Vlast sustavno ignorira zahtjeve dijaspore

ljubuski.info

Bosanskohercegovačka dijaspora od osnivanja, a ima tome i 15 godina, vlastima u zemlji isporučuje zahtjeve, ali od toga, kako je kazao prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Namik Alimajstorović, nema previše koristi.

Tražimo donošenje zakona o dijaspori, formiranje ministarstva za dijasporu, zatim promjenu Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasovanja, financiranje dopunskih škola. Naš zahtjev bio je i jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inozemstvu za mlade koji se vraćaju u BiH, to nije političko pitanje, ali ni od toga ništa. Pa onda, reguliranje pitanja dvojnog državljanstva, kao i omogućiti da dijaspora bude zastupljena u Državnom parlamentu, kazao je Alimajstorović.

Ističe kako su ove zahtjeve ne zna sam ni koliko puta izravno ili pismeno upućivali domaćim vlastima, ali i međunarodnim dužnosnicima u BiH.
Činjenica da zahtjevi bh. dijaspore nisu riješeni govori najviše o tome koliko i kako vlast u BiH uvažava sad već više od dva milijuna svojih građana koji žive u dijaspori, navodi Alimajstorović.

Ističe i kako je možda najviše potencirano pitanje nostrificiranje diploma, koje zbog nepostojanja ministarstva obrazovanja nije bilo moguće riješiti na državnoj razini. To pitanje rješava se u entitetima.

Alimajstorović dodaje kako bi nove, obrazovane mlade snage iz inozemstva u svakoj državi bile više nego dobrodošle. Kod nas, međutim, o više od dva milijuna građana nitko se ne brine.
Dva i pol milijuna ljudi u dijaspori više je nego jak signal da se moralo davno formirati ministarstvo za dijasporu. Teško je očekivati da će to biti i u ovoj, izbornoj godini. Mi nismo glasačka mašinerija, jer naših 25.000 glasova ništa ne može odlučiti. Istina, ponekad se osjećamo kao bankomati, jer svojim donacijama i doznakama čuvamo socijalni mir u zemlji, kazao je Alimajstorović.

Kaže da i u Velikoj Britaniji, gdje je već godinama, a zahvaljujući čestim posjetama i kontaktima s dijasporom širom svijeta, prepoznaje da je korupcija najveći problem ne samo u zemlji nego i za dijasporu.
Izdvojit ću sustav školovanja i zapošljavanja u BiH. I vrapci na grani znaju da se kod nas,i to za sitne pare, može kupiti fakultetsko, magistarsko, pa čak i doktorsko zvanje. Onda ti kadrovi uz pomoć stranaka ili kupovinom radnog mjesta postaju 'važni faktori', koji, kao, trebaju rješavati nagomilane probleme. Zbog neznanja i bojazni od stručnjaka koji mogu doći izvana, čine sve kako da zadrže postojeće stanje. Zamislite da dozvole mladima, nekorumpiranima, obrazovanima iz dijaspore da pokažu šta znaju, kazao je Alimajstorović.

Komentari

U BiH će biti odnos dijaspore i onih koji žive u njoj barem jedan prema jedan

Uvaženi gos.Alimajstoroviću ???
Ovoj zemlji netrebaju vaši fakulteti i obrazovanje kao niti zvanje !!!
Mi ovdje imamo čarobnjake koji od bravara strugara neki tamo glodavaca u roku-prekonoći magistriraju i doktoriraju!!!
Koriste svoj oštroumni mozak
Krote rijeke !!!
Znaju sami vozit duge limuzine !!!
Vole zajedno više žena !!!
Svaka kuća ima svoj bankomat!!!
Ako nađu osinjak u zidu čuvaju ga i normalno zato dobiju poticaj !!!
Svako selo ima bar dva ministarstva !!!
Na svakoj limuzini po čitavu zimu stoje galerija i štrike a u gepeku nailon žaka za puzanje ljubavnica!!!

Kod nas BIZON može vodit ministarstvo takav [ * neprimjereno * ] imamo obrazovan a vi spominjete vaše škole naši doktori i magistri lete teleportitaju se
Nemojte pravit gužvaru i dolazit ovamo to para što ima šaljite nećete živit orlova vjeka

Vlast sustavno ignorira zahtjeve dijaspore

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari