Županijske jasle: 67 posto proračuna odlazi na plaće

ljubuski.info

Od 2.350.000.000 KM, koliko ukupno iznose svi županijski proračuni, u 2018. godini na plaće i naknade zaposlenim i doprinose poslodavaca bit će potrošeno oko 1.220.000.000 KM, što je više od polovine svih proračunskih sredstava, izjavila je danas savjetnica za monitoring Centara civilnih inicijativa Lejla Deronja Suljić.

Prilikom predstavljanja monitoringa rada županijskih vlada u Federaciji BiH u prošloj godini također je istaknula da se samo u Kantonu Sarajevo za plaće izdvaja manje od 50 posto proračuna i to znatno manje - 37 posto.
U ostalih devet županija za plaće se izdvaja gotovo isto pri čemu se najviše izdvaja iz proračuna Zapadnohercegovačke županije 67 posto i Unsko-sanskog kantona 65 posto.

Nacrt proračuna za 2018. godinu u skladu sa zakonom utvrdila je jedino Vlada Tuzlanskog kantona. Sedam županija dobilo je ovogodišnje proračune bez organiziranja javnih rasprava, a koje su održane u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Zaključeno je kako ni jedna županijska vlada nije u potpunosti realizirala svoj program rada za 2017. godinu.
Stupanj realizacije planiranih mjera smanjuje se sa povećanjem njihove važnosti, pa je tako realizacija svih planiranih mjera županijskih vlada 61 posto, zakona 41 posto i strategija 15 posto, kazala je Deronja Suljić.

Najviše zakona utvrdile su vlade Kantona Sarajevo (27), Tuzlanskog kantona (25), i Unsko-sanskog kantona (23), dok su najmanje vlade Posavske (8) i Srednjobosanske županije (7).

Istaknuto je da sve županijske vlade krše Zakon o ravnopravnosti spolova u smislu broja žena, koje zauzimaju tek 10 posto mjesta u vladama, a to je četiri puta manje od zakonskog minimuma. U vladama Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanske županije nema ni jedne žene.
Nažalost, podaci o skromnom broju utvrđenih temeljnih zakona i strategija, generalni zastoj u realizaciji reformske agende, manjak tolerancije i zaokupljenosti političara uskostranačkim umjesto interesima građana, ne bude nadu u pozitivnu promjenu u skorije vrijeme. Za takvu promjenu potrebno je da dođe do povećanja efikasnosti u realizaciji zakona i strategija te poštovanje pravne države, zaključeno je na predstavljanju monitoringa rada županijskih vlada u prošloj godini, koji su uradili Centri civilnih inicijativa.

bljesak.info

Glas naroda

trebat će polivat iz aviona protiv parazita

Još bi bilo zanimljivije vidjeti koliko novaca od poreza iz ZHŽ ide za državni i federalni proračun ??

Strašno!Pljačka stoljeća!

Ove uhljebe, dupe-lizce, umjetne inteligencije i wreanacka potrckala koja su na državnim jaslama, ne može ni cidokor iskorjenuti.
Troskot najgore vrste.

Dvije milijarde maraka ukinuti županije i spasiti što se da spasiti

Proračun Federacije je dvje milijarde maraka jel to komentator iznad hoće reći da bi trebalo ukinuti Federaciju

Znači mi smo na prvom mistu nek smo bar u nečemu prvi .zna se

Sve su vam se čobanice uvalile u ministarstva.zato i nema nigdi ovce.

Dvije milijarde za sjedenje plus lažnjaci pa tko će to platiti

Ja mislim samo u sjevernoj koreji je vise

Zato trebaju samo tri kantona.Federalna kao Švica.Onda bi u svom kantonu svaki narod znao izabrati one najbolje.Nebi se ova trojica hranila jedan drugim.

Eto sad nam u żupaniji biraju drugi. I šta smo dobili? U općini ko bira? I šta smo dobili? Ajde dosta parola šta bi bilo kad bi bilo. I da imamo kanton, mislim da bi propali za 24 sata. Bez kandżije ništa.

Tri kantona i svako o svom brašnu.

Županijske jasle: 67 posto proračuna odlazi na plaće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari