Hrvatska izdvaja 6 milijuna KM za kulturne projekte u BiH

ljubuski.info

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je u ponedjeljak Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, za što je u hrvatska država ove godine u proračunu osigurala 24 milijuna kuna (oko 6 milijuna KM).

Prijave se podnose zaključno do 16. svibnja, a na natječaj se mogu prijaviti pravne osobe, primjerice udruge koje su registrirane i djeluju najmanje dvije godine u BiH.

Kako navodi Hina, programi i projekti za koje se mogu prijaviti su različiti - od izgradnje, obnove i opremanja ustanova kulture te zaštite i obnove spomenika kulture, do podrške najznačajnijim kulturnim manifestacijama.

Hrvatska je spremna financijski poduprijeti javna glasila na hrvatskom jeziku, nabavu knjiga i časopisa hrvatskih nakladnika za škole (od osnovne do sveučilišta) i narodne knjižnice, te izdavanje djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i časopise od kulturološkog značenja.

Pravne osobe registrirane u BiH mogu računati i na financijsku potporu za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih i zdravstvenih ustanova, kao i za infrastrukturne i druge projekte koji promiču održivi povratak i opstanak Hrvata u BiH.

Prednost će imati programi koji jamče dugoročnije učinke za opstojnost Hrvata u BiH koji se provode u partnerstvu s pravnim osobama iz Hrvatske, koje financijski podupire lokalna zajednica, te oni kod kojih je vidljiva jasna provedivost i održivost.

Središnji državni ured ističe da iz spomenutih 24 milijuna kuna ne kani financirati programe/projekte čija je svrha korist članova udruge/zaposlenika pravne osobe, projekte subjekata ovisnih o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci, kao ni jednokratne manifestacije poput okruglih stolova, seminara, proslava obljetnica.

Uvjeti koje prijavitelji moraju ispuniti i dokumentaciju koju je potrebno priložiti popisani su u javnom natječaju objavljenom na internetskim stranicama Ureda.

Glas naroda

Ne može se kultura jesti niti ništa proizvodi da bi se moglo prodati.Da toliko ulažu u proizvodnju sami bi stvorili novac za kulturu.

Tisuću dobrih progres freza sanjam ja

Dosta više za opanke, dajte nešto za proizvodnju..

Pa zar niste progledali nakon 27 godina Hercegovačka bagra treba Zagrebu za peračinu da nije tako oni bi dosad procesuirali logističare iz Gruda Jelavića Medića Rupčića Čovića i ostale koji su opljačakali Hrvatsku preko HVO-a za stotine miliona maraka

Imali ista za zaboravljene jadne branitelje

Mi smo takvi kakvi smo, netko manje a netko više kulturan...
Tolike pare za toliko godina se moglo napraviti proizvodnih pogona da djeca netrebaju bježati odavde, ali mafija ima drugi plan...

Zašto bi Hrvatska trebala nama graditi proizvodne pogone?
To moramo sami!
To se zna kako se radi , to vam je kao i kružni tok....
Vlast koju ste izabrali tražite od nje, a ne od RH
Kulturu treba potpomagati da se sačuva i unaprijedi.
Napomena; ovo iz RH je sitno za velike projekte

Slažem se da ne treba Hrvatska graditi pogone ali ni kupiti biračko tijelo pa Kolindu smo postavili mi Hrvati iz BiH

Iz Zagreba sve uništili,granice zatvorili za naše robe,svoju robu prodaju,stvoreni TAJKUNI nekretnine kupuju po obali,tako dasu nas dobro iz -kulturilali,to tije samo politički potez ANDREJE da podupre i zahvali se Drugu DRAGANČETU,-------------KULTURA-ODLASKA u jednom smjeru.

Pare 90-tih oprali par puta,njemačke marke nam pokupili za običnu papirinu,sa prebivališta nas odjavili,tretiraju nas kao strance,i dobro ovaj napisa o Plenkiu,a tvornice nemogu graditi jer su i svoje raz-jeb-ali i narod vani spremili.

Jačanje temelja KRADEZEJA i njihovih sledbenika,narod ode a gladnom nije do kulture,sistem za uzimanje love strancima.............samo tko će vam tu raditi za 10 godina,naj vjerovatnije kinezi i arapi..........

Samo ciljano napraviti nešto ili podijeliti braniteljima i socijalno ugroženima ,studentima ,starim i nemoćnim bez mirovina i mirovljenicima jer imaju 326 KM mirovinu a radili i 40 godina.

Samo za poljoprivredne kulture i to sjeme i umjetno gnojivo koje je iz Kutine skuplje nego iz Srtbie ili Mađarske

Hrvatska izdvaja 6 milijuna KM za kulturne projekte u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari