Zoran Galić: Migrantima se postavljaju i zasjede

ljubuski.info

Granična policija BiH, kao i druga tijela organi u čijoj su nadležnosti nezakonite migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i nezakonitih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika, kazao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Po njegovim riječima, povećan broj nezakonitih migranata je problem na granici zbog kojih GP BiH provodi mjere poput detaljnog pregleda svih teretnih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore.
Osim toga, pripadnici GP BiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama, kaže Galić.

Kakvo je trenutno stanje kada je u pitanju priljev migranata s Bliskog istoka i da li se, s dolaskom toplijeg vremena, očekuje da će ih dolaziti više?

Granična policija (GP) BiH sa drugim bh. i međunarodnim tijelima u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, bez obzira na evidentan nedostatak policijskih službenika, uspješno odgovara na problem povećanog broja nezakonitih migranata koji teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU. Povećan broj nezakonitih migranata je problem na granici zbog kojih GP BiH provodi mjere poput detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore ili preusmjeravanja policijskih službenika i specijalističke opreme na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata. Tu spada i angažiranje policijskih službenika na graničnoj crti, a koji svojim prisustvom odvraćaju migrante od pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali ne možemo govoriti o krizi i slikama sa granice kakve smo gledali u zemljama regije za vrijeme tzv. migracione krize. Osim toga, pripadnici GP BiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Kada je u pitanju ono što se može očekivati, vrlo je nezahvalno praviti projekcije ove vrste kada je riječ o ilegalnim migracijama. Ono što mogu reći je to da je na državnom nivou donesen akcioni plan u slučaju masovnog priliva migranata za čije aktiviranje u prethodnom razdoblju nije bilo potrebe.

Je li GP BiH, zbog migranata, radila preraspodjele svog kadra na područja gdje se oni najčešće evidentiraju?

Kada govorimo o povećanom broju migranata, već u 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno je 753 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od 100. Početkom 2017. godine najveći broj slučajeva otkriven je na području Bijeljine, sredinom godine na području Višegrada, da bi se od septembra 2017. godine u značajnoj mjeri povećao broj pokušaja i nezakonitih prelazaka iz pravca Crne Gore, u kojoj se, prema raspoloživim informacijama, nalazi značajan broj tražilaca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Procjene o preraspoređivanju službenika i opreme donose se na osnovu analiza sigurnosti, frekvencije na pojedinim graničnim prijelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava u postrojbama. S obzirom na povećan migracijski pritisak od kraja 2017. angažirani su policijski službenici i specijalistička oprema drugih organizacijskih postrojbi na poslovima nadzora granice u zoni odgovornosti Postrojbe granične policije Trebinje. Naglasio bih da su pripadnici GP BiH od 1. siječnja do 11. ožujka ove godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 639 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Uz to, 661 osoba je spriječena da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom. Povećan broj pokušaja nezakonitih prelazaka početkom 2018. evidentiran je na području Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše. S obzirom na povećan broj otkrivenih nezakonitih migranata, u 2018. se uz PGP Trebinje, prema potrebi, dodatno angažiraju policijski službenici i prebacuje specijalistička oprema iz drugih organizacijskih postrojbi u postrojbe granične policije Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša. Ilegalni migranti u manjem broju otkrivani su na području Foče, Posušja, Čapljine, Gruda, Brčkog….

Je li bilo slučajeva da je za neke migrante ustanovljeno da su sigurnosno zanimljive osobe?

U dosadašnjem razdoblju nisu zabilježeni incidenti s ilegalnim migrantima i među njima nisu otkrivene sigurnosno interesantne osobe, s tim da bih istaknuo da veći dio nezakonitih migranata ne posjeduje identifikacione dokumente. Svi ilegalni migranti se u dalju proceduru predaju pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, koji utvrđuju njihov identitet.

Kakva je trenutno situacija kada je riječ o kadru GP BiH?

U tijeku je školovanje dvije klase kadeta nakon kojeg će u GP BiH početi raditi još 150 policijskih službenika. Vijeće ministara BiH 22. lipnja prošle godine donijelo je Odluku o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2017. godini, prema kojoj je GP BiH odobren prijem još 100 kadeta u činu policajac i po okončanju konkursne procedure i školovanja svih kadeta problem će biti djelomično riješen s obzirom na činjenicu da GP BiH, prema postojećoj sistematizaciji, nedostaje oko 570 policijskih službenika. Napominjem da je riječ o sistematizaciji koja ne podrazumijeva aktualne potrebe GP BiH zbog čega se može reći da nam nedostaje najmanje 570 policijskih službenika.

Imate li potrebnu opremu?

Uz nedovoljan broj policijskih službenika GP BiH se suočava s problemom kontinuiranog zanavljanja specijalističke opreme. Oprema kojom raspolažemo je solidna, ali se mora kontinuirano obnavljati. Bitno je istaknuti da izvanredno angažiranje i preraspoređivanje službenika iz jedne u drugu organizacijsku postrojbu i pojačan nadzor granice podrazumijevaju i značajno veće materijalne troškove, gdje spadaju smještaj službenika, službena putovanja, gorivo, amortizacija vozila i drugo. Još jednom bih istaknuo da uz navedene probleme Granična policija BiH, kao i drugi bh. organi u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i nezakonitih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

NN

Glas naroda

stvarno su nam migranti najveći problem i rade najveći kriminal pa nam ljudi odseliše u Irsku i Njemačku

Postavljate li i čeke?

Zar su migranti i u nas navalili.

Pustite sirotinju neka ide kuda hoće,pa vidite da nas zaje-baje amerika austrija i neki drugi,pa nismo ni mi tako davno bježali preko granice,a teroristima nemože nitko stati u kraj zar ne vidite šta rade u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama oni imaju lovu i mogu šta hoće.

Zoran Galić: Migrantima se postavljaju i zasjede
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari