Hrvatska više neće priznavati diplome iz BiH i Srbije?

ljubuski.info

Dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba nedavno je izjavio kako postoje indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrificirati u Hrvatskoj. Rekao je kako će do toga doći jer te diplome ne ispunjavaju potrebne kriterije.

Iz Agenciju za znanost i visoko obrazovanje su tu informaciju potvrdili.

Problem priznavanja diploma

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje pojasnili su da se priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Europi te u državama članicama EU-a provodi prema smjernicama tzv. Lisabonske konvencije. Hrvatska postupak priznavanja, koji se temelji na načelima Zakona o potvrđivanju Lisabonske konvencije, provodi od 1. srpnja 2004. godine u skladu sa Zakonom o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Stupanjem na snagu Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija prestao je vrijediti Zakon o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma na temelju kojeg se provodio postupak nostrifikacije.
Priznavanje IVK-a podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodjeljuju akademski stupnjevi, nazivi, ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koje su stečene kvalifikacijom, bez usporedbe studijskih programa, poručili su iz Agencije.

Potrebno ispuniti nekoliko kriterija

Agencija provodi postupak stručnog priznavanja IVK-a za što je potrebno ispuniti nekoliko kriterija.

Prvi kriterij je da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdana od strane akreditirane visokoškolske institucije, a inozemni visokoškolski program akreditiran od strane nadležnog akreditacijskog tijela te države.

U slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje sudjeluju u provođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditirane od strane nadležnih akreditacijskih tijela država u kojima se svaka od institucija koje sudjeluju u združenom programu nalazi, piše Glas.

Osim toga, prilikom vrednovanja IVK, uzimaju se u obzir i minimalna razina i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stječe kvalifikacija za koju se priznavanje traži, odnosno pristup daljnjem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi.

Ako svi navedeni kriteriji nisu ispunjeni, Agencija nije u mogućnosti u potpunosti priznati inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju.

Sveučilište u Mostaru prošlo međunarodni postupak reakreditacije

Potrebno je proći međunarodni postupak reakreditacije.
U slučaju kriterija akreditiranosti inozemne visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacijskog tijela, odnosno da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji, pojašnjavaju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH.

Između ostalog, pojasnili su i da je međunarodna akreditiranost agencija koje provode postupke reakreditacije, uz transparentne i jasne kriterije vanjskog vrednovanja studijskih programa i visokih učilišta, potvrda poslodavcima, obrazovnom sustavu, građanima i studentima da akreditirana visoka učilišta zaista ispunjavaju standarde kvalitete te njihove kvalifikacije jamče kompetentnost i osposobljenost za tržište rada, odnosno za daljnje obrazovanje.
U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Sveučilište u Mostaru, u cilju potvrde kvalitete svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih sastavnica i studijskih programa koje je provela hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditirana te je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete, odgovorili su iz Agencije.

Na temelju svih navedenih kriterija te informacija dostupnih od nadležnih međunarodnih institucija, AZVO odlučuje u postupcima priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Jeftiniji troškovi studiranja u BiH

Brojni stanovnici Vukovarsko-srijemske županije studiraju na dislociranom studiju Sveučilišta Mostar, u Orašju. Kao prednost ističu velik izbor studijskih grupa, ali i znatno jeftinije školarine nego u Hrvatskoj.
Orašje nam je blizu, i ondje nas nitko ne tretira niti doživljava kao strance, i može se reći da studiramo na kućnom pragu, izjavila je studentica Marina iz Županje, na granici s Orašjem.

Poručila je i kako Sveučilište u Mostaru provodi nastavu prema pravilima Bolonjskog procesa i da su diplome komplementarne s europskim, jer su programi usklađeni s programima u Hrvatskoj.

Prema dostupnim podacima, BiH ima 45 visokoškolskih ustanova, od čega je deset javnih i 35 privatnih. Studentima se nudi 1600 studijskih programa.

S porastom broja obrazovnih ustanova, čiji su standardi i kvaliteta rada upitni, povećale su su i mogućnosti za kupnju i krivotvorenje diploma pa je i korupcija u obrazovanju postala rasprostranjena pojava.

Glas Slavonije

Glas naroda

eto ti ga na LOGOS-manija dobiva prvi udarac.

Šta je nisi imao para za upisat pa liječiš frustracije ?? ho ho ho !

Oceli vridit Joze i Mile Sevo skola u Hrvatskoj ja bi polaga za Agronoma pa pitam Hvala

I vrjeme je ,ali opet jadni narod žaba plaća školarine,istina vikend kursevi su zločin i prevara.Ipak poštenje kad tad pobjedi.

I vrjeme je ,ali opet jadni narod đaba plaća školarine,istina vikend kursevi su zločin i prevara.Ipak poštenje kad tad pobjedi.

Šta ćemo sa Čuvenim Fabusom Koji sjedi po našim ustanovama platili diplome i miruju za jaslam.

Ceps i Logoss mogu svugdje jer su u sustavu Bolonje ...provjerite malo bolje i oni su za dvije godine 3 u ovoj državi a vi likuj te ...živi bili pa vidjeli

PA KAŽE:

"U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Sveučilište u Mostaru, u cilju potvrde kvalitete svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih sastavnica i studijskih programa koje je provela hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditirana te je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete, odgovorili su iz Agencije".

a za Yogos
.........." ništa ne kaže.

Sveuciliste u Mostaru jedino prolazi bravo za rektora Tomica

Kvesko Kiseljački je akademik

Kvesko Kiseljački je glavni na većini portala a to ne bi bio da nije visoko obrazovan

PR članak rektora zanatlije.

A ševinovci, razni prometni inženjeri, pusti agronomi, uzgajivači i svinjski oploditelji, razni difovci - sportski antitalenti što svoje znanje pretaču u našu stvarnost radeći u policijskim agencijama, oni su mirni jer na svojim funkcijama sprovode zamisli i ideje našeg dobročinitelja veličanog od fratarskih uzoritih glava...

Tako je Toma!

Zašto je neće priznavat ako je ljudi pošteno plate kao i dosad?

Kvesko kiseljak ne može biti predsjednik općinskog vijeća u RH.Za razliku od njega Marija H.može gdje hoće.Tužne li sudbine Kveska Kiseljaka.Nervozan je na sjednicama zbog toga.Tako je nervozan da je to čudo

Kad zaživi država, te divlje diplome koje samo treba platiti, vrijedit će koliko ispisani toaletni papir.

Jedino što smo proizvodili i izvozili. sad nam i to ukinu majka Hrvatska kako dalje. Provjerena informacija ko ima fakultet iz BiH neće moć na more ovo ljeto biće mu zapriječen ulazak u EU to jest i RH

Pa sta ste vi mislili u EU s Sevinim diplomama

Raditi u državi u kojoj završiš to je pravda a ne u drugoj državi

jeste ako završiš ali kriminal,zločin i terorizam je ako radiš sa kupljenom diplomom

vriditi će one vriditi, izglasati će Kvesko Kiseljački kodeks za priznsvanje diploma.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Napokon a nebi ih trebalo priznavat ni u BIH da ima drzave.bruka je to neko pegla i uci a neko ima novac i kupi znanje.Uredu nek placa i ide ali takve diplome nebi smjele u javni sektor ali ih ima od opcine.zupanija i policije.Kako neko more kupit diplomu ekonomiste negdje studira u Medugorju i radi u opcini .onda se cude kako narod ima misljenje o vlasti svih razina.ja imam lose misljenje ono sto znam u Hrvatskim zupanijama.

ovi što su završili u ovih mozgonja na privatnim školama treba dati da rade samo u privatnika ili kod svoga tate kad su pametni a u državnim ustanovam ko je išao u državne škole a dobro su se sjetili za ovo da stopiraju nikad nije kasno da se red zavede vrijeme je jednom

Sve je rješivo donijeti zakon da se ne može raditi u državnim firmama s diplomom s privatnih fakulteta i nestaće tih studenata preko noći

A,bas su se pokazali ovi sa ''regularnim'' diplomama na istim pozicijama ,dajte molim Vas prije nego lupite komentar tri puta promislite kaj pišete !

vridit će samo one kupljene u hrvatskoj!!!!!!...tako i treba, a ne da se kapital odlijeva u BiH!!

Ovo je politika i sve stoji. Bolje moj mali zna sada 17 godina nego ja kad sam zavrsio ekonomiju u Zagrebu 1997 g. Sve naucio sa vremenom i poslom. Ali politika je tu da prodaje maglu , naravno i zaradjuje na tome.

Treba studirati tamo gdje su politicari iz Hr i Bih studirali . To se zove posao. Nek ih fra Dario blagosovi

Nije badava Sevo pobilijo ko Vuk pun kriminala i korupcije TATA mu direktor skole u Kiseljku a nezna zbrojit dva i dva odman u Zenicu sa banditima

Kvesko Kiseljak je mozak. Kad ga čujem srce mi od dragosti zaigra. Toliko pameti, šarma i obrazovanja u jednoj maloj glavi nema nitko. Kvesko ajde podrigni jednom toliko si Kiseljaka popio.

Živio Kvesko Tiša Kiseljak. Živio!
Blago materi!

Kako je sitnim dušama drago vidjeti nečega čega nema odnosno kada je nešto pod upitnikom ...to je jedno i drugo od svih država EU samo bih bile sporne u Hrvatskoj kojoj u najmanju ruku i Sveuciliste u Mostaru služi za ruganje...ali kao što rekoh radujte se sitne duše ako vam to može ispuniti srce jos dva dana dok se ovo opovrgne...mama ti sporo vozi...

Tješi se ti hahaha ni rođeni otac ne vjeruje u te diplome jer zna koliko ju je platio

Sa tom tvojom pameti očito si i ti završio u Kiseljaku

Mene se vi okanite,ja san pošteno diplomu steka,sijo učija i učija idan inoć učija i steka znanje.ko je vani kriv što sidite prid kafićim ništa neradite pa vam mi koji smo uspjeli u životu krivi.ko je van branijo učit.ja san svoju diplomu pošteno steka i niko m je odbiti nemere a vi se izidite,moja djela se vide pogledajte gradovima mene a vidite sad.

Tiho ne kakaj nece niko moci to saprati crnog davla si ucija rupe si busija i stema gonise

Sta ce to ikakva diploma ako si radnik I znas, a ja to je za ove da "skolom" za pljackat narod.
Bog i Hrvati.

Istina je vazda sam radio i nije me stid što sam rupe vrtija i štema.no godina san da sam triba učit pa san se knjige latija i uspija,moja diploma svugdi vridi i odkad sam u općini ja pogledajte grad dotad i od tad,neko ko nema znanja nemere to znači diploma mi je zaslužena a ne kupovna,odi posa me čeka a vi tipkajte i dalje.

Pa Njavro,pa Vern ,pa hrpa onih nekih fakulteta po Zagrebu zasto bi priznali ijednu diplomu iz BiH .....
A ,Kupovine ima i na državnim faultetmima ,em parama ,em p....m pa vi gledajte hahah

Kvisko akademik hahaha sa frulom

zar je u redu da naša djeca proživljavaju stresove kroz državnu maturu...a ovi lagano polože i onda dođu pametovati u tuđu državu....za to je kriva je obrazovna reforma Hrvatske...

Diolome sa Sveučilišta u Mostaru se više neće priznavati ni ZHŽ-u!

Hrvatska više neće priznavati diplome iz BiH i Srbije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari