Vlast sustavno ignorira zahtjeve dijaspore

ljubuski.info

Bosanskohercegovačka dijaspora od osnivanja, a ima tome i 15 godina, vlastima u zemlji isporučuje zahtjeve, ali od toga, kako je kazao prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Namik Alimajstorović, nema previše koristi.

Tražimo donošenje zakona o dijaspori, formiranje ministarstva za dijasporu, zatim promjenu Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasovanja, financiranje dopunskih škola. Naš zahtjev bio je i jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inozemstvu za mlade koji se vraćaju u BiH, to nije političko pitanje, ali ni od toga ništa. Pa onda, reguliranje pitanja dvojnog državljanstva, kao i omogućiti da dijaspora bude zastupljena u Državnom parlamentu, kazao je Alimajstorović.

Ističe kako su ove zahtjeve ne zna sam ni koliko puta izravno ili pismeno upućivali domaćim vlastima, ali i međunarodnim dužnosnicima u BiH.
Činjenica da zahtjevi bh. dijaspore nisu riješeni govori najviše o tome koliko i kako vlast u BiH uvažava sad već više od dva milijuna svojih građana koji žive u dijaspori, navodi Alimajstorović.

Ističe i kako je možda najviše potencirano pitanje nostrificiranje diploma, koje zbog nepostojanja ministarstva obrazovanja nije bilo moguće riješiti na državnoj razini. To pitanje rješava se u entitetima.

Alimajstorović dodaje kako bi nove, obrazovane mlade snage iz inozemstva u svakoj državi bile više nego dobrodošle. Kod nas, međutim, o više od dva milijuna građana nitko se ne brine.
Dva i pol milijuna ljudi u dijaspori više je nego jak signal da se moralo davno formirati ministarstvo za dijasporu. Teško je očekivati da će to biti i u ovoj, izbornoj godini. Mi nismo glasačka mašinerija, jer naših 25.000 glasova ništa ne može odlučiti. Istina, ponekad se osjećamo kao bankomati, jer svojim donacijama i doznakama čuvamo socijalni mir u zemlji, kazao je Alimajstorović.

Kaže da i u Velikoj Britaniji, gdje je već godinama, a zahvaljujući čestim posjetama i kontaktima s dijasporom širom svijeta, prepoznaje da je korupcija najveći problem ne samo u zemlji nego i za dijasporu.
Izdvojit ću sustav školovanja i zapošljavanja u BiH. I vrapci na grani znaju da se kod nas,i to za sitne pare, može kupiti fakultetsko, magistarsko, pa čak i doktorsko zvanje. Onda ti kadrovi uz pomoć stranaka ili kupovinom radnog mjesta postaju 'važni faktori', koji, kao, trebaju rješavati nagomilane probleme. Zbog neznanja i bojazni od stručnjaka koji mogu doći izvana, čine sve kako da zadrže postojeće stanje. Zamislite da dozvole mladima, nekorumpiranima, obrazovanima iz dijaspore da pokažu šta znaju, kazao je Alimajstorović.

Glas naroda

U BiH će biti odnos dijaspore i onih koji žive u njoj barem jedan prema jedan

Uvaženi gos.Alimajstoroviću ???
Ovoj zemlji netrebaju vaši fakulteti i obrazovanje kao niti zvanje !!!
Mi ovdje imamo čarobnjake koji od bravara strugara neki tamo glodavaca u roku-prekonoći magistriraju i doktoriraju!!!
Koriste svoj oštroumni mozak
Krote rijeke !!!
Znaju sami vozit duge limuzine !!!
Vole zajedno više žena !!!
Svaka kuća ima svoj bankomat!!!
Ako nađu osinjak u zidu čuvaju ga i normalno zato dobiju poticaj !!!
Svako selo ima bar dva ministarstva !!!
Na svakoj limuzini po čitavu zimu stoje galerija i štrike a u gepeku nailon žaka za puzanje ljubavnica!!!

Kod nas BIZON može vodit ministarstvo takav [ * neprimjereno * ] imamo obrazovan a vi spominjete vaše škole naši doktori i magistri lete teleportitaju se
Nemojte pravit gužvaru i dolazit ovamo to para što ima šaljite nećete živit orlova vjeka

Vlast sustavno ignorira zahtjeve dijaspore
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari