Fra Mario Knezović: Plaćaju li se mise ili kako ste opet nasjeli?

ljubuski.info

Nakon izjave pape Franje kako svećenici ne smiju naplaćivati svoje usluge, pismom javnosti reagirao je hercegovački franjevac fra Mario Knezović napisavši kako se mise niti ne plaćaju kod nas.

Podsjećamo, Papa je proteklog tjedna za vrijeme kateheze nakon opće audijencije i tako još jedno izrazio svoje protivljenje da svećenici naplaćuju usluge.
Jeste li me razumjeli? Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Želiš li dati prilog, možeš to slobodno učiniti, ali ne moraš ništa plaćati! Važno je to shvatiti, poručio je Papa.

Reagiranje fra Knezovića prenosimo u cijelosti:

Mediji, oni svjetovni i neupućeni, su požurili objaviti na sva zvona kako je papa Franjo kazao da se mise na plaćaju. I što je tu nova i revolucionarna? Razumije se da se Misa kao spomen čin Isusove muke smrti i uskrsnuća ničim ne može platiti. Sve blago svijeta je ne može platiti – to je cijena neprocjenjiva. Naglasak je n atome da se Misa kao otajstvo ili misterij, liturgijski čin ne može platiti. Ona je neizmjerna i nitko u zemaljskim kategorijama nema blago da je može platiti. Isus je za nas platio otkupninu svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

Dakle, oduvijek, a to zakonik (CIC, 945) i učiteljstvo Crkve ističu, da se Misa ne plaća i nikad se nije plaćala. Primjerice, da budem plastično jasan premda svaka usporedba šepa, čovjek koji je bio na utakmici nije platio utakmicu, nego samo ulazak na nju i u konačnici dao prilog za klub, igrače, trenere. Što se plaća kad se na Misu misli? Daje se prilog svećeniku ili župi ili crkvi kako bi se nečija nakana ili namjena uzela i bila uključena u molitve tijekom Svete mise. To što se narodski ili u žargonu kaže „platio misu“ ne odgovara ni smislu ni sadržaju stvarnosti. Prilozi za Misnu nakanu se daju u svrhu uzdržavanja pastoralnoga osoblja (svećenika), župe i širenja apostolskoga poslanja Crkve. Čak je i papa Franjo naglasio, ali su taj dio neki mediji s namjerom izostavili: „Želiš li dati prilog, možeš to slobodno učiniti, ali ne moraš ništa plaćati!“ Stvar je čiste terminologije.

Važno je napomenuti da misne nakane koje se daju prigodom ukopa ne ostaju u župi niti s njima raspolaže svećenik kome je novac predan. Taj novac ide svećenicima koji će slaviti te mise na određene nakane. To su uglavnom svećenici u misijskim područjima ili u područjima gdje su kršćani ugroženi. Uz sve to, svećenik može samo za jednu Svetu misu uzeti novčani prilog u jednome danu i s tim raspolagati. Ostali novac od nakana za slavljenje misa ide ordinariju(biskupiji) koja ih opet zakonski raspoređuje po potrebama sveopće Crkve.

Puno je slučajeva da se misne nakane slave za pokojne, za bolesne, u zahvalu bez ikakva novčanoga priloga. Svaki svećenik će uzeti nakane osoba u Svetoj misi koje su siromašne ili imaju druge razloge da ne mogu dati svoj novčani prilog. Hercegovina i još neki drugi hrvatski krajevi ima tradiciju da vjernici prigodom pokopa daju prilog za Svetu misu (i tada ne plaćaju misu, daju prilog) i od tog priloga se slave Svete mise i pomogne obitelji za troškove ukopa. Te mise obitelj ne mora skupljati tijekom ukopa članova svoje obitelji ako ne želi. Te mise ne trebaju župnome uredu. Župni ured ako ih primi vama čini uslugu i postaje vaš „poštar“ koji ih nosi nadležnima. Taj novac ne ostaje ni svećeniku ni župi. Tu je stvar jasna!

Da zaključim. Papa ništa nova nije rekao. Mise se nikada nisu plaćale. Misa se kao čin ne može platiti. Daje se samo prilog za nakanu, a i ne mora se dati ako je osoba siromašna. Papa je htio, i jest naglasio, kako ne smije novac biti u poziciji da plaća Misu. Podržati je i podržavam Papu u toj namisli. Žao mi je da su ga krivo interpretirali.

Uz sve to mene čudi kako vjernici i javnost olako prihvate površan govor medija. Tako se olako, bez priziva savjesti, bez provjere o istinitosti, proziva svećenike i prihvaća konstrukt o nekakvom bogatstvu i raskoši svećenika. Možda netko i takav ima, ali to su iznimke, kap u moru, koje su za svaku osudu. Ako je itko javno spreman govoriti o slabostima nas svećenika onda sam to ja. Nismo savršeni, imamo pogrješaka, mnogi klonu, slabost nadvlada. Međutim, ne zaboravite da su ti svećenici-fratri sve svoje dali u službu naroda i Crkve. Odrekli su se svoje obitelji, moguće djece, zavičaja, teško studirali, odricanja i zavjete prošli, mnoge neprospavane noći su u njima itd. Žive mnogi neshvaćeni. Stalna je neizvjesnost kud će sutra na službu itd. Bit ću iskren i svakoga tko misli kako je život svećenika lagodan, bez križa i muke, da dođe živjeti s nama jedno vrijeme. Slobodno dođite. Dođite kod mene u župnu kuću pa ćete vidjeti kako se živi i koliko radi. Otiđite u svoj samostan. Pošaljite svoga sina u svećenike, pošaljite svoju kćer u redovnice. Pošaljite ako je sve tako iz zemaljske perspektive bajno. Budimo realni i zapitajmo se što to ima svećenik? Jedina imovina kojom se služi, i zbog koje se prigovara, je automobil kako bi obavljao svoju službu? Pa ljudi s manje truda, manje školovanja, manje žrtve postignu više nego deset svećenika . Većina svećenika u BiH nema ni zdravstvenoga osiguranja. Mnogi, kao što sam i sam, idemo liječnicima na lijepe oči i providnost. Mučno je to.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo na klevetu. Otvorite oči. Sjetite se svoga vjeronauka. Čitajte o svojoj vjeri. Ne budite naivni. Ne dajte da vas zavedu na krivi trag. Toliko je komentara ispod članaka na raznim portalima o ovoj temi ispisano da se čovjek pita zar je moguće da vlada toliko neznanje i mrak u ljudskim glavama? Ili je sve to put kojim se želi diskreditirati Crkvu bez ikakva valjana argumenta? I što je najgore i podlo opako to se čini preko krivih interpretacija Papinih izjava. Ostajem začuđen!

bljesak.info

Komentari

Pajdo.. ne znam ko si al bacaš na hdzovinu. Kakve veze ima vjeronauk sa skolom? Ima djece koja nisu krstena u nasim skolama. Vjeronauk ne mora biti samo katolicki. Za katolicki vjeronauk izvoli subotom u crkvu ko nekad ako oces. Ako neces uci i o ostalim vjerama o ateistima, deistima i slicno. Upoznat ces sutra takve ljude, ne budi zadrti. Mogao si se i ti rodit u indiji i bit hindu, vjera nije mjerilo covjeka. Isus je bio Zidov obrezan i sve. Bio dobar covjek ugledaj se na njega. A ove 33 mise mi zvuce ko gatka. Blagoslov kuca je ustvari obicajan zbog redovina a i toga da fratar malo obidje zupljane. Nazalost svelo se da uleti u kucu pukne kuvertu i gas, ni ne izmoli do kraja. Zivio rodjo

Jes vam katolički nema što! Obična sekta gora od one što kuca na vrata.

I crkve su im na brezuljcima koda je FEUDALNO DOBA ...

sad nam još pošalji bratovog malog da nam pojasni geopolitičko stanje u svitu, pa će nam sve bit jasno. bože oslobodi, ne zavedi.

Ovom fratru odmah dati ulicu, ako koja ima slobodna.

Da sam ja pratar duboko bi se zamislija nad ovim komentarima. Niko ga ne obrani nego jedan koji od ovog nesrtnjaka samo priželjkuje gore i to je Blajburg.

je je zato su fra Kiša makli jer je puno molija- kako reće fra Velja, nemože tako treba i zarađivati a ne samo moliti....

Mario, u Bosni se ne plaćaju 33 mise za pokojne.To se samo naplaćuje u Hercegovini. Zašto blagosivate kuće svake godine, nego od vrata do vrata kupite pare, a kažete da blagoslov ne može ispriti. Vi se sami nabavite, a niko vas ne zove da dodje te blagosivati. Narod je kriv za sve. Šta fratri imaju predavati vjeronauk u školi, ali ne znam samo šta će djeci uopće taj vjeronauk, ta neće ići u fratre i časne, njima trebaju strani jezici, sve ih otjeraše u tudjinu, i vi i HDZ.

Puno bi bilo bolje da je šutio nego "tumačio" riječi Pape.
Usput - što će cjenik za milodare?

Je li ovaj ijedan autobus za Njemačku poškropio?Mlati praznu slamu.

ažno je napomenuti da misne nakane koje se daju prigodom ukopa ne ostaju u župi niti s njima raspolaže svećenik kome je novac predan. Taj novac ide svećenicima koji će slaviti te mise na određene nakane. To su uglavnom svećenici u misijskim područjima ili u područjima gdje su kršćani ugroženi.
Zanima me je li itko ikada ifdje čuo neku misu za pokojnika,ako je nije platio. Čuli negdje tamo se misa kaže,,

Ja i žena i četvoro djece smo zaključili kuci i otišli za njemacku! Vlast svakako nije briga za nas hrvate u hercegovini. Ali me iznenađuje crkva! Nisu se udostojili pitati nikoga gdje je tih četvero djece! Nek ih je stid i sram Boga i naroda.poz iz njem.

Uz duzno postovanje, eto pitat ce te u Njemackoj.Sretno vam

Moj Mario, žalosna ti majka, šta reče i ostade živ. Prije Rima se ne možeš ispovjediti. Laži druge, nemoj sebe !

Kako se ne placaju kome maslate.zasto je onda 20 km cijena i zasto se upisiva odnosno evidentira.zasto se placa krizma 50 km .zasto se naglasi sa oltara da su za pokojnog izmirene 33 mise.dajte nismo mi nepismei starci komu prosipat demagogiju.a to sto je ih papa prozva svaka cast i vidi se koga zulja. Sve se naplaciva bas sve cak su bili poceli taksu za lotvrde 5 km naplacivat.znam jedan slucaj gdje je covjek platio 33 mise za oca i trazio potvrdu o placanju radi evidencije .nije mogao dobit eto zasto.

To su naši izmislili sa 33 mise to nema nisi u svitu mene interesuje moleli jednu po jednu ili sve 33 odjednon

Više puta majka govorila sinu završio si školu i od plaće plati misu, a on učitelj malo iz straha od partijskog režima,malo iz neznanja koliko košta može li platiti odgađa,odgađa,da bi jednom pitao majku koliko košta misa evo ti novac , otiđi i plati. A, ona reče 20 dinara obična, 30 pivana, a sin reče evo ti pedeset dinara plati fratru misu.Majka upita što pedeset kad je pivana 30 a sin reče 50 neka bude pivana i na kraju fratar neka vrisne.Ime učitelja sam namjerno izostavio radi se o mjestu Posušju i šesdesetim godinama prošlog stoljeća.Moj fratre ima toga još....sve se plaća.

Tako je ako neplatis kartu za utakmice nece te pustiti da udjes tako i sa misom ako nisi platio nece ti je ni odrzat VRLO JEDNOSTAVNO. PLATI PA SE KLATI

Citirati cu bas fra Marija:"Srecom znaju ljudi tko je tko"

Istine radi moram reći da se 33 plaćene mise za pokojnike šalju u siromašne Župe i da se održe za pokojnika, sam sam slučajno bio na nekoliko takvih misa za naše pokojne iz Ljubuškog. Jednom je na misi bilo samo četiri vjernika u Crkvi. Sigurni možete bit da se mise održe i čita se ime pokojnika, iz koje je mjesta i Župe.

Najbolje bi bilo moj dragi fra. Mario da uvedete ulaznice za misu nedjeljom da ulaz bude recemo 5km a za misu za velike blagdane bude 10km i rijesili probleme ..... kakva samo usporedba crkva vs utakmica

Pa ako se ne plaćaju što Papa o tome govori?

Na Bijači pod šatorom vatra krcka gori
Oj fra Mario ajde ovdje Evanđelje zbori

Zaista mi je zao branitelja koji moraju ovako trazit svoja prava.Ali koji ce svecenik i pored najboljih namjera doci na Bijacu.Pa procitajte svakodnevne kolumne i komentare.Posebno od izbjeglice i frau koji iz toplih soba iz daljine l a ju na sve zivo a posebno na svecenike.Bez prekida.Nista konkretno nemaju za reci,ako imaju neka vec jednom kazu tu istinu.Evo nakon napornog dana citam sad sve ovo i uzas od uvreda itd.Zato reagujem.Izbjeglice i frau zar ne vidite da dobrim dijelom zbog vaseg pljuvanja nanosite stetu ovim ljudima na Bijaci.Jer ih kao podrzavate i branite i istovremeno svecenike napadate.To ni udba nije bolje radila.Dragi branitelji Isus je uz Vas.I svecenici sigurno!

Nakon mirno prospavane noci,citam komentare.
Opet provokator Domagoj!
I kad "Frau" ne komentira on je proziva.
Reci ti tako pametan i sve upratio,sta je ona rekla protiv svecenika? Pokusavas je oblatiti i stvoriti averziju svecenika prema njoj. Sada i od branitelja. Srecom providan si.
E vidis,ona je veci davno da svime sto je vidjela da ide ukrivo u zajednici pricala da svojim svecenicima,savjestovala se,naravno koliko je moguce razumjeti se i razumjeli se.
Bitno je da mi danas nitko,pogotovo ne takvi kao ti,ne moze reci sto nisi rekla.
E sad bi ti provokatoru detaljima,da mozes ti pljuvati po njima. Šipak!!!
Medju prvim thojim komentarima kazes fra Mariju da ce se ukopati. Samo te novac zulja.
Nije tebe briga za svecenike i Crkvu kao Ni za branitelje.
Crkvu i branitelje,koji su dio nje,stiti Bog,sta joj mogu izbjeglica,ti,ja i svi drugi?
TI si sigurno nekako matetijalno povezan sa njima. Mozda im pridajes nesto,ili ciniš neke usluge koje.ti plate. To je u redu. Rad treba platiti. Ali sta si se prepao Ako i ne bi mogli.
Mozes i ti u Njemacku.
E,a sad ti najouzbiljnije kazem prestani prijetiti. "Iscupao" bi nekoga iz Crkve kao dlacice iz tijela. "Cuvaj pacu"?!?! i slicno.
Cuvaj ti sebe i svoje i radi na svom prosvjetljivanju i ozdravljenju.
Pisi,ali ne prijeti. Recu te fratru.
;;-)

Sto je seljak gluplji to je svećenik moćniji!
E, to vam je tako!

Cini mi se 5.januar ove god.blagoslov u kuci moga oca.Svecenik dolazi,molimo kratko jer treba dosta obici,Mostar,moj otac insistira da da novac jer je tako odredio 84god su mu,svecenik odbija govoreci da ako zeli u crkvu dodje itd.Pozdravljamo se i za pet min.stize moja sestra sa troje djece a svecenik im daje cokoladu veliku koju isto nije htio od susjede uzet.Blagoslov nam daje i to besplatan!

Pa reci koji svećenik. Takve svećenike ne treba skrivati, a ima ih. Dobri pošteni odani vjeri i narodu. Izgleda da se takvima ne smije reći ime od ovih drugih. Pitaj ćaće kako mu je ime i objavi da narod vidi da nisu svi isti.

Znate sta,nemogu ih sve imenom pobrojati ali znam i to da u Mostaru niko od moje rodbine i prijatelja nije platio ni sta za Blagoslov kuca.Dakle nije jedan svecenik nego vise njih.Ne pada mi na pamet objavljivati njihova imena jer oni su svecenici a ne starlete.Ipak cu popricat s njima na ovu temu.I ponosno ostaviti svoj dar u crkvi.Vrlo cesto nadjem tamo djecu koja to zabiljeze,bez svecenika.Hvala dragom Isusu koji mi je omogucio da mogu dati,hvala dragim svecenicima koji mole za mene i moju obitelj.Molitva cuda cini!.Vi dezurni pljuvacice i ini tu ne mozete nista.Isus dragi za svakoga ima svoj plan pa tako i za Vas i vase zlo.Bog s nama!

Daj molim te kad maslaš neka to bude okruglo, vidiš što si napisao: Fratar daje veliku čokoladu djeci tvoje sestre koju nije htio uzet od susjeda. Tako maslaš i za blagoslov. Bog ti ne da reći neistinu. U Hercegovačkoj provinciji se uzima novac za blagoslov kuća i točka. Tako je naredio provincijal. Fratrima nije potreban toliki novac kojeg prikupe od naroda, nije im potrebna partijska naklonost nego molitva za svakog jednako, briga za vjernički puk a ne partijski derneci, briga za dušu a ne materiju.

Fra Mario naplaćivate sve samo još niste zrak,nebi vozili golfove i audije da ne uzimate narodu i 33 mise kad netko umre.Moj Mario ti živiš u nekom drugom svjetu.Žalosno.

hercegovačke GmbH župe fratrikosa
sa devedeset posto vkasništva hafezea
prodaju knjige suvenire reklamiraju izbore
krste pričeśćuju krizmaju vijenčavaju
i žive i mrtve ispraćaju
umri te što prije dok su mise jeftinije
jel tak il ne tak bando brezibrazna i pokvarena

Obavijest:
Svi koji su do sada dali lemuzinu i nešto platili neka dodju u župni ured radi povrata novca da im ne ostane gorak okus u ustima .Taj novac izričito koristiti za pljuvanje i mržnju prema fratrima.
Javiti se Domagoju ili Šatro.

Kažu da se odriču svega da gvardijan (kao i do sada) sve odnese potrebitima u župi.

"Nitko ne može služiti dvojici gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!“ (Matej 6,24)

Trebalo bi brate prestati i prikupljati tzv. mise kada vam ili nam netko umre. Jer to se daje kao za mise, bar tako pišu ili se kaže.

Uvik su pratri bili krivi, hh.. zato je se UDBA i ponašala prema njima onako, ovako, hh.h onako, ovako.

Razlika je velika kad su pratri krivi udbi ili krivi narodu, veeelika razlika

Unas su uvik pratri krivi, nema toga UDBI ili narodu. Nema unas mi vi.

Da kojim slučajem Isus prooda ovi dana našom dolinom suza, ne bi mi njega imali kad pitat za lemuzinu, razapeli bi mi njega prije Velikog Petka.

Fra Mario ovo pismo javnosti vam baš i nije trebalo jer njime baš i niste postigli pravi cilj, naprotiv napravili ste kontra efekat.U čemu se ogleda?
Ispada da vi reagirate samo kad su dirnuta vaša materijalna primanja i tada ste goropadni.Bio bih neizmjerno sretan kao i moji prijatelji zaboravljeni branitelji da ste se javno osvrnuli na naš problem koji traje više od 20 godina, jer vi to možete, narod vas sluša i uvažava, ali tu se niste oglasili.Zašto? Je li vas strah?
Mislite li možda da će te nešto izgubiti ako nas podržite? Kad već niste reagirali ovako ispada da ste reagirali jer je povrijeđen vaš ego.
Kažete da se ne plaća misa nego prilog na nakanu što baš i ne zvuči uvjerljivo. Bitno je da se plaća! To ne možete sakriti.Kažete da se može dati milodar ili milostinja ali vas pobija činjenica da ste vi, odnosno Crkva odredili fiksnu cijenu od 20 maraka.Dakle ne radi se o milostinji nego o čistoj trgovini.U čemu je razlika kad u trgovini uzmete određeni artikal kome je određena cijena koju morate platiti da bi ga dobili i plaćanjem 20 maraka u župnom uredu??
Dajete usporedbu i kažete da se ne plaća utakmica nego ulaz na utakmicu.Želite li nam to možda poručiti da mi ne plaćamo misu nego ulaz i Crkvu?
Pozivate nas da dođemo kod vas, da provedemo neko vrijeme, pa da se uvjerimo kako živite! I ja vas pozivam da dođete u brojne obitelji, provedete s njima neko vrijeme pa bi onda vidjeli da vam je izjava malo neprimjerena.
A ja vama kažem da djielom znam kako se živi u jednom našem samostanu jer mi je ispričao prijatelj koji je pošao u fratre, živio u samostanu više mjeseci i ostao sablažnjen kakvim se životom živi u tom samostanu i nije izdržao već napustio.
Nadam se da će te moju poruku shvatiti u svjetlu dobre namjere, jer je uistinu tako.

Nikad kontra Isusa , svećenika , obitelji i domovine.O tome mogu pisati dan i noć.
Umjesto Darija ja sam se pomolio za ZB i sjetio sam ih se a to zna Ilko Kordić.
Pitanje: Da li su fratri bili u komisiji kada se upisivao braniteljski staž ili dijelile mirovine.Pa zašto bi sada oni bili ti koji se bilo gdje svrstavaju.
Poštujem svakoga koje bio i jedan dan na crti i osjetio ijednu granatu.Jer ti ljudi nisu bili obučeni za to.
Nastavite li ovako pisati nijedna majka neće poželjeti da pošalje svoga sina u svećenike a da se ovako pojedini iživljavaju.Kod pojedinih le puno zle namjere.Volim svoje FRATRE.

Moraš ih volit kad te rane i on i HDZ zato dok je njih neboj se netrebas ništa raditi samo štekći

Ovo je vec poznati hercegovacki POPULISTA bez sadrzaja, koji manipulira monopolom koji se zove Evandjele ...

Dobro jedan komentator prije rece za Isusa, ne bi on docekao Velikog Petka. To sve govori o nama kakvi smo. Sada se tek vidi da nije ni cudo sto je se sve zbivalo 1945 i nakon toga vremena, pa i sada to rade samo na drugi nacin.

niko ne napada knezovića i velju nego one druge bratre kojima je raj ovde a ovo su božiji ljudi jedina naša nada u paklu adeze društva

Sljedeca nedjelja ovo ce se prepricavati na svetoj misi

Oće, ali puk ne može odgovorit

Oče li pridiku držati Dodik koji odma posle kršenja s kumom polete po pečenom.a kum se satra nije lako dite od 50 kila držat

Frau.Drago mi je zbog ugodno prospavane noći.Čista savjest pa se može spavati.Nemoj me teći fratru jer će vas sada štititi istanbulska konvencija. Paća i dlačice su piščeva sloboda izričaja i nema veze sa tvojim navodima.Neko ko ima 199 cm visine i 110kg.ne prijeti nježnom spolu a ubrzo i rodu.Čuvaj se nevladinih udruga.

Fra Mario Knezović: Plaćaju li se mise ili kako ste opet nasjeli?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari