Epidemija autoimunih bolesti, voda i hrana su zatrovane

ljubuski.info

Dr. Sanda Miljko, imunologinja i alergologinja u Klinici za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, govori o epidemiji autoimunih bolesti u Hercegovini.

Dr. Miljko objašnjava i koja su najugroženija područja, kao i koje su najprisutnije autoimune bolesti na našim područjima. Dotaknula se i teme utjecaja glutena na stvaranje antitijela te objasnila što medicina smatra uzrokom sve većeg broja oboljelih od autoimunih bolesti.

U posljednje vrijeme sve se više priča o autoimunim bolestima. Je li broj oboljelih na području Hercegovine odnosno u područjima koja gravitiraju SKB-u Mostar povećan?

Nažalost, prisutan je trend porasta oboljelih od autoimunih bolesti. Registar oboljelih za sve autoimune bolesti ne postoji, kako u Federaciji BiH tako ni u zemljama u okruženju. No, prema neslužbenim statistikama, vjerno pratimo svjetske trendove.

U svijetu je od autoimunih bolesti oboljelo oko 5 do 8% populacije. No, taj broj je sigurno i znatno veći jer te bolesti počinju najčešće polagano i potrebno je dugo vremena da se dijagnosticiraju. U mnogim industrijaliziranim državama i bogatijim zdravstvenim sustavima, gdje je stanovništvo bolje upoznato sa simptomatologijom autoimunih bolesti i gdje je dostupnija medicinska dijagnostika, statistika je porazna.

Smatra se kako 20% populacije boluje od raznih autoimunih bolesti. SAD ima veliki problem, čak 24 milijuna Amerikanaca boluju od autoimunih bolesti. Kod nas su loši socio-ekonomski uvjeti, poraće i nezaposlenost vjerojatno ostavili i ostavljaju trag na zdravlje populacije koja živi na područjima koja gravitiraju SKB-u Mostar. Zbog svega navedenog, statistika je vjerojatno kod nas još poraznija.

Što je uzrok autoimunih bolesti?

Autoimune bolesti su heterogena skupina bolesti. Za manifestiranje mnogih autoimunih bolesti od presudne je važnosti genetska predispozicija i hormonski ustroj. Poznato je da ove bolesti najčešće pogađaju žene reproduktivne dobi, a nakon 55. godine rizik za bolest izjednačuje se kod obaju spolova. Zagađenost okoliša (ovdje se najviše misli na živu) također doprinosi nastanku autoimunih bolesti.

Mnogi virusi i bakterije dokazano su okidači za razvitak bolesti. Sedentarni način života, neizbalansirana prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, svakodnevno konzumiranje većih količina koncentriranih šećera, gaziranih pića i pretilost također su važni čimbenici u nastanku bolesti. Od 1900. na tržište je plasirano 80.000 raznih kemikalija, a ni 0,1% nije adekvatno testirano. Voda koju pijemo sadrži tragove teških metala, meso je tretirano antibioticima, voće i povrće pesticidima – sve to nepovoljno utječe na naš imunološki sustav.

Konkretno, u Hercegovini ljudi nisu dovoljno osviješteni o tom javno-zdravstvenom problemu. U svim razvijenim zemljama radi se na prevenciji autoimunih bolesti. U našim prilikama mi se mučimo s bolesnikom najčešće s već razvijenom kliničkom slikom i sa skupoćom liječenja takvih pacijenata. U svijetu je razvijen cijeli niz preventivnih programa u kojima se potiče na fizičku aktivnost, tiskaju se brošure u kojima se na pojednostavljen način objašnjavaju autoimune bolesti i organiziraju se razne udruge.

Susjedna RH ima puno bolje organizirane preventivne programe nego mi ovdje. Postoji Udruga oboljelih od reumatoidnog artritisa – REMISIJA, Udruga bolesnika s psorijatičnim artritisom, Udruga bolesnika s celijakijom, a sve te udruge subvencionira država. Uvijek me ražalosti činjenica gdje se nalazi BiH u svemu tome. Dobri zdravstveni sustavi temelje se na dobroj prevenciji, a mi ih ne možemo adekvatno ni liječiti.

Koje su najčešće autoimune bolesti na području Hercegovine?

SKB Mostar pokriva tri županije – Zapadnohercegovačku, Hercegovačko-neretvansku i Hercegbosansku. Veliki je pritisak bolesnika s autoimunim bolestima prema našoj bolnici. Prema mom skromnom iskustvu, najugroženija područja su Konjic, Jablanica i Drežnica. S tih područja dolazi jako velik broj relativno mlade populacije sa SLE i RA. U Mostaru je najčešća upalno-reumatska bolest RA. Zapadnohercegovačka županija ima veliki broj oboljelih od ankilozantnog spondilitisa i psorijatičnog artritisa.

Koja je populacija najviše ugrožena?

Kao što sam na početku rekla, u najvećem su riziku žene reproduktivne dobi, a osobiti oprez treba biti sa ženama neposredno u posljednjem tromjesečju trudnoće i nakon poroda.

Koliko ima vrsta autoimunih bolesti?

Prema nekim autorima, postoji 60 do 80 vrsta autoimunih bolesti, a prema drugima, čak i do 100. Znate, autoimune bolesti imaju šaroliku kliničku sliku, a zapravo sve počinju vrlo slično, to jest nespecifičnim simptomima – prolongirana temperatura, bolovi u zglobovima i gubitak na tjelesnoj težini. Ponekad treba proći puno vremena za pojavljivanje određenijih simptoma. Morate biti jako senzibilizirani na svaki simptom jer upravo on može biti putokaz prema pravoj dijagnozi.

U posljednje vrijeme sve je popularnija bezglutenska dijeta. Može li ona pomoći oboljelima od autoimunih bolesti?

Bezglutenska dijeta je jedina sigurna terapija kod celijakije (nepodnošenje glijadina, komponente glutena) koja izaziva imunološku reakciju u crijevima. Najvjerojatnije, bezglutenska dijeta nije štetna za organizam, a gluten nije esencijalna aminokiselina i zamjenjiva je drugim prehrambenim izvorima. Ne postoji ni jedna studija, ni znanstveni dokaz koji bi potvrdio kako žitarice nisu dobre za naše zdravlje. Dakle, izbjegavanje glutena (osim kod celijakije) nema uporište u znanosti. No, British Medical Journal iznio je rezultate istraživanja kojima je dokazano kako ova dijeta može poremetiti mikrofloru crijeva i da je utoliko nezdrava. Također, u tom izvješću elaborirano je kako izbjegavanje cjelovitih žitarica u prehrani povećava kardiovaskularni rizik i sklonost šećernoj bolesti. Mislim da je, osim kod celijakije, gdje je bezglutenska dijeta nužna, riječ o još jednoj trend dijeti čija je svrha profit. Uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlja. Živimo u podneblju Mediterana, a mediteranska dijeta je prihvatljivija i cjelovitija kako navodi literatura.

Dolazi li autoimuna bolest sama?

Nažalost, najčešće i ne. Autoimune bolesti vole ići u paralelizmu. U svakodnevnoj praksi viđate bolesnike koji imaju SLE i Mb Hashimoto. Vrlo često imate Hashimotov i Sjögrenov sindrom… Postoji cijeli niz preklapajućih sindroma. Bolesnici koji imaju autoimune bolesti češće obolijevaju od tumora.

Kako autoimune bolesti utječu na trudnoću?

Žene koje imaju autoimune bolesti najčešće nemaju probleme sa začećem, ali imaju problem s održavanjem trudnoće. Osobito su ugrožene žene koje imaju antifosfolipidni sindrom i lupus. U načelu, odmah nakon prvog spontanoga pobačaja treba učiniti obradu na autoimune bolesti. Tijekom trudnoće te bolesnice trebaju biti pod pojačanim medicinskim nadzorom.

Koliko oboljelih od RA gravitira SKB-u Mostar, odnosno koliko ih ima u HNŽ-u?

U ovoj županiji 1 do 3% populacije boluje od RA, što je prilično velik broj (5700 oboljelih).

Imaju li naše zdravstvene institucije uvjete za liječenje tolikoga broja oboljelih?

Nažalost, nedostaje nam dnevna bolnica koja bi mnoge tehničke probleme riješila. Intelektualno i stručno smo dorasli liječenju autoimunih bolesti. Bilo bi dobro za cijelu županiju da ima više liječnika koji se bave ovom problematikom.

Što je s multiplom sklerozom? Znam da to nije vaše područje, ali vjerojatno se susrećete i s tom dijagnozom.

U probiru na autoimune bolesti zna se dogoditi da se dijagnosticira i multipla skleroza. No, tim se puno više bave neurolozi. Zato u svakodnevnom radu imunolozi i neurolozi često usko surađuju.

Je li stanovništvo u Hercegovini dovoljno upoznato s autoimunim bolestima?

Po pitanju autoimunih bolesti vlada još uvijek nedovoljna informiranost ili površno internetsko znanje. Puno vremena i energije zahtijeva objašnjavanje o samoj prirodi bolesti, a osobito o terapiji. Nije lako mladom čovjeku objasniti da je njegova bolest kroničnog tijeka, zalječiva, ali ne i izlječiva. Teško mu je prihvatiti da mora cijeli život uzimati neki oblik terapije. To je bolan proces, kako za pacijenta tako i za liječnika. Često se dogodi da suočeni s teškom bolešću pribjegnu nekom alternativnom rješenju koje se najčešće pokaže neučinkovitim.

Obolijevanju li djeca od autoimunih bolesti?

Da, imunopedijatri se bave tom problematikom. Koliko sam upoznata, SKB još nema ni jednog imunopedijatra.

Moraju li oboljeli od autoimunih bolesti s vremenom postati invalidi?

Mislim da nije dobro formulirano pitanje. Možda bi bilo bolje pitanje utječu li vrijeme i dužina bolesti na invaliditet. Pravodobna detekcija bolesti i adekvatna terapija bolesnika vraćaju kako u obitelj tako i u radnu sredinu. Pravodobno djelovanje i suvremeno liječenje gotovo uvijek izbjegnu invaliditet.

Večernji list

Glas naroda

Vakcina

Sve pohvale za govor i strucnost ove mlade doktorice Miljko !

Vakcinacijom djece povećavate zaradu farmaceutskoj mafiji a djetetu slabite imunitet i povećavate mogućnost da oboli od autoimune bolesti!!!

Kakve koristi kad na trovanje šute svi i politika i crkva i branitelji, a svi sve znamo

Doktorica Miljko je jedina kompetentna za autoimune bolesti u Hercegovini.Za porast od autoimunih bolesti glavni uzrok je hrana.Sokrat je rekao : Ono si što jedeš.Ili tako nekako.Najugrozeniji su oni koji zive u gradovima a pogotovo u Njemačkoj.Zato zajedno sa doktoricom predlažem da se naš narod vrati doma.Da obradi svoju zemlju i uzgaja zdravu hranu za sebe i druge.Vjerojatno će zivjeti duze nego čekajući njemačku mirovinu radeći normalno u Njemackoj.Malo je onih koji su uzivali u toj mirovini.Ovo je ozbiljna prica sa mojom malom digresijom.Ne idite i vratite se da zivite zdravo.Mozda ovamo dodju Njemci zivjeti a vi ostanete tamo raditi.Razmisli.I Ženo javi se.

Domagoj prosipa demagogiju, vratite se doma i umrite od gladi proizvodite i jedite domaće ali manje polijevajte furadanom.....

Zar nema gladnih i beskucnika vani.Toronto,-20 covjek vani spava,moda postala evo po Europi,pod mostovima,parkovima,kod ispusne ventilacije vidjam ih svaki dan.Ispade da moram branit Domagoja ali on samo pise sto zna i svoje vidjenje stvari.Nismo svi isti,Bogu hvala i.ni ne trebamo biti!Svako dobro i bice bolje!

Nisam ona prava ali da kazem ja ipak svoje misljenje.Hrana jest vazna ali duh i mentalni sklop je najvazniji.Postoje bolesti uzrokovane doktorima i dijagnozama.A zasto nebi lijecnici konacno poceli bolesnike lijecit prirodnim lijekovima.Es.uljima npr.vasa specijalnost immortelle!Ja ih koristim za upalu grla npr.timijan thymol.Zdravu hranu mozemo jesti ako je sami proizvedemo.Kupi se bio ali to nije to.Nije vani bajka ali nauci se.Skitati po bijelom svijetu.Rece i meni jedna zena sto u Orlacu kozu ima i zivi tako,sretnem je gore kad obilazim brda oko Mostara:Ma bona dok ti docekas penziju u tom ces i krepat nego dodji budi mi susjeda,nabavi kozu pa cemo zajedno u brdo.I kave ispijat.Sve vise mislim mozda joj nije tako ni lose.Ko ce ga znati.

Ništa se neda sakriti.I za immortelle se zna.Obećala zemlja raju da se sve tajne znaju.Biće bereš kuke na brdima i na Orlacu.Lijepo ti kozarica zbori.Odmori dušu i napuni se duhom a i najzdravijim sirom i mesom ćeš se hraniti.Sada tek ne znam koja mi je prava žena.

Aromaterapija mi hobi a i pjesacenje po 15km a kuke i ne trazim nisam im ljubitelj,i vamo ih ima ponegdje.Ko ce znati koja je prava,mozda je ona sto sada spava!

Sada sve spavaju pa je svejedno.Onda trave tražiš .Ja.Nije samo smilje veći juniperu comunis.Mozda mi fali neko slovo ili ti botovica ili ti bosanska smreka.Kleka.Jeli u tebe samo hobi ili i posao.Svaka čast na kilometrazi.

U Njemačkoj imam rodicu koja je aromaterapeut.Ona ima ugovor sa bolnicom da vrsi osvjezavanje bolecnickih soba sa hidrolatom od smrke.Istrazivanja su pokazala da je manje bolnicke bakterije.Uhvati on ravnatelja u Mostaru a od mene imas gratis hidrolat.
Kazu Domagoj ubicete merhamet ali neka naroda.Mozes iz Mostara ali Mostar nikada iz tebe.
Kako smo poceli sa etericnim uljima u selu sve bolje.Rodilo se cetvero djece.Svi bolje disu.Zdraviji.Neki dan baba Šućruša kopa a svi je već vidjeli gore.Kaze kako Domagoj lozi gore u brdu neka me mladost uze.Zato preporucujem svima pogotovo iz Njemacke kada dodju sendvic u ruke i malo vode ina Zvirice.Ulaz besplatan.Nije kao na Bodenu .Ovde zdravlje dzabe.

Drago mi je cuti da se u njemackim bolnicama primjenjuje aromaterapija.Smreka vjerovatno po Kneippu,ja po dr.Valnetu jednom od osnivaca fr.aromt.koristim timijan i klincic.Priroda je cudesna.Mislim da je tu buducnost u ekonomskom napretku.Zastiti okolisa i uvodjenju citavih zona bez pesticida bez herbicida.Npr.u Francuskoj imate tablu na ulazu u selo ,gradic s natpisom mi smo bez herbicida.Najljepse je biti svoj na svome.Nadam se da ce ekonomija krenut naprijed i da mladi ljudi nece morat vani .Mora se nesto smisliti,osnivati opg i slicno.Eto nigdje se ne moze kupiti mala bocica et.ulja proizvedenog u Hercegovini.Lijep pozdrav svim ljudima dobre volje!

plastika plastikaa

Epidemija autoimunih bolesti, voda i hrana su zatrovane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari