Civilna zaštita ZHŽ izdala upozorenje i preporuke zbog snijega i ledene kiše

ljubuski.info

Povodom vremenske prognoze koja za nedjelju 25. i ponedjeljak 26. veljače 2018. godine, na području općine Ljubuški predviđa snježne padaline i niske temperature, Služba za civilnu-protupožarnu zaštitu općine Ljubuški podsjeća sve pravne subjekte, institucije i građane, kako su dužni, na vrijeme, očistiti snijeg i led ispred svojih objekata, te poduzeti sve raspoložive nužne mjere zaštite od niskih temperatura.

S upozorenjem su se javnosti obratili i iz Civilne zaštite ZHŽ:

Prema aktualnim vremenskim prognozama narednih dana na području Županije Zapadnohercegovačke moglo bi doći do naglog zahlađenja i pojave veoma niskih temperatura, ali i padalina u obliku snijega i ledene kiše.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje, te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke izdala je upozorenje i preporuke.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline (www.duzs.hr). Preporučuju se topli bezalkoholni napitci (čaj, juha), te stručna medicinska pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku pomoć - 124 ili Operativni centar civilne zaštite - 121

Zbog očekivanih niskih temperatura u nadolazećim danima nužno je zaštititi vodomjere i ostalu vodovodnu instalaciju od smrzavanja, stoji u obavijesti iz vodovodnih poduzeća s područja ZHŽ.

Glas naroda

..ebate....moram kokosi primistit

Ma znam da je ovo upozorenje nekima smiješno ali za moje poimanje, ovo je jedan jako koristan savjet za naredne dane, ako ih prognostičari budu pogodili. Bravo za djelatnika iz civilne zaštite što se odlučio na ovakvo upozorenje. Jako dobro !!!!!

ko nema drva meze i crnoga vina nahebo je

Je li opcina osigurala ralice ili nisu jos uplatili putevi grude sav dug pa im on nece izaci na teren. Ili ce ralice opet iznenaditi snijeg bez najave.
Bice to dobro kada imamo hdz

jugo ce od nedjelje do utorka onda ce bit sunca i oblaka potom ce zatoplit i onda ce okrenit na kisu do podne, poslije ppodne sunce uz porast temprtature uvece su moguce padaline u pad temperature

Sve relevantne televizije izdale upozorenje ima tjedan dana pa se sad javili ovi jadovi šutite pametniji ste vi se ni poslije bitke ne javlhajte jer ste nebrazovani za ovaj posao i ne petljajte se kad pametni ljudi nešto najave

a jesu li ljudima platili gorivo što su čistili 2012 snijeg, ma daj samo gledaju kako narod prevariti, narod je preživio i gore bez njihovih uputa, koliko su prevetivno samih starijih osoba premjestili i smjestili dok ne prođe nevrijeme, niti jednog, samo izmišljaju funkcije nove

šta bi mi bez civilne zaštite

uvenuli se pojest sve pahulje...

Civilna zaštita ZHŽ izdala upozorenje i preporuke zbog snijega i ledene kiše
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari