Ni nakon osam mjeseci tužiteljstvo bez odluke

ljubuski.info

Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine još uvijek traje, potvrđeno je u Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije.

Skoro osam punih mjeseci od kada su profesori iz Gimnazije podnijeli dvije kaznene prijave, istraga još nije dala odgovor ima li osnova u tim prijavama ili nema.

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu je zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske godine 2016./2017.

Dana 22. rujna 2017. godine PU Posušje prijavljen je v.d. ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukić, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti.

Druga kaznena prijava podnesena je dana 29. rujna 2017. godine od strane dvadeset i jednog profesora Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Putem punomoćnika profesori su Županijskom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

Ministrica, inspektorica i v.d. ravnatelj prijavljeni su zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave.

Iz Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije odgovoreno je kako su u tijeku istražne radnje i prikupljanje dokaza u cilju donošenja konačne i zakonite odluke.
O istražnim radnjama koje se provode u ovoj fazi postupka nije moguće dati više informacija, a iz razloga obveze zaštite istrage do donošenja konačne odluke o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena, kazao je Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Tužiteljstva ZHŽ-a.

Ranije je iz Tužiteljstva priopćeno kako, obzirom da istraga još uvijek nije formalno otvorena ista nije niti mogla stati.

U Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija ukoliko dođe do otvaranja istrage služit će kao dokazi u kaznenom postupku.

Naređenje profesorima

Kao što je, u nekoliko navrata do sada, objavljeno, sve je počelo pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja na kraju školske 2016/2017. godine poništiti negativne i zaključiti pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja 2017. godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ.
Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, navode profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je tada s Nastavničkog vijeća.

Svi učenici prošli

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Optužbe na ovakva postupanja, iznijeli su profesori, njih 21, koji su podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu. Istraga, kako smo naglasili još nije okončana, a u narednom periodu ostaje za vidjeti ima li u svemu dovoljno elemenata za podizanje optužnice.

Dnevni list

Glas naroda

ne znam što vas to čudi, ja osobno imam 5 godina već pravomoćnu presudu suda i pokrenutu ovrhu protiv županije i njenog vlasništva i sud neće da provede svoju presudu jer čeka politiku što će ona odlučiti, to je sve igrokaz, sud i tužiteljstvo izgleda da nisu samostalni

Nudera, svašta ti će. Pa gdje živimo u grebenoj dolini suza

ma ovo je diktatura u adeze vilajetu šta drugo

Ovdje treba KAZNENU PRIJAVU profesoricama koje su u startu odbile ispitivanje pred komisiom iako je zahtjev roditelja bio osnovan.
Svi roditelji trebaju podnijeti prijavu zbog nastale situacije, dusevnih boli i prozivanja djece a glavni krivci za sve su profesorice koje su to odbile i zbog njih je sve ovo nastalo.
Prijavu protiv njih pa nek se bahate i bezobrazne profesorice pozabave sobom

Bahate profesorice srozale su Gimnaziju na samo dno..njih treba tužiti..tada bi se tu dalo svašta vidjeti.

Sramota ali sve po starom

Ako bog da HDZ će izgubit u 10.misecu ja računan ovi što dobiju tribali bi to rešit ako ne zastati

adeze ove izbore gubi prije nego na izbore iziđe uz božiju pomoć da ode ovaj belaj
nek idu rvacke ptice grabljivice-bušić genije

neka seksa u školstvu brate fali nam đece
u seksu je spas

Ne pije im više vode, osvježavanje člankom, slabo ih brane.

Nikolina Budimir, Jasminka Petric, Marija Vučić i Mirjana ex Galić de malo to oko doživljaja smanjite. Neće vas spasiti ovaj portal.Ni partija ni Bog.

Kažu da će opet u Astoriji biti slavlje. I glazbu naručile.

Ni nakon osam mjeseci tužiteljstvo bez odluke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari