BiH uskoro dobiva prvi centar za kompetenciju

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti Centar za kompetenciju CMM koji će doprinijeti omogućavanju novih prilika za ulazak na EU tržište te edukaciji studenata i provedbi raznih istraživanja, kazano je na konferenciji "Jačanje sustava kvaliteta tehnoloških proizvoda i usluga u BiH" koja je upriličena u petak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Centar za kompetenciju CMM, kako je istaknuto, bit će uspostavljen pod javno-privatno-akademskim partnerstvom i imat će sjedište na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Po riječima rektora mostarskog Sveučilišta Zorana Tomića, riječ je o centru unutar kojeg će se osnovati laboratorij koji će na izvjestan način biti povezan s gospodarskim subjektima.
On se tiče visoko sofisticiranih tehnologija i kao takav će pomoći u automobilskoj, farmaceutskoj i nekim drugim industrijama koje su naslonjene na ovo znanstveno područje – kazao je Tomić.

Naglasio je kako će to biti prvi takav centar u BiH i jugoistočnoj Europi te da je on nastao nakon dugogodišnjih priprema kako privatnih tvrtki, tako i državnih institucija.
On je najvažniji, najopremljeniji i najsofisticiraniji u ovom području jugoistočne Europe i time postajemo lideri kada su u pitanju nove tehnologije i istraživanja, a koja se primarno tiču novih tehničkih, razvojnih i istraživačkih mogućnosti – naglasio je Tomić.

Istaknuo je da je projekt međunarodno postavljen te da će kao takav mnogo značiti za ovu regiju.

Osim laboratorija, kako je dodao, u određeno vrijeme će se osnovati i akademija kroz koju će se odrađivati edukacija.
Dakle, to je jedan vrlo širok organizacijski i edukativni istraživački prostor koji će opet dati svoje rezultate na tržištu rada – zaključio je Tomić.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Steffen Kaeser kazao je tom prilikom kako ovaj projekt duguje mnogo nekolicini ljudi koji su vjerovali u jačanje kooperacije i suradnje između BiH i Slovenije, koji su vjerovali u razvoj industrijskih i tehnoloških proizvoda u BiH te potencijal zemlje da se integrira u regionalno i međunarodno europsko tržište.

Zahvalio je Vladi Slovenije koja je osigurala sredstva za ovaj projekt, kao i Vladi BiH koja je prepoznala važnost projekta, kao i centara koje će uspostaviti.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je svim sudionicima u ovom projektu te poručio kako ideje treba stavljati na papir i onda ih realizirati.

Konferenciji su, uz ostale, nazočili i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije Borut Valenčić te predstavnik kompanije 'Lotrič Control' Marko Lotrič.

Sudionici projekta "Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u BiH" su Vlada Republike Slovenije, Vijeće ministara BiH, Sveučilište u Mostaru, Lotrič mjeriteljstvo i UNIDO, a njegova vrijednost je preko pola milijuna eura.

Glas naroda

Čuli ideje -STAVITI na papir- Pa moj Bevanda malo se koordinirajte,čuli naj bolji u jug.ist.evr. mislite na kosovo i macedoniju.opet uhljebljavanje političkog kadra-H.D.Z.-a. neznam štaste u stranju u tom labaratoriu raditi jedino preporuka vašu stranku i njene namjere ELABORIRATI,........A HERZEGOVAČKOG-mozga i ljepotana..

Jesmo se ovoga nasega "naj", "naj", "naj" nazderali u proteklih 25 godina. Dica ovih prisutnih se skoluju ili su se iskolali u Zagrebu, Becu i sl. nikome od njih nepada napamet da upisu dicu na MOSTARSKO SVEUCILISTE jer im dica nece biti u PREDNOSTI kod dobivanja posla .
Ima li ista da smo u necemu bar "srednji" a da nije za "postiditi se".

Ima ševin -eduka kadar,kućeš bolje.A vidi LIKOVA za poželjet.............a................uuuuuuuuuuuuuuuuuuu-mozgova-K.P.Jugoslavija-hej sloveni jošste živi neka živi duh slavenski.

Ma ja, to će biti poput kradeze inkubatora. Kradeze krimeni samo gledaju kako se uhljebit i što ima za gepit. Najbolji odlaze...

Uzalud vam trud svirači...

Zoka pokaži svoj index studentima!

Najpametniji je i najpošteniji od ovih

Zar ovdje vi vidite neke poštene,dekan-novinar,a države i ljudeskina ko u titino doba drug do druga,jadna -li nam majka, P O Š T E NJ A Č I N E.

i tebi će odsvirat ali onaj s trubljom iz TREBIŽATA

Zoran Tomić je naš Radišćanin meni dosta nikad ga nisam trebao valjda i neću

Vodi ga kući može ti zatrebati.........

A mladi doktori znanosti godinama na birou,ima ih i sa Tomićeva fakulteta a razni bravari i naknadno ,školovani, evo su na funkcijama, nažalost.
Zato nam mladost i odlazi.

Ne može čovjek biti na birou ako hoće raditi nitko vas se neće sjetiti zato budite od akcije ako ste stručnjak doće vrijeme kad će vas primjetiti

Privatno javno vlasništvo- šta znači?

BiH uskoro dobiva prvi centar za kompetenciju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari