Zelenika i Gašpar u posjeti dijaspori u Kanadi

ljubuski.info

Želimo graditi državu visoke europske demokracije, gdje nacionalno nije apriori nacionalističko. Zemlju jednakopravnih Srba, Bošnjaka i Hrvata, zemlju u kojoj su ostali drugačiji samo po tome što nisu iz reda ova tri naroda, a po pravima i zakonu i pred zakonom da smo svi jednaki. Zemlju u kojoj će jednako lijepo biti Hrvat i u Posavini, i u srednjoj Bosni, i u Hercegovini, naravno taj osjećaj moraju imati i druga dva naroda. Želim graditi državu u kojoj će na tri uposlenika biti jedan umirovljenik.

Kazala je to između ostalog doktorica Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u državnom parlamentu BiH, prilikom svog obraćanja brojnim gostima na tribini u Torontu, gdje je u organizaciji Davorina Jurovickog i skupine Hrvata iz Ontarija održano obraćanje političkih predstavnika Bosne i Hercegovine predstavnicima dijaspore u toj zemlji. Uz Dianu Zeleniku u prepunoj dvorani gostiju, te političkim predstavnicima Toronta, Mississague i Hamiltona, obratili su se i organizator večeri Davorin Jurovicki, te Ivica Gašpar, glavni tajnik HDZ-a 1990.

Izdržali pritiske HDZ-a BiH

Gašpar je prisutnima objasnio političke ciljeve HDZ-a 1990 istaknuvši da ta stranka baštini načela iz 1990. godine. Kazao je da je stranka osnovana 2006. godine prvenstveno zahvaljujući lošoj politici vladajućih, odnosno HDZ-a BIH, a sve je kulminiralo pokušajem usvajanja takozvanog 'Travanjskog paketa', čime bi se, kako je kazao Gašpar, pozicija hrvatskog naroda u BiH zacementirala i posve urušila.
Bez obzira na to što je Biskupska konferencija svojim priopćenjem ukazala na pogubnost takve politike, HDZ BiH ostao je do kraja pri toj ideji i bilo je više nego izvjesno potpisivanje Travanjskog paketa. Tom odlukom ne bi Dom naroda Federacije BiH kao najznačajnije tijelo u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa bilo legitimno tijelo, što bi značilo da bi druga dva naroda imala mogućnost birati predstavnike hrvatskom narodu, a sve bi bilo amenovano i potpisom zastupnika hrvatskog naroda iz reda HDZ-a BiH. Srećom, nekoliko hrvatskih zastupnika odbija to učiniti i tako nastaje temelj naše stranke. Od tada sve do danas naša misija je osigurati pluralizam političke misli u Hrvata u Bosni i Hercegovini, zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, pravo na pošteniju i pravedniju politiku, izjavio je glavni tajnik 'devedesetke'.

Posebno je napomenuo da HDZ 1990 nikad nije prešao granicu prodaje nacionalnih interesa, bez obzira na silne medijske manipulacije.
Napomenut ću da smo 2010. godine baš iz tih razloga legitimiteta predstavljanja odbili sudjelovanje u vlasti, odnosno takozvanoj platformaškoj vladi koja nije birana i većinskom voljom Hrvata. Nacionalne interese smo stavili ispred osobnih sitnopolitičkih interesa i nismo zasjeli u fotelje jer nismo htjeli izdati ideju da Hrvati imaju pravo na legitimno predstavljanje. Nismo htjeli izdati princip da Hrvate trebaju predstavljati oni koje sami Hrvati većinski izaberu. Unatoč jasnom stavu i čvrstom zastupanju tih ideala medijski pritisak HDZ BiH često je bio usmjeren prema nama u cilju eliminacije jedine alternative jer ostale stranke u političkom životu Hrvata BiH su ili posve minorne, ili osnovane od strane HDZ BiH da glume demokraciju. Izdržali smo neviđene pritiske, kupovinu zastupnika, izdaje, medijske napade, odbili sudjelovati u "na pladnju" ponuđenoj vlasti…. izdržali i postali 2. najjača stranka među Hrvatima. Tu smo jer imamo ideju, imamo volju, imamo znanje, kazao je Gašpar, podcrtavši da istim tim principima 'devedesetka' ostaje vjerna i dalje, kada HDZ BiH počinje sve snažnije koristiti institut Hrvatskog narodnog sabora u svrhu provođenja vlastitih stranačkih ideja.

Hrvatski narodni sabor je nešto što je Hrvatima Bosne i Hercegovine prijeko potrebno, HNS je zamišljen kao krovna, nadstranačka, kulturna, gospodarska i politička organizacija Hrvata u BiH. HNS nije osnovan u svrhu manipulacije i osiguravanja političke premoći jedne stranke kao što to radi Čović pod krinkom jedinstva provodeći jednoumlje. Smatramo da vlastitom narodu ne smijemo uskratiti pravo na politički pluralizam, na mogućnost izbora između više stranaka hrvatskog predznaka. Jednoumlje nije dobro, jednoumlje nije demokracija, u vrijeme jednoumlja mnogi od vas su i napustili svoje ognjište, izjavio je Gašpar.

Iseljavanje, izborni zakon…

Doktorica Zelenika je s ponosom istaknula da je dragovoljac i veteran Domovinskog rata, te liječnica na prvoj crti u gradu Mostaru.
Rat i moje sudjelovanje u njemu vezano je samo za jednu želju, a ona je 'ostati svoj na svome, izboriti bolje sutra sebi, svom djetetu i našoj djeci!' U kojoj mjeri smo rat dobili mogli bismo raspravljati, ali sam sigurna da ga nismo niti izgubili. Međutim, kao liječnica u ono poratno vrijeme shvatila sam da sve one viruse i klice koje su proizvele rat, nismo uništili, mutirali su i evoluirali. Od komunista su postali čelnici HDZ-a, SDA-a, SDS-a, a od Jugoslavena su postali veliki Hrvati, Srbi, Bošnjaci, po potrebi Ustaše, Četnici i Džihadisti ili vam po onoj narodnoj "vuk dlaku mijenja, a ćud nikako", ostali su, u stvari, tatini sinovi! Sinovi onih koje ste poznavali i koji su vas progonili i koji su svoje naraštaje naučili da sve treba biti veliko kao ideologija komunizma i strašno kao UDBA. Zato oni i danas u 21. stoljeću, 23 godine iza rata, sve odluke donose u svojim komitetima i blindiranim automobilima, poručila je Zelenika.

A ja…Božjom voljom sam preživjela i po završetku rata i dalje učila dok nisam postigla najviši akademski stupanj i nastavila nesebično ljudima pomagati i liječiti ih, jer je to moja obveza pokoljenjima Hrvata i svih građana Hercegovine. Postignuti rejting postaje mamac za vladajuću, tada jedinu stranku u Hrvata. Stavljanje na listu za Federalni parlament 2002. godine na mjesto s kojeg je nemoguće ući, a u funkciji donošenja glasova, točnije fenomena "električnog zeca" je jedina funkcija koja mi je bila namijenjena. Vrijedno čeljade, dragovoljac i veteran domovinskog rata, koje je cijeli rat bilo na prvoj crti, a poslije rata marljivo učilo, trebalo je osigurati pozicije onima koji su svoje živote i živce, s partijskom knjižicom u džepu, čuvali u Zagrebu, negdje na morskoj obali ili europskim metropolama, ili su u najmanju ruku sjedili u podrumima. Priča se ponavlja 2006.godine, no tada ulazim u Županijsku Skupštinu HNŽ-a. Ali meni je namijenjena sporedna uloga, dizača ruke, bez prava razmišljanja svojom glavom. Ta spoznaja kao i Travanjski paket koga stožernik prihvaća, dovela je ponovno do izričaja mog genetskog koda. I tako odoh iz stožerne stranke i pridružih se ljudima koji su oborili Travanjski paket. Ovo je bio moj odgovor na lošu nacionalnu politiku i odgovor na jednoumlje. Ja svakako nisam sudac ni vremenima ni ljudima, pa samo Boga molim da analitičari i povjesničari ne podlegnu dnevno-političkim potrebama vladajućih, pa ne zaborave napisati koje je sve partijske knjižice posjedovao Dragan Čović i kada je postao član HDZ-a BiH. Odat ću vam tajnu. 1996. godine se sjetio da je Hrvat!, kazala je Zelenika dodavši da su ranih devedesetih on i njegov prijatelj i kum Miro Ćorić, za vrijeme rata austrijski konobar, kamenovali autobuse koji su ispred stranke HDZ-a išli na skupove u Ramu i sarajevsku Skenderiju, kada su postavljani temelji HDZ-a. U to vrijeme su knjižicu Saveza komunista zamijenili onom UJDI-ja /Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu čiji je osnivač i dopredsjednik te 92. godine glavom i bradom bio Dragan Čović, onaj isti koji vam se uz domoljubne pjesme predstavlja naj Hrvatom.

Vrijeme je za promijene

Državna zastupnica podvukla je da su spomenuti promijenili jedino retoriku, ali ne i uvjerenja, a sve u svrhu osobne moći i enormnog bogaćenja.
Prikazuju sebe kao jedine istinske spasitelje hrvatskog naroda, i nastavljaju svoj zločin prema narodu. A prijevara koja je učinjena prema braniteljima, ta prijevara je teža i gora od pljačke Koksara, Željezara, Sokola, i inih firmi ..! A ja još uvijek nisam u stanju procijeniti da li je, kad je naš narod u pitanju, za "dragog vođu" odgovoran kršćanski, katolički odgoj koji osim jednog Boga u svojoj percepciji podrazumijeva jedan narod, jednu stranku, jednog vođu, ili je to posljedica traumatične prošlosti, jednoumlja, jednopartijskog sistema i strah od Zenice, Foče, Lepoglave ili možda Golog otoka!?, izjavila je Zelenika.

Istaknula je da je njezinu političku karijeru proteklih 12 godina krasila hrabrost, odlučnost i iskrenost u svim javnim isputima, a 'cilj je uvijek bio isti, bolje danas, bolje sutra, mom narodu, našoj državi, mom djetetu i našoj djeci.'
Naš narod je zapamtio četiri egzodusa. Išao je u daleki svijet zbog uvjeta života u prvoj Jugoslaviji. Krajem četrdesetih godina, planirana migracija i egzodus bio je u Slavoniju i Vojvodinu, šezdesetih u Njemačku i zemlje zapadne Europe, e to nam je radila druga Jugoslavija! Da se razumijemo, diktatorsko-komunistički režim koji je trajao od 1945. do 91. godine,…svojom državom, nikada nismo smatrali! A današnji egzodus, ne umanjujući patnju prošlih, današnji je najteži! Preokupacija materijalnim pod parolom nacionalnog interesa je dovela do egzodusa Hrvata biblijskih razmjera. Prema podacima samo u 2017. godini iz BiH je iselilo 11371 Hrvat. Usporedbom sa 2012. ili 2013., dolazi se do više nego alarmantnog podatka, točnije, radi se o porastu od više od 300 posto, baš u periodu kada funkciju hrvatskog člana Predsjedništva obavlja Dragan Čović, onaj isti koji je mog i vašeg prijatelja Davorina optužio za razbijanje Jugoslavije. Taj isti Dragan Čović koji se odriče Hrvata iz Posavine zarad ljubavi s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske i koji, kako sam reče neće ništa učiniti bez znanja Beograda, poručila je Zelenika.

Zastupnica HDZ-a 1990 ističe da zbog nejednako uređenih ustavnih prava konstitutivnih naroda u BiH najveću nepravdu trpi najmalobrojniji hrvatski narod, a najviše koriste oni koji ga predstavljaju i koji 20 godina obećavaju nikad precizirani treći entitet.
20 godina obećavaju i kanal na hrvatskom jeziku, dvije komponente u federalnom ministarstvu branitelja… a nijedno obećanje nije ispunjeno nego im služi za održanje na vlasti očuvanje moći kojom u ropstvu drže vlastiti narod, oni koji pod parolom nacionalnog ostvaruju osobni interes, pojasnila je Zelenika.

Ovih dana se puno priča o Izbornom zakonu i nemogućnosti izbora legitimnog predstavnika Hrvatskog naroda. Već ranije u dva mandata, točnije osam godina, funkciju člana predsjedništva ispred hrvatskog naroda je obnašao Željko Komšić koji se deklarira kao Bosanac, a izabran je većinskim bošnjačkim glasovima. S druge strane želim napomenuti da se sadašnji član predsjedništva Dragan Čović ranije izjašnjavao kao jugoslaven tako da niti on onda nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda i mislim da moramo tražiti novo rješenje. Kad već govorim o izbornom zakonu željela bih ukazati na veliku razliku između HDZ BiH i moje stranke, a to je činjenica što mi skrbimo o svakom Hrvatu na području cijele BiH, pa me boli činjenica da vladajući koji nas predstavljaju ta prava ne traže za Hrvate u RS-u, kazala je Zelenika.

Posebno se osvrnula na sveprisutni organizirani kriminal, korupciju i nepotizam…
Moja i Vaša država umire. Država smo organiziranog kriminalna, korupcije i nepotizma, neregularnih privatizacija, uništenog gospodarstva, korumpiranih političara sa kupljenim diplomama, katastrofalne nezaposlenosti, izvlačenja novca iz javnih poduzeća, zapošljavanja po stranačkoj liniji, kupovanja biračkih odbora, glasača, ucjene radnim mjestima, stipendijama, mirovinama… napaćenog Hrvatskog puka koji nema pravo ni izbora legitimnih predstavnika, država socijalnog dna, u kojoj se navedena problematika kompenzira nacionalnim tenzijama. Rezultat je izostanak suživota. Stoga, vrijeme je za promjene, za istinu i za one koji će iskreno raditi na opstojnosti, ravnopravnosti i boljem životnom standardu Hrvata u cijeloj BiH, izjavila je Zelenika.

Manje korupcije, manje kriminala, manje nepotizma, …više demokracije, više poštenja, više domoljublja, bolji život za sve, a ne samo za podobne! Zlo pobjeđuje kada dobri ljudi ne poduzimaju ništa!!! Ja sam svoj glas digla jer kako bih inače svojim naraštajima mogla pogledati u oči. Ateističkom buržujskom zlu na vlasti poručujemo da se narod budi, da se više ne plaši i da više neće biti rob. Od 2018. godine očekujem promjene! Vrijeme je!, zaključila je Zelenika.

Davorin Jurovicki izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom na tribini, te se posebno zahvalio donatorima uz čiju je pomoć večer organizirana.

Ukazali smo da dosadašnji članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, konkretno Dragan Čović i Željko Komšić, svojim radom i djelovanjem nisu apsolutno ništa učinili za boljitak hrvatskog naroda, a i ostalih, osim progresivne koristi sebi i bližnjima. U svjetlu novih činjenica poslali smo poruku da hrvatsko iseljeništvo ovih prostora zahtjeva da dr. Diana Zelenika, zastupnica u državnom parlamentu podnese kandidaturu za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda. A ostali kandidati, ponajviše iz moralnih razloga povuku svoju kandidaturu te omoguće boljitak kako hrvatskom, tako i ostalim narodima i građanima BiH, zaključio je Jurovicki.

Gašpar: Učiniti BiH dostojnom življenja

Glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar kritizirao je politiku vladajućih koje je okrivio za sve izraženiji val iseljavanja.

Koliko je porazna politika vladajućih dovoljno govori podatak da je u zadnje 3 godine iz Bosne i Hercegovine iselilo više od 50 tisuća mladih i obrazovanih Hrvata, a pogubno je da više nije trend da odlaze samo muškarci u potrazi za poslom kako bi prehranili svoje obitelji nego odlaze cijele obitelji i sve je više praznih sela, pa i gradova, a domovi ostaju pusti. Odlaze ne samo neuposleni nego i oni koji su u radnom odnosu zahvaljujući negativnoj selekciji, korupciji, kriminalu, nepotizmu vladajućih, činjenici da su djeca komunista i UDBAŠA na visokim političkim pozicijama. Zavladalo je opće beznađe, apatija, jedna kolektivna agonija hrvatskoga naroda. Mi se u HDZ-u 1990 nećemo i ne želimo pomiriti sa ovakvim stanjem, znamo što i koliko možemo kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili zemljom dostojnom življenja, a svakog njezinog građanina dostojnim čovjekom. Svjesni smo da naš put nije lak, ali smo spremni boriti se za prava svakoga Hrvata dolazio on iz Zapadne Hercegovine, Mostara, Središnje Bosne, Posavine, Republike Srpske, kazao je Gašpar.

I. Marić | Dnevni lst

Glas naroda

Bravo devedesetka samo naprid pobjeda je na vratima dosta vise lesinara i lopina

Dijana je prava zena

Bolja je od druga Dragana sto puta imas Dijana veliku podrsku

Stranka i vodstvo je jedno veliko nula bodova, niti [ * neprimjereno * ]i a niti miriše!
Samo HRS!

Ne zelim se osvrtati na ovog iznad al kako se predstavlja sasvim mu i odgovara karakteru.Da pozdravio bi izlaganje g Dijane i g Ivice i slozio bi se u potpunosti sa izrecenim o stanju u drusvu i drzavi.Dosta je floskula a na temeljju nacionalnog izreceno i stete uradeno Hrvatskom covjeku od vladajucih i konacno se uvida da oni ne zele nista uciniti za narod i branitelje.Svjedoci smo svakodnevno izvrtanju vrijednosti i uskraceni za povijesne istine drugog svjetskog rata i poraca a takode su prevarom uskratili nas narod i branitelje o istini o sudjelovanju i istini o nasem domovinskom ratu.Puna podrskka stranci i ljudima i nasim dragim braniteljia.Za dom Spremni

Doktorica je jača od stranke

Neka vas tamo mozda stogod napravite sbakalo vamo nemate samse.

Jeste ista dolera huprosili Gašparu

Sve stranke ukinuti, a doktoricu Zeleniku za predsjednicu BiH. To je jedino riješenje za državu !

Zna Gašpar kako su Markan i Cajo donosili lovu iz Kanade pa i on pokušava, ali nije dijaspora vise glupa...

A radišić u njemačkoj...skupljaju se pare

Gašpar bi opet pegla kartice na račun poreznih obveznika i imao naštimanu plaću preko 4000 KM, pročitana je priča koja vrlo malo traje a ništa pametno nije kazala.
Nula bodova od čovjeka u svakom smislu...
Samo HRS

zašto tebe to Grgo sekira? koliko si jadan i ograničen...

Dobročinitelj postao Hrvat 96. sumnjam da doktorica govori neistinu a ako je istina što su ovi koji ga slijede

Jel ovo ona stranka sto je sanader izmisli

Ova stranka je postenija od stranke druga covica milijon puta uhljebi dabe vam je lajat

Onise žele oparit moždaće koji dolar uletjet aneki obilaze braću i sestri,nema nama nikakve fajde od tog lutanja dostaje dijaspori laži.

samo Mario Karamatić nas more izvuć iz blata. niko više.

Dijana Zelenika je moralna i obrazovana osoba

Hahhaa, vidi ekipe, ploca ispod mrtvih konja.!

Narod konačno treba shvatiti da je ovo politička utakmica gdje se igra prljavo pobjednik uzima sve poraženi ništa kao i neodlučni meni kao građaninu jedino smeta što pravosuđe ne radi pošteno svoj dobro plaćeni posao

Kako prethodno netko rece
Oni se zele opariti
Pa neka se pare koliko hoce
ali medjuse, neka se okanu naroda.

Gašpar je najbolji keramičar medju političarima.

Briga njih u Kanad za nas ovamo, znaju oni da ste došli po novac al nisu ni oni više ludi da daju.

šta ja znam meni ova 90-ka nimalo ne smeta iz toga razloga jer su 2010 mogli ić u vlast u federaciji sa svojim tadašnjim partnerima Jurišićem i Lijanom u platformu a nisu , pametno , zato su ova dvojica i njihove stranke pokopane za vjeke vjekov amen, šta ti je pohlepa

Što nahvali sama sebe,te veteran te dragovoljac,te učilo djete u Zagrebu specijalizaciju 1993,te živili u Širokom u ratu i u Mostaru stan dobilo i tako to nitko nije bolji bio,a rat pa nekom se sve potrefi....,kad brdo krene sve satare ispred sebe tako i u ratu su mnogi bili na pet mjesta istovremeno i uspjelo

Zelenika i Gašpar u posjeti dijaspori u Kanadi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari