Skupština ZHŽ rekorder bo broju neaktivnih zastupnika

ljubuski.info

Odgovornost značajnog dijela zastupnika prema obavezama koje proističu iz povjerenja koje su im građani dali na izborima, u najmanju ruku je nedovoljna.

Samo jedna skupština Skupština Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini imala je zasjedanja u svakom mjesecu. Ostalih 9 je imalo "pauze" od 2 (TK i KS), 3 (USK i BPK), 4 (PK i HNK), 5 (SBK i ZHK), pa sve do čak 6 mjeseci bez održanog zasjedanja (Skupština Hercegbosanske županije).

I pored ove činjenice, i općenito malog broja održanih sjednica i vremena provedenog na njima ni u jednoj skupštini nemamo situaciju da su svi zastupnici nazočili svim sjednicama. Od ukupno 289 zastupnika županijskih skupština, njih 132 (ili 46%) su izočili bar s jedne sjendice održane u ovom razdoblju.

U svakoj od županijskih skupština ima i zastupnika koji, za 12 mjeseci, u 2017. godini, nisu postavili ni jedno zastupničko pitanje ili podnijeli inicijativu. U postotcima ih je najviše u ZHŽ (57%), HBŽ (56%) i PK (52%), koji su i jedine županije s preko 50% zastupnika koji nisu postavili nijedno zastupničko pitanje. A najmanje, u tom smislu neaktivnih zastupnika, bilo je u ZDK (6%), KS (9%) i BPK (12%).
U 2017. godini, 19% zastupnika županijskih skupština nisu sudjelovali u rasrpavi ni po jednoj toćci dnevnog reda. I ima ih u svakoj skupštini. Najviše u ZHŽ (48%, odnosno 11 od 23), te u PŽ (43% ili 9 od 21), a najmanje u ZDK (6%, tj. svega 2 od 35 zastupnika ove skupštine), te, KS (11%) i USK (13%).

Amandmanska aktivnost zastupnika također je na vrlo niskoj razini - čak 75% zastupnika nisu, u 2017. godini, podnijeli, u svojoj skupštini, nijedan amandman na neko zakonsko rješenje.
A što se tiče zakona, iako imaju tu mogućnost, zastupnici županijskih skupština se vrlo rijetko odlučuju predlagati zakonska rješenja. U 2017. godini usvojeno je samo 11 zakona kojima predlagač nije bila vlada ili organizacije pod njenom upravom - 7 su pojedinačni prijedlozi zastupnika (u skupštinama USK, TK i BPK), jedan je prijedlog stranačkog kluba (u Skupštini ZHŽ), dva skupštinskih povjerenstava (u Skupštini USK), a 1 neformalne skupine od 24 zastupnika (u Skupštini TK).

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada. No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući načelnoj odluci svojih zastupnika funkcioniše tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnoj listi Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj. Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti, zastupnika Skupštine ZDK, u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i HBŽ preko 50% zastupnika je profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu plaću od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih županija ne održavaju sjednice.

Centri civilnih inicijativa se pridružuju inicijativi zastupnika Skupštine ZDK, koju su, usvajajući Zakon o plaćama i naknadama u institucijama vlasti u ZDK, uputili svim drugim županijskim skupštinama u FBiH, slijediti njihov primjer i, kroz zakonsku proceduru, ukinuti profesionalizaciju zastupničke dužnosti i privilegije kao što su "bijeli kruh", kako bi, i na taj način, pokazali da se politikom ne bave zbog osobnog interesa, nego zbog dobrobiti građana.

CCI

Glas naroda

Zastupnici i zastupnice koji nisu otvorili usta trebaju ponivo biti na listi i preferencijama izabrani u skupštinu, neće li drugi put progovorit?!

njima i trebaju oni što ne znadu pričat i nepismeni kad se netko nakašlje oni aplauziraju i potvrdjuju

Najviše uhljeba neradničkih ,triba to nahranit.Da je ova županija ko kina imala bi točno milijardu uhljeba

Misliš ko ovi dežurni parazit što se javlja u odbranu partije ihopova

Treba vratiti Zdenka Čolaka iz policije, on je poznat po priči i javljanjima za riječ dok je bio u skupštini.A treba mu i ženu zaposlit negdje na državne jasle, zasad su mu samo sina zaposlili.Mali je sposoban nema šta, sav je na tatu.

Skupština ZHŽ rekorder bo broju neaktivnih zastupnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari