Proglašena Karnevalska Republika Ljubuški

ljubuski.info

Centar malih športova u Ljubuškom bio je pretijesan primiti sve zainteresirane koji su htjeli vidjeti i čuti što "nudi" ovogodišnje, 20. izdanje "Ljubuškog karnevala".

Organizator, Karnevalsko društvo Prolog, potrudio se kako u samoj koreografiji, tako i u izvedbi na Centru malih športova i u Prologu.
Jedanaesti je daklem dan, mačijega miseca veljače privrtače, 12 je sati i cirka 56 minuta. Poštovani karnevalski puče, sve vas skupa pozdravljam, stigao je vakat, zaplješći, nisi sakat! Dobrodošli na jedinstvenu karnevalsku feštu, dobro došli na: Dvadeseti Ljubuški Karneval!!!, pozdravili su voditelji – Tužibaba i Branibaba na početku.

Na čelu kolone bio je Meštar od Karnevala i njegova svita!

Oni su ove godine bili Afrikanci! A s njima je bila i mlada zebra, od majke afrikanke iz Kenije, i oca kenjca iz Vašarovića.

Na kraju kolone bio je i glavni optuženik za sve loše što se dogodilo u protekloj godini – a to je Haški Tribunal!
Kad je već on pošteno sudio nama, sudit ćemo danas i mi njemu jednakim poštenjem, kazao je Tužibaba.

Program su jednom plesnom točkom otvorile Mažoretkinje Ljubuški.

Poslije toga voditeljima se na pozornici pridružio afrički hercegovac iz Ljubuškog, polaznik Večernje škole u Zagrebu, koji je dobar ko kruh, ali crni kruh od raženog brašna - Ante Čulo.

Uz uvodno slovo: Došlo je vrijeme da proglasimo Karnevalsku Republiku Ljubuški, i da po dvadeseti put pokažemo općinskoj vlasti kako narod može bit, sritan ko Teletabis, radostan ko radosna otajstva, uhranjen i sit ko Čorbonja iz Radišića, i da bude veselo ko da kuća gori!, izlazak načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića na pozornicu i predaje ključeva grada Meštru od Karnevala proglašena je Karnevalska Republika Ljubuški.
Poštovani karnevalski puče, nije sve tako crno kako se čini! Ključevi su naši, i iduća tri dana u gradu i općini vlada samo jedan zakon, a on glasi: nema zakona! Proglašavam slobodnu i neovisnu Karnevalsku Republiku Ljubuški!!!, kazao je Meštar od Karnevala preuzimajući vlast.

Uslijedilo je podizanje karnevalske zastave i karnevalska himna, koja Karneval prati od 2012. i ulaska Karnevalske Republike u Europsku Uniju – Oj mačkari, Europljani!

Nakon toga, po dobrom starom običaju, uručeni su prigodni darovi načelniku općine Ljubuški Nevenku Barbariću i predsjedniku Općinskoga vijeća Tihomiru Kvesiću.

Prije uručenja suvenira načelniku postavljen je novi trotoar, novi asfalt, malo zelenila, da se poklon načelniku isporuči po novom trotoaru.

Načelnik je na poklon dobio "Kraljicu trotoara".

Nakon načelnika Općine Ljubuški Nevenka Barbarića i predsjednik Općinskog Vijeća Ljubuški, Tihomir Kvesić također je primio svoj suvenir.

Uručen mu je suvenir "Užas je moja zurka" – perika.

Potom je uslijedilo suđenje Marku Karnevalu koji je bio optužen - što je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, postala samo Bosna; što su Hrvati trčali u Europu ko krme u sikavicu; što su u Zagrebu izrazito ljubomorni na Hercegovce; što su u Dalmaciji, ljubomorni na Hercegovce; što u Istri vlada velika ljubomora na Hercegovce; što su u Lici također ljubomorni na Hercegovce; što su u Slavoniji, najmanje ljubomorni na Hercegovce; što Agrokor pada, a Stipe Nosić raste; što je Agrokor upa u velike financijske dubioze, i do 56 milijardi kuna; što je prošle godine Hercegovinu zadesio kasni mraz u petom misecu, i odnio sve poljoprivredne kulture, od loze do koze; što je dedo Mraz svugdi u svitu dobar dedo, jedino u nas baksuz dedo; što je najveći drug svojih drugova, maršal Joze Broz Tito, nakon 30 godina izgubija svoj trg, u belom Zagreb gradu; što "Nedjeljom u 2" vodi Aleksandar Stanković, a nije Velimir Bujanac; što su Katalonci 91.-e, podržali neovisnost Hrvatske, čak i neovisnost Herceg-Bosne. A danas, Hrvatska neće da prizna Kataloniju; što ni općina Ljubuški ne prizna neovisnost Katalonije; za hrvatski rukometni debakl; što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza – Šuker, a nije Boban; što je Radoslav Dodig dobio trg u Karnevalskoj Republici, a u gradu i općini nije ni ulicu; što se u Studencima najlipše pivaju Božićne pisme i što je jedan naš, iz jednoga sela nije važno kojega, izmlatija ženu, ali je udarija samo jednom a ona imala 16 modrica.

Sukladno ovlastima Karnevalske Republike Ljubuški, časni sud je donio sljedeću odluku:

 • Za pretvorbu Agrokora u Bagrokor, Marko Karneval se oslobađa krivnje. Kriva je voda Janja, koja nije služila za piće nego za pranje. Ali za pranje novčanica, a ne gaćica.
 • Za dolazak dede Mraza u petom misecu, niti je kriv Marko Karneval, niti je kriv dedo Mraz. Kriva je baba! Zato što je krivo navila sat, pa umisto na Božić, digla dedu na Uskrs.
 • Za ispadanje Tite sa trga u Zagrebu, Marko Karneval se također oslobađa krivnje. Kriva je vitinska gatara, što je davno prorekla: kad ispadne Velež, ispast će i Tito.
 • Za nepoštenje i javašluk, poštenoga suda u Haagu, te za nanošenje duševne i tjelesne boli hercegovačkom narodu, Marko Karneval se najstrože osuđuje!!! Ova spodoba od karnevala, nije zaslužila ništa bolje od smrtne kazne, stoga izričito zahtijevam, da se osuđeni Marko Karneval zapali na lomači, večeras u Prologu, o prvom sumraku.

Nakon presude u kojoj je osuđen na smrt spaljivanjem u Prologu, posmrtna "besida" Marka Karnevala je pročitana u Prologu.

Najboljom karnevalskom skupinom ovogodišnjeg karnevala proglašena je karnevalska skupina Dječji vrtić "Petar Pan".

Inače, sve dječje skupine iz ljubuških osnovnih škola i dječjih vrtića su dobile prigodne poklone, a najbolja karnevalska skupina je dobila i posebnu nagradu.

Karnevalski program je nastavljen u Prologu:

 • 16h Bogat program u Prologu uz glazbenu skupinu Victoria Band i voditelje:
  • Karnevalski ručak
  • Hercegovačka tradicija
  • Spaljivanje osuđenog Marka Karnevala
  • Vatromet
 • 19h Bal pod maskama
 • 22h Dodjela Nobelovih nagrada za najbolje maske
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški

Glas naroda

U budalastom društvu ovo je glavni događaj godine. Svi su krivi osim nas. I još nešto,proložani nisu hercegovci već šperci!

Nevenko nije ništa kriv,kriv je onak ko ga drži

Ovo kao da je karnevaI u HR. Nijedne aktualne teme o Ljubuškom. Lako ti je Nevenku dat ključ mačkaram koji ga ne diraju. A neznam, čemu sve ovo, jedino da se poslije ovoga cirkusa nakrka se janjetinei popije koje burilo vina. Učinak nikakav. Neka se presele u Vrgorac, jer ovo najmanje ima veze s Ljubuškim.

A je to.Ti si bio Psiho ali potpisujem sve rečeno.

Kome trebaju ovi poganski običaji. Kakav je više [ * neprimjereno * ]luk.Uveli ste i noć vještica.Malo nam je i ovako straha.

naravno, dok svi drugi gradovi u BiH zavide Ljubuškom na ovakvom karnevaIu, u nas se nađu oni koji bi to ukinuli ili preselili u Vrgorac ili mjenjali jer nevaIja. ne znam tko ih uopće tjera da čitaju vijest o karnevaIu ako ih to ne zanima

Ajde reci šta je svrha ovog svega i na čemu nam zavide. Ja bar nevidim ama baš ništa u ovom, kako reče gori kolega, poganskog običaja

ja iskreno ne znam povijest tog običaja, ali ako te to baš zanima moreš pitat voditelja i predsjednika karnevaIa, on bi ti to sve lipo objasnija. znam samo da nije poganski običaj ko što ti govoriš. a svrhu karnevaIa ja vidim u dobroj zabavi, smijanju, i malo se čovik opusti i meni ne treba veće svrhe. ako tebi to nije nešto napeto ne moraš kvarit zabavu nama koji to volimo i ukinit ćeš ti nešto

i znam samo da naš karnevaI zovu po cilom svitu, ne znam jeli ijedan kud dobio toliko poziva kao oni

Povjest? Do rata su mačkare hodali po kućam u selu i kupili jaja. I odjednom karnevaI. To ti je povjest

i ti nikad ništa nisi dao kad su kupili po kućama hahahahahaa. podrška prologu, jedini još drže do običaja ali priključit ćemo se opet i ostali kobogda. a bisne ljude zanemarit

točno se vidi da su ovi što ne vole karnevaI pisali komentare na dan karnevaIa, jer nisu išli uopće to gledat. a ovi što vole karnevaI i što su bili, pišu sedam dana poslje kad su se probudili

Ti voliš, a kao ja ne volim. Nije stvar u tome. Zna se šta je tradicija, tradicija ti je stari narodni običaji. Eto reci ti meni da je u Prologu ili Ljubuškom to stari običaj. Ok, može, i neka ga ima, ali to s tradicijom nema veze.

Možda nije u Prologu i gradu ljubuškom, ali u Crvenom grmu je ta tradicija nastala.

meni opet nije jasno ako neko ne voli karnevaI zašto uopće ulazi na vijest o tome i mora pisat nešto loše. i to se ovaj jedan angažirao pravo, odgovara svaki sekund, ko da je na plaći da blati mačkare

ma pusti bolan, što te to dira, sloboda je i demokracija, nek svak rekne što misli

sloboda je reći svoje mišljenje, ali nije sloboda lažno govoriti, a ja ne volim kad se govore laži

Što nebi nazvali " Ljubuške mačkare", kako se ne stide oni u istri svojih zvončara. I nigdi ga ne nazivaju karnevaI, nego istarski zvonari, ili zvončari. To je tradicija.

Ma ti si prvi komentira. A eto i ti govoriš prvo karnevaI pa na kraju mačkare. E mačkare imaju tradiciju. I samo sam to htio reći i volim mačkare.

KarnevaI bio super!

jeli istina da jakov više neće pisat za karnevaI nego iđe u zagreb pisat za neko kazalište??

ne sekiraj se ti za njega, neće on to prihvatit, draži je njemu ljubuški od zagreba

Samo da se javim 17 put jer mi je komentar 16 puta izbrisan. KarnevaI je bio odličan, živjela demokracija

Ipak ćeš demokraciju morati potražiti na udbaškom lj portalu njima je sve što partija radi krasno a narod nije svjestan u kakvu blagostanju živi.

nije mi uopce važno kako se zove portal, bitno mi je samo ako sam nešto komentirao da se objavi komentar, a ne ja napišem kako je bilo dobro i zabavno na karnevaIu a portal mi to briše kao da sam vrijeđao nekoga

i ja ponovo napišem a vi ponovo brisete i tako 16 puta

Proglašena Karnevalska Republika Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari