Demografski slom - BiH postaje zemlja staraca

ljubuski.info

Negativan trend se nastavlja - u Bosni i Hercegovini i ove godine rađa se manje stanovništva nego što ga umire.
Od 1996. do danas broj rođenih se smanjuje. U rasponu od samo 21 godinu, za 16.000 je smanjen godišnji broj rođenih stanovnika. Istovremeno, broj umrlih se povećava. To traje godinama, već više od desetljeća upozoravam na to da je broj umrlih znatno veći od broja rođenih, i to u kontinuitetu, kaže stručnjak za statistiku i demografiju Hasan Zolić.

Potvrđuju to i najnoviji podaci Zavoda za statistiku FBiH objavljeni proteklih dana. U veljači je broj rođenih 1.081, a umrlih 1.474. Prirodni priraštaj je minus 393. Od deset županija u Federaciji BiH, samo dvije, Bosanskopodrinjska i Sarajevska, bilježe pozitivan prirodni priraštaj.

Najgora je situacija u Tuzlanskom kantonu, gdje je 124 umrlih više nego rođenih, zatim u Unsko-sanskom, onda u Hercegovačko-neretvanskoj županiji...

Sve se to samo konstatira, a BiH je u demografskom slomu. Neizvjesna je ekonomska situacija, dječiji dodatak u HNŽ je 25 KM. Za to se ne mogu kupiti ni pelene – kaže Zolić.

Oni optimističniji ipak ne gledaju ni na krize ni na statistike. O tome svjedoči i broj zaključenih brakova. U FBiH su se u prošlom mjesecu najviše udavali i ženili u Tuzlanskom kantonu (165) te Zeničko-dobojskom (129). Zanimljivo je da je najviše razvoda u Unsko-sanskom kantonu, čak 35 od ukupno 108 u cijeloj FBiH.

Žene u prosjeku, prema ocjeni Zolića, stupaju u brak u 27., a muškarci s tri godine više.

No, zabrinjava činjenica da u BiH živi samo 100.000 djece starosti između tri i šest godina.

Zolić upozorava da BiH postaje zemlja staraca. Izgubljenom se zemljom danas smatra ona koja ima osam posto populacije starosti 65 godina i više, a mi smo odavno premašili taj postotak.

Prazni gradovi

Zato se slaže s procjenama Crvenog križa BiH kako će nam za 35 godina gradovi biti kao današnja povratnička sela, u kojima nema škola jer nema djece.

Od prije nekoliko godina BiH je gubila jedan gradić, u posljednjih godinu-dvije riječ je o gradu srednje veličine. Osim bijele kuge, situaciju dodatno otežava i odlazak cijelih obitelji. Do sada je, prema neslužbenim podacima, jer država zvanične krije, BiH napustilo 1,7 milijuna ljudi, od čega 70.000 u posljednje dvije godine, uglavnom mladih.

Glas naroda

Šta uradiše podobni,a odoše sposobni,totije tako kod prirodne selekcije,samo naprid-SDA,HDZ,SNSD

Šta kažu naši hdzeovci nato

Zalosno al istinito i mi ce mo brzo za ovom mladezi put pod noge

Sretno, dosta vas je više...

kme kme , šta ima veze

To su procesi koji traju na prostoru od Slovenije do Pakistana .. Demografska kretanja odnosno prijašnje seobe naroda i bez obzira na politiku to se teško moźe zaustaviti a vi blejite i dalje

Pa ko je kriv za ovu demografsku sliku Kazu nije bilo dobro prije 1992 u socijalizmu sada nije dobro u demokratiji (kapitalizmu).Ko bi svakom ugodija taj se nije rodija.Opet mi ko mi!?!?!?

kome je bilo dobr prije rata
dibro je i sada
fratrikosi na vlast udbaše postavili
da bi svija loša dijela zaštili
jel tak il ne tak fra sluge udbine

Evo , svi na jaslama i politicari da moraju imat 6 djece pa ce popravit sliku koliko ih ima bit ce super

U žena je brava i ključ. Muški nemaju m.u.da za rješavanje demografskog pitanja u Hrvata. Mi trebamo jaku ženu, neku mitsku Ružicu Hrvaticu. A i vi moje lipe i drage žene, budite meka srca.

Čitate li probudite se ili strazarsku kulu.

Pa ljudi moji već je totalna katastrofa jer momci odoše u Njemačku a Ljubušanke odu studirati u ZG ili ST i tamo se udaju.

Puna crkva mladosti.Probudite se.Gdje je stražarska kula.Križje.Nije stup.

staraca i uhljeba

Demografski slom - BiH postaje zemlja staraca

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari