Pitanje ravnopravnosti Srba otvoreno i u ZHŽ

ljubuski.info

Zastupnički dom Parlamenta BiH u utorak će zasjedati, a na dnevnom redu sjednice naći će se pitanje konstitutivnosti Srba u županijama. Poznato je kako nekoliko županija u Federaciji još nije izmijenilo ustave i kao konstitutivne narode navelo Srbe, a i pored ogromnih napora da se to promijeni i pritisaka iz međunarodne zajednice SDA i HDZ BiH koji čine vlast u Federaciji ne žele riješiti ovaj problem.

Zastupnik Denis Bećirović podnio je inicijativu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kojom traži od županija koje to nisu uradile da izmijene i dopune svoje ustave s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

Bećirović ovom inicijativom predlaže da Zastupnički dom pozove nadležne organe Hercegovačko-neretvanske, Livanjske, Srednjobosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije da najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, izmijene i dopune ustave s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

On traži da se u ustavima županija, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost jezika bošnjačkog i srpskog naroda, te latinice i ćirilice.

Brojna pitanja

Na sjednici će se raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači zastupnici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovo pitanje se već duže vrijeme nalazi u parlamentarnoj proceduri, a ranije je zastupnik Šepić objasnio da se predloženim zakonom isključivo tretira uvođenje elektronskog glasanja, koja će primarno značiti mogućnost skeniranja glasačkih listića na izborni dan, kako bi bile onemogućene izborne prevare, manipulacije i krađe.

Zastupnici su u prvom čitanju uz ovaj zakon usvojili i zaključak iz mišljenja Ustavnopravne komisije prema kojim se traži da bude pribavljeno mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o predloženom zakonu. Raspravljat će se na sjednici u utorak i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH čiji je predlagač također Nezavisni blok.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH čiji su predlagači zastupnici SDS,a HDZ-a BiH i SBB-a.

Razlozi za donošenje ovog zakona odnose se na učinkovitiju zaštitu osoba koja prijavljuju korupciju.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Revizije iz 2016.

Na dnevnom redu sjednice su i izvješća Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji ministarstava obrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Tužiteljstva i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, SIPA-e, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Uprave za neizravno oporezivanje za 2016.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Staša Košarac jučer je prokomentirao kako revizorska izvješća upozoravaju na visoku razinu korupcije u trošenju javnih sredstava, posebno u procesu javnih nabavki i nekontroliranog zapošljavanja na osnovu ugovora o djelu i na druge načine koji zaobilaze zakonske propise.

Košarac je agencijama kazao kako je paradoks u tome što su nepravilnosti zabilježene u institucijama koje su zadužene za provođenje i zaštitu zakona.
Najveće nepravilnosti u poslovanju zabilježene su u Ministarstvu sigurnosti, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-i, Graničnoj policiji, Tužiteljstvu, VSTV-u, IDEEAA-i, kao i Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu obrane i UNO-u, naglasio je Košarac.

Posebno je po njemu sporno ministarstvo sigurnosti, a ističe kako ministar Dragan Mektić nikada nije govorio o tim nepravilnostima iako ima mišljenje o svemu.

Zastupnik Košarac tvdi kako su Mektić i njegov ured održavali bliske veze sa francuskom tvrtkom "Gemalto", koja godinama koči proces izdavanja putovnica građanima BiH.
Ukoliko u ožujku ponovno izbije kriza sa tiskanjem putovnica, Mektić će biti prvi u lancu odgovornih, bez obzira na činjenicu da taj posao uopće nije u nadležnosti njegovog ministarstva, upozorio je Košarac.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Komentari

Je li provedena odluka ustavnog suda iz 2000 god., gdje su sad oni koji se zalažu za provedbu presude u slučaju izborni zakon? Pa nije ovo samousluga da uzimate po želji? Ili možda jeste,ali upamtite da laži imaju kratke noge.

Ne znam u čemu je spor ima sloba tomić poslanik uvezen iz bosne srbin pravi chetnik uživa ogromen novac u širokom zar nije žzh pravi primjer kakva bih treba biti

Giste sta kazes treba li u zzj dat prava srbima, ajde kralju iz brastva i jedinstva.
Ja sam protiv jer ih nema 5 obitelji u zzh, da ima vise ja bih dozvolio da imaju vjecnike , ali nitko sa 30 glasova ne moze uci u zupaniju. Ili neka u bosni i rs donesu ista prava za hrvate.

Ovo nema veze sa izborima vec sa jednakopravnosti o kojoj naš vrli vođa melje evo već 10godina. Što tražiš za sebe trebaš dati i drugome. Pa da je i jedan jedini!

Sva prava svima u nas, a šta će drugi radit njima na dušu. Šta ti hmm, oćeš? Ukidat prava? U lance stavljat ljude koji su manjna. Čovjek je čovjek, a ghovno je ghovno, pa ti to znaš.

Sto se tice prava sva prava imaju. Lakse se zaposle bez kvalifikacija od ijednog hrvata. Samo kazem da treba svugdi dobit prava i hrvati pa onda pricajte nesto.

Mislim da je nerješeno izmedju AJEANIJE I MALOG OD PALUBE.

Hmm tko te šta pita?a ja lajanje partija plaća po komentaru....
Jeli i po broju slova?

Ajmo braćo Srbi u domoljubnu koaliciju ko plenki i pupi isti su nam svetonazori i sklonost domoljublju i vjerodostojnosti dok se mi domoljubi HDZ i vi Srbi ne ujedinimo stabilnosti u BiH nema.... samo vjerodosojno i sveštenici su uz nas

Bravo legendo pravi si

Bravo legendo

Pa bili ste ujedinjeni i 90tih i šta ste uradili, g enocid i uzp!Sad,treba dase srami svaki pošteni čovjek zbog vas!

Boni i ja sam za da se ne da prava srbima, malo sam se gore salio.
Hmm ispricavam se na svemu

Sram te bilo

Mi domoljubi u.hdz u smo za koaliciju i davanje prava braći srbima i dok god na izborima oni budu nas podržavali zdušno ćemo se mi boriti i za njihova prava ka opstojnosti

Pa vidite visoki politički dužnosnici njeguju dobre odnose pa i Obiteljske sa Srbima i ostalima pa neznam staje vama Marginalcima kako možete nekog mrziti znam u biti niste takvi samo tako pišete. Živjelo Bratstvo i Jedinstvo a ovo će vam potvrdit i vaši Svestenici ako ste Vjernici

nece imat nikakva orava sve dok se posljednji hrvat ne vrati u takozvanu republiku srpsku

Mi smo takozvani, a oni imaju republiku, ma šta mi pričali

Kad ce dochi pitanje Hrvata ravnopravnosti Hrvata u Posavini zar srbi tamo nisu nikog tlacili.

Pitanje ravnopravnosti Srba otvoreno i u ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari