Održana 30. sjednica Skupštine ZHŽ

ljubuski.info

Održana je 30. Sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, 19.ožujka 2018. s početkom rada u 10 sati.

Dnevni red je sadržavao šest točaka od kojih je druga po redu - Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak) bila upečatljiva zbog tri Amandmana koje je uložio zastupnik i predsjednik Kluba Ivan Leko u ime Kluba zastupnika HDZ-a BiH. Prema riječima zastupnika Leke navedenim Amandmanima usuglašavaju se i jasnije razrađuju poglavlja koja se odnose na mirovanje prava iz radnog odnosa u slučaju imenovanja na mandatnu poziciju u drugo policijsko tijelo u BiH. Također se regulira prijelazno razdoblje za osobe koje se već nalaze u mandatu u drugom policijskom tijelu u BiH. Vlada ZHŽ je razmotrila uložene Amandmane i usvojila ih. Predmetni Prijedlog Zakona uz tri predložena Amandmana usvojen je jednoglasno.

Zastupnička pitanja uputili su Viktor Kvesić i Mirela Čuvalo.
Zastupnika Kvesića zanimalo je što se konkretno radi po pitanju sigurnosti granica BiH, odnosno o ulasku migranata u našu državu. Pitanje upućuje ministru unutarnjih poslova, Zdravku Borasu koji odgovara kako se sve osobe koje ulaze u zemlju legitimiraju i prosljeđuju Uredu za strance, te da imamo dovoljno policijskih službenika za navedene radnje i da sve se odvija sukladno zakonom predviđenim ovlastima.

Zastupnica Čuvalo govori o djelatnicima Turističke zajednice ZHŽ koja još uvijek ima neriješen status. Ministar gospodarstva Dario Sesar ističe kako Turistička zajednica još uvijek postoji, provedena je procedura otkaznog roka prema svim djelatnicima jer je na Ustavnom sudu Zakon o turizmu stavljen van snage i trenutno nemaju vlastitih redovnih prihoda, te kako je poznato da je ta institucija u minusu od oko 300.000 KM. Pozitivna je činjenica to što je u planu donošenje Zakona o turizmu za ovu godinu kojim bi se ova pitanja regulirala i uredilo trenutno stanje.

Prijedlog Odluke o usvajanju Akcijskog plana 2018.-2020. za provedbu Strategije razvitka Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2014.-2020. je bila treća točka Dnevnog reda 30. sjednice Skupštine ZHŽ. Ravnatelj Ureda za europske integracije ZHŽ Ivan Jurilj ističe kako su razrađeni projekti, mjere i aktivnosti u sljedeće tri godine, a riječ je o postupku racionalizacije razvojne strategije. Ured za EU integracije je preuzeo ulogu koordiniranja provedbe strategije i radi se na uspostavljanju procesa planiranja, odnosno izrade akcijskih planova na temelju evaluacije provedbe razvojne strategije jer je ZHŽ bila prva u Federaciji koja je izradila strategiju razvoja prema metodologiji koja je prihvaćena u BiH. Prijedlog Odluke je usvojen uz tri glasa suzdržana HDZ 1990 (Čuvalo, Topić i Bušić).

Prijedlog Odluke o očitovanju na Prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba je obrazložio ministar zdravstva Stjepan Bogut istaknuvši kako je ovdje konkretnije riječ o osobama koje su već prije bile uposlene ali su ostale bez posla. Promjene su se dogodile u članku 30. koji se odnosi na visinu i vrijeme trajanja naknade za osobe koje ostanu bez posla. Prijedlog Odluke je usvojen uz tri glasa suzdržana HDZ 1990 (Čuvalo, Topić i Bušić).

Izvješće o Javnoj raspravi Nacrta Zakona o slatkovodnom ribarstvu, kao petu točku Dnevnog reda, je obrazložio ministar gospodarstva Dario Sesar rekavši kako je na raspravi bio zadovoljavajući broj sudionika, zaključeno je kako Nacrt ide u redovnu proceduru i već na sljedećoj sjednici Vlade ZHŽ će biti u obliku Prijedloga. Prijedlog Izvješća je usvojen jednoglasno.

Šesta, ujedno i posljednja točka Dnevnog reda bio je Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za raspoređivanje sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, namijenjenih za tekuće prijenose pojedincima, neprofitnim organizacijama i drugim razinama vlasti. Prijedlog Odluke je usvojen uz jedan glas suzdržan (Marija Ćeškić).

Stručna služba Skupštine

Glas naroda

Kao i obično vlada ŽZH mlati praznu slamu.

Najlakše nam je bilo poslati radnike kući. Tko će donijeti novi zakon. Samo ga mi nismo donijeli u Federaciji. Ali ima vremena donijecemo, gdje nam se žuri. Nek radnici čekaju.

Bitno je da Porezna štiti gospodarstvenike koji duguju pola miliona T. Zajednici. Jeli tako Milane Penava?

Vlada ŽZH će interno rasporediti ove ljude u srodne resore dok se ne iznađe adekvatno riješenje.
Dali je tako Dario Sesar?

Imali u dnevnom redu zaboravljenih branitelja?

Ima. Gdja Čuvalo ih je mislila smjestit u turističku zajednicu, zato je pitala. Ali su je naprasno prekinuli.

Tako je!Kad će vlada posjetiti šator na Bijači! Najistureniji položaj ,Branitelja!?Pogledajte ljude u oči!Zatražite njihov glas na izborima!

Jeli moguć toliki minus kod Turističke zajednice pa puna vam usta od prirodni ljepota ,ko uzima mlovu od turista,ZNA SE-ZNAMO-H.D.Z.

Zato se zakon ne donosi, nije im interes, jer drugi resori upravljaju turizmom, kao javna komunalna poduzeća, parkovi itd...

Gdje je odgovornost osnivača Turističke zajednice - Skupštine Županije Zapadnohercegovačke? Rukovodne strukture TZ (Matić, Mikulić), Porezne uprave, koja nije naplatila zaostala potraživanja od dužnika - gospodarstvenika u ŽZH, a bilo joj je naloženo?. Tko kome pogoduje u ovoj priči? Ljude poslali na ulicu, i nikom ništa!

kradeze!!!!!!!!

nisu se radnici zalili dok je plaća isla a nije se dolazilo na posao i nista radilo dok su se od sredstava turisticke plaćale haljine i nastupi na festivalima, najprije treba policija uci u turisticku da vidimo kako su lovu trosili i na sto pa cemo onda pricati...samo su harac od nas gospodarstvenika skupljali a trosili kako su htjeli!!!

Nema milicija kad oko toga se zahebavat. Mora mlatit zaboravljene da zaborave da su zaboravljeni.

Dobro procesljat mikulica i matica sta se radilo sa turstickom, ima tu i za ćumeza materijala, samo su kod nas uspjeli ugasit turisticku i zeznut sve, ako se i oformi nedo bog vratit ove sta su tu bili do sad, sjedili i nisu nista radili, pa se cude otkazu i propasti

Tražiti odgovornost od rukovoditelja TZ!

Zna se tko ih je postavio!

a joj, dosta znam o TZ, i sad vozila su kod direktora i predsjednika, a radnici plaću nisu primili 14 mjeseci a dali im rješenja o prestanku rada, a direktor i sad radi, ne radi on ništa samo se vodi kao da radi i to će naplatit, a dok je bila TZ on je sebi sam izdao prostor u Širokom Brijegu i primao kiriju

Skupština se ponaša kao maćaha, njih se to ne briga, gospodo, T. zajednica je ustavna kategorija u nadležnosti Ž. Skupština, malo se trznite i poduzmite nešto.

Vi zastupnici u Skupštini ste obični klimavci glavama, primate plaće, nemate svoje ja, ne smijete van svojih klubova istupati. Nije mi jasno u šta se pretvore ljudi za malo novaca. Niti časti, niti ugleda, niti primjera u vama. Vi ste slika naseg bijednog društva. Trebali bi biti narodni poslanici, vi ste narodni [ * neprimjereno * ]ci. Nemojte zaboraviti da snosite dio odgovornosti....

Sta ocekivat kad tamo side bizon i zalizanko oba uvkaka ca .

Održana 30. sjednica Skupštine ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari