa osim 2000km osnivačkog kapitala i svaki doo grca u kreditnim zaduženjima

Njemačka čeka HDZ uhljebe

"Različiti programi" i zapošljavanje u inozemstvu smanjili broj nezaposlenih

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari