Ljubuški ima, po stanovniku, najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu

ljubuski.info

Rijetko koji je rukometni vratar branio kao prije desetak dana Benjamin Burić na utakmici BiH – Švicarska. S nevjerojatnih 20 obrana vjerojatno je odveo BiH u doigravanje za Svjetsko prvenstvo.

Kažem vjerojatno jer je sporan nastup Tomislava Nuića. Njega, pogreškom službeni delegat nije upisao među 16 bh. reprezentativaca. No, tema ove kolumne nije taj incident, već činjenica kako su Burić i Nuić bivši igrači Izviđača iz Ljubuškoga. I kako je Ljubuški istinski rukometni fenomen. Njihov klub Izviđač postao je rasadnik vrhunskih sportaša. Od njihovih rukometaša koji danas brane boje velikih europskih klubova mogla bi se sastaviti momčad koju bi teško pobijedila bilo koja reprezentacija na svijetu. U sjeni nastupa Ljubušaka za trofejnu Hrvatsku malo je poznato kako je Izviđač dao veliki doprinos i bh. rukometnoj reprezentaciji.

Čak su šestorica od 16 bh. reprezentativaca koji su u dvije utakmice svladali Švicarsku bivši članovi Izviđača. Trojica - Josip Perić, Marin Vegar i Tomislav Nuić izrasla su iz toga kluba, a još trojica - Mirsad Terzić, kapetan reprezentacije, vratar Benjamin Burić i Dejan Malinović stasali su u Izviđaču.

Pridodamo li tome bivše igrače Izviđača Denisa Buntića, Mirka Alilovića i Željka Musu, koji igraju za hrvatsku reprezentaciju, onda se uistinu može ustvrditi kako gradić s trideset tisuća žitelja ima po stanovniku najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu. Uz pobrojane, dug je još popis i onih koji nastupaju ili su nastupali u raznim europskim klubovima ili za mlađe izabrane vrste Hrvatske i BiH.

Izviđač nije afirmirao ovaj sport samo u svom gradu već i u cijeloj Hercegovini. Primjerice, Mostarci Igor Karačić i Marino Marić također su hrvatski reprezentativci. Zanimljivo je kako su današnji hercegovački rukometaši preuzeli primat u hrvatskoj reprezentaciji od nekadašnjih bosanskih kolega (Božidar Jović, Irfan Smajlagić, Zlatko Saračević, Venio Losert, Vladimir Šola...). Njima treba pridodati i izbornike iz BiH Zdravka Zovku, Abasa Arslanagića, Slavka Golužu. Danas ih je u stručnom stožeru naslijedio Banjolučanin Zlatko Saračević. Brojni su treneri koji su postigli velike rezultate i u klupskim natjecanjima. Mostarac Zvonimir Noka Serdarušić jedan je od svjetskih velikana.

Nastupi hrvatskih rukometaša iz BiH često su puno više od sporta. Svaki dobar nastup Hercegovaca u reprezentaciji ruši stereotipe o njima. U Hrvatskoj kao "kaubojima" i "parazitima" koji su teret državi, a u BiH onima koji ruše svoju domovinu. Ljubuški rukometaši pokazuju kako se brane boje i svoje i matične domovine.

Uspjesi Izviđača izrasli su iz entuzijazma pojedinaca i grada. Za europske i svjetske rezultate kluba potrebna je podrška države. Izviđač zaslužuje da mu se i Hrvatska i BiH oduže. On će im sigurno vratiti novim Alilovićem, Buntićem, Musom, Burićem, Nuićem, Terzićem...

Jozo Pavković | Večernji list

Glas naroda

Ljubuški je zaista svjetska sila u rukometu (kad se uzme broj vrhunskih rukometaša po glavi stanovnika) ali još više raduje činjenica to što danas velik broj djece, koja još od rane dobi, aktivno i redovno treniraju rukomet.. Dakle, rukometna budućnost Ljubuškog trebala bi biti blistava..

Samo se vi falite neka Široki zato čuje odma će doći po igrače i primistit u Lišticu.Unovčite to i od tog se more lipo živit,bar rukometaši.

Tako je,ovaj klub je na pravi put izveo brojnu omladinu. Pomoć od jedne i druge države je jednostavno njihov dug prema ovom kolektivu.

Niz se nastavlja:Hrstić,Pavlak,Mandić,Šarac,Alilović
...

Tako uspješni a tako skromni,bravo

Ima ona narodna što kaže:”gavrane,gavrane svega imaš a pameti nemaš”,pa ne živi se samo od rukometa (kruva),nego od svake riječi što ...,mi smo jad i bjeda od naroda!!!

Ugradite grijanje u dvoranu pa ćete imati još više rukometaša i djeca nam neće dolaziti bolesna i prehlađena iz škole

Metković je nekada bio perjanica HR rukometa,pogledajte gdje su ga danas doveli jal i zloća. Nedajte da vam se isto dogodi,budite pametniji i iskreniji

i najviše uhljeba i lopina što potjeraše sve dobre učenike,radnike i sportaše

Lijepa priča iz naše zajednice

Koje zajednice , zar je imamo ?

Svi ovi dečki koji su navedeni u ovom tekstu su primjer kako se svaki mukotrpan rad isplati.Oni su putokaz kakvi svi moramo biti u svom poslu.Vrijedni i ponizni.Vrhunski rade i po 10 sati dnevno.Mi tako radimo samo vani u inozemstvu.

Dobro uspiješ ovoliko pisati uz toliko velik rad u inozemstvu, svaka čast.

Od rukometa nema kruva bolje je da uzmu motiku pa u njivu ili cipajte drva.To je bolje nego da plaćaju teretanu.

Jokane bolan.Nisam ja u inozemstvu.Vec kazem da su nasi ovde lijencine a kada odu u Švabe ko motori po10 sati.A da tako ovde rade i hoce nesto uciti a ne samo kavu piti i kukati ne bi trebali nigdje ici.E moj dobri JOKANE.

Za Cosa Nostru - hoćeš reci da se u nas taj mukotrpan rad od 10 sati dnevno isplati ? Koliko novaca je u nas plaćen taj radni dan od 10 sati mukotrpnog rada a koliko u inozemstvu ? Nije nam dovoljno ni za hrane ,moj Cosa Nostra !

Po čemu nas znaju,po Izviđaču i Kravici. Ima li još šta

GOSTE. U pravu si sto posto.Nema gorih poslodavaca od nas.Bijedna dnevnica a oni auta itd.Ali vani je 8 milijardi ljudi.Mi im imamo sta prodati.Ali narod nece da uci.Ne u Ševe ali mora ako hoce i nesto privatno raditi.Covjek uci cijeli zivot.Danas je skola najjeftinija.Uzmi koliko naucis preko interneta.Prije si morao ici na SORBONU.

Opet kradeze maže oči narodu preko večernjaka.

Evo komentara.Nemoj ovo.Nemoj ono.Nista se ne isplati.Svugdje nolje nego ovde.Zali ISUSE sto lijencinama podari ovako bogatstvo.Da si ovo dao Zidovu ,Nizozemcu itd.vidio bi ono sto SI zelio da bude.Sto nas ne posla u Egipat na 400 god.

Eto kao mi nismo u Egiptu 400 godina. Bolan isto nam je ko i židovima što su lutali pustinjom, isto su njihovi glavešine živjeli dobro i nisu oni bili sa sitnom rajom. Samo kad bolje promislim, židovima je Bog dao svakog jutra manu za hranu, a naša sirotinja ni to nema. Bar su se mogli naspavat znajuć da će im djeca ujutro imat manu za doručak

O kradezeov bolesniče zazivaš ropstvo Hrvatskom narodu od 400 godina koji ti bolesnik i spominješ nekakve židove i ti govoriš da je Hrvatski narod lijen.
Hrvati sa židovima i sa Egiptom nemaju ništa zajedničko, a Hrvati su vrijedan narod.

Komu si ovo napisa. Nisam se našao u tvom komentaru

To je komentar za Cosa Nostru.

Sory!

Za COSA NOSTRU!
Zamisli da ja Nizozemskoj,Izraelu jednog Lučića,Čovića, Izetbegovića,Dodika, Lijanoviće, Rupčiće,Bratiše,Kutle,Sanadere, Vidoševići Karabege i Barbariće inine?
Kamen na kamenu nebi osta.

Uzalud mu objasnjavaš. Cosa Nostra bi volio vidjeti svoje sunarodnjake kako puzu u domovini,nego umorne,ali sretne sto mogu potomcima pokazati da ima na svijetu zemalja u.kojima mozes zivjeti od rada a da se nikome ne klanjaš.
Da nije narod pošao odlazit s tom namjerom djeca bi mislila da je jedini nacin da preziviš "snaci se" ili ljubit noge nekome.

10 MAFIJAŠKIH ZAPOVJEDI

1. Nitko se ne može osobno predstaviti nekome od naših prijatelje. Uvijek mora postojati treća osoba koja će to učiniti.

2. Nikada ne gledaj ženu svoga prijatelja.

3. Nikada te ne smiju vidjeti sa policijom.

4. Ne ulazi u kafiće i klubove.

5. Uvijek budi dostupan Cosa Nostri. Čak i ako ti žena upravo rađa.

6. Vrijeme sastanka mora biti poštivano. Nema kašnjenja.

7. Prema supruzi se ponašaj sa poštovanjem.

8. Kada te pitaju o nečemu, moraš odgovoriti istinito.

9. Novac se ne uzima ako pripada mafiji ili drugim obiteljima.

10. Ljudi koji ne mogu biti članovi Cosa Nostre: svi koji imaju rođake u policiji, svi koji imaju doušnike u obitelji, svi koji se ponašaju loše i ne poštuju moralne vrijednosti

Zagadite i sportske teme

"Izviđač zaslužuje da mu se i Hrvatska i BiH oduže". A eto ovo nije naručen i plaćen članak. Prvo neka Mucić, ops, Izviđač, oduže radnicima pa onda neka se Hrvatska i BiH oduže Izviđaču, ops, Muciću. Pa zar nevidiš da je riječ o Izviđaču, a ne o našim igračima. Njima svaka čast. A šta su to dobili od Izviđača? Kao dao im da igraju u sali, a roditelji tih igrača sve plačali. Aje molim te,...

Evo i ja poželio biti MARINO MARIĆ.Volio bih da mi ukažete,pokažete,dokažete,nakažete kako da to postanem.Eto ko braću vas molim.Ili da budem barem ko CINDRA.Pogotovo vas Bedeme.Unaprijed zahvalan.Taman kafu pijem i čekam da počnem sa treningom.I kažite lokaciju mog početka.

Aje cosa nostra više vrati se na patrik, jer da budeš samo gost već se zna ko i kako piše. Evo 100% sam siguran da znaš ko i ovo piše.

2x dnevno po 1ipol sat treninga i moli boga bez ozljeda i tako 10godina pa mozda i budes... a cim ti kavu pijes nema od tebe nista

Pa to i govorim ne može kava ,šuplja itd.napraviti CINDRU I MARINA.Vec rad i ucenje prijatelji moji. Ali nije to samo u sportu vec u "vascjelom " zivotu. Covjek ne smije dopustiti da ga tamo nabrojani politicari i varalice obeshrabre. Kad bi to dozvolio onda bi sebe ponizio.A samo sam pred NJIM ponizan.

Ljubuški ima, po stanovniku, najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari