Država uništila proizvodnju duhana

ljubuski.info

Nekada se samo na području čitlučke općine godišnje proizvodilo 1800 do 2000 tona iznimno kvalitetnog suhog lista "ravnjaka", "šeginovca", "visokog hercegovca" i drugih tipova hercegovačkoga duhana, koji je na tržištu bio jako tražen i cijenjen.

Nažalost, zbog sramotno niskih otkupnih cijena i poticaja koje propisuje država, nekontroliranoga uvoza i sustavne nebrige države da zaštiti domaću proizvodnju i hercegovačke proizvođače "žutog zlata" te zbog previsokih cijena goriva, gnojiva i ostalog repromaterijala, posljednjih tridesetak godina u cijeloj je Hercegovini gotovo prestala proizvodnja te industrijske biljke.

Posljednji poljodjelac koji se na području čitlučke općine ozbiljnije bavio uzgojem duhana bio je pokojni Stipe Vasilj iz Gornjeg Ograđenika. No, i on se prije desetak godina ostavio "ćorava posla" jer mu se to više nije isplatilo.

Prestao i otkup duhana

Unatoč tome, Poljoprivredna zadruga Agroplod iz Čitluka je sve do 2005. godine otkupljivala duhan od proizvođača iz istočne Hercegovine, gdje se i dalje uzgajala ta biljka. No, kako je zanimanje domaćih tvornica cigareta za hercegovačkim duhanom osjetno smanjeno, prodaja fermentiranoga duhana je oslabjela pa su u čitlučkom Agroplodu 2006. godine prestali otkupljivati duhan. Umjesto otkupom i fermentacijom duhana, u Agroplodu su se početi baviti unosnijim poslom. Od tada se u čitlučkoj općini može vidjeti tek poneka stabljika duhana kako raste u posudi ili u dvorištu nekih obiteljskih kuća kao ukrasna biljka koja starije Brotnjake podsjeća na nekadašnja vremena, a mlađe naraštaje da ne znaju kako izgleda ta industrijska biljka.

Neki su, doduše rijetki, Brotnjaci mislili da toj industrijskoj biljci, ipak, nije "došao kraj" i da će se, zbog krize, duhan u Brotnju ponovno početi masovnije uzgajati. Stoga su na svojim njivama pokušali uzgajati nekoliko tisuća struka duhana, cijelo proljeće i ljeto ga okopavali, brali, "škopili" (kidali cvjetove), nizali listove na vijence, sušili ih, a na kraju ga nisu imali kome prodati. Budući da im je jedino preostalo krijumčariti križani duhan i strepiti da budu uhvaćeni i kažnjeni, i oni su se ubrzo prestali baviti tim uzaludnim poslom.

Nekada se masovno uzgajalo duhan, kao djeca smo cijelo ljeto brali listove i nizali ih na konce... Čudna su to vremena bila, niske cijene, pa kako to odredi procjenitelj. Ako ne bi bio ljutit, taman nekako, a ako nije raspoložen, spržio bi te u temelju. Kad se s "vage" vratiš kući, žena i djeca čekaju da čuju kako je bilo. Moralo se platiti porez pa tebi što ostane. Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka, sve je odlazilo za porez. Cijelu su se godinu svi u obitelji mučili oko duhana, a na kraju im gotovo ništa ne bi ostalo, sve bi otišlo državi koja je imala monopol i određivala preniske otkupne cijene, samo da te "ubije". Da su cijene suhom listu primamljive, i sada bi se od duhana u Hercegovini moglo dobro živjeti. A ovako, cijene su niske, otkupa gotovo i nema, oduzimaju i kažnjavaju ljude koji prodaju križani duhan. Ako platiš "markicu", tko će ti onda kupiti preskupu "škiju"? Država bi trebala imati više razumijevanja za uzgajivače duhana jer bi i državi bilo bolje da ponovo počne masovnija proizvodnja te biljke, riječi su jednog 85-godišnjaka iz Blatnice.

Isplativa cijena

Upitan he i kolika bi trebala biti otkupna cijena suhom listu za isplativu proizvodnju duhana.
Teško mi je to odrediti sad kad je mnogo isplativije baviti se nekim drugim poslom i u kraćem vremenu zaraditi više novca. Zbog visokih troškova te mukotrpnoga posla oko uzgoja duhana tijelom cijele godine, mislim da bi najniža otkupna cijena kilogramu suhog lista hercegovačkoga duhana trebala biti između 16 i 20 KM. Kad bi se to dogodilo, mnogi bi u Brotnju ponovno počeli proizvoditi duhan, baš kao nekad. Možda će tako i biti pa će, umjesto smilja i vinograda, na njivama opet rasti duhan. Nikad se ne zna, tvrdi sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Večernji list

Glas naroda

Nekad bilo sad se spominjalo kaze stara izreka.No bez drzavne skrbi duhan se ne moze raditi u Hercegovini legalno .Sve ostalo je siva zona pa akciza na rezani duhan je 80 maraka.Ko ce ga prodavat mora bit svjestan kazni a ljudi su prisiljeni i .vercati zbog ekonomske situacije a neki i zbog dobre zarade......

pa kad korumpirani političari mogu više para jamit od uvoznika nego od seljaka

Sta ste navalili sad ce evo ubrzo procvast poljoprivreda u ljubuskom, neki dan je bila ponovo prezentacija strategijskog razvoja poljoprivrede.

Je sadit će mo banane.
Nije bitno oće li bit banana nek se radi pa i naopako!
Nova strategija raseljavanja hercegovačkog puka.
Udba napreduje buja, radi bolje nego za juge,
Bravo narode kokošijeg mo -zga!
"Naši smo" svi smo mi hrvati" i ostale floskule tz. Pomirenje?
Vuk dlaku mjenja ćud nikad!
Pokoj vječni Bruni Bušiću i svim pobijenim sinovima Hrvackim domoljubim!
Bože oslobodi nas od "naši" "dobročinitelja".

Dobra ti ova sa bananama. Neki dan pajdo reče da je Ljubuški, banana općina. Pitam, kako? Pa, veli, banana je općina jer proračun može gulit svaki mamun.

Sadija bi banane znali iko di ima kupit simena

Sime banana je u Parkovim platio Barba.

Što bi komunjare vratile duvan lpa radi od božića do božića a one uživale e malo sutra prošlo vrijeme vašeg otkupa [ * neprimjereno * ] boljševička nkvdovška

Dobra ideja za sadit banane,jamit koncesiju na zemlju,uzet poticaj,posadit i uzet odštetu kad ih odnese led

Država uništila proizvodnju duhana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari