'Parkovi' kreću s pripremama za obnovu kule hercega Stjepana u Ljubuškom

ljubuski.info

Općina Ljubuški i JP Parkovi d.o.o Ljubuški krenuli su s aktivnostima na projektu obnove tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom, kako bi s tim projektom mogli aplicirati za sredstva od EU fondova. Konačni cilj je tvrđavu iznad Ljubuškog revitalizirati i turistički valorizirati, naveli su iz tog poduzeća.

U procesu koji prethodi izradi projektne dokumentacije, odnosno idejnog i glavnog projekta, kojeg dijelom financira Federalno ministarstvo kulture i sporta kroz natječaj za obnovu kulturnog naslijeđa, moraju se osigurati uvjeti na terenu te su djelatnici JP Parkovi uklonili nisko i visoko raslinje unutar perimetralnih bedema i središnje kule, popularno zvane Herceguše, na površini od 3350 m2.

Iz ljubuškog poduzeća Parkovi navode kako proces izrade projektne dokumentacije započinje izradom arhitektonskog snimka postojećeg stanja a uključuje plan konzervacije, restauracije, arheoloških istraživanja, dodatnog sadržaja, opisa radova i troškovnika te da će se navedena dokumentacija iskoristiti za prijavu projekta obnove na europske fondove prekogranične suradnje.

Upravo kroz navedene fondove na nedavno završenom projektu Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje 'Tema srednji vijek', čiji nositelj je razvojna agencija ZHŽ-a Herag, uređena je pristupna asfaltna dionica u dužini od 1000 metara te je postavljena turistička signalizacija, čime su osigurani temeljni preduvjeti za buduće iskorištavanje turističkih potencijala koje ovaj lokalitet nesumnjivo ima, navode iz J.P. Parkovi Ljubuški.

Inače, kako je istaknuto, radi se o povijesno jako vrijednom lokalitetu za cijelu BiH.

Naime, tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom jedino je kasnosrednjovjekovno utvrđenje zapadno od rijeke Neretve u Hercegovini.

Tvrđava je izgrađena na najistaknutijem vrhu krševitog brdskog lanca brda Butorovice na 396 m nadmorske visine, a upravo zahvaljujući vlastitoj strateškoj poziciji, monumentalnoj arhitekturi, kao i povijesnim izvorima, ona postaje simbol grada Ljubuškog ali i Hercegovine.

Njezin potencijal prepoznalo je i resorno federalno ministarstvo, koje je tvrđavu, u svrhu zaštite, proglasilo nacionalnim spomenikom 2003. godine.

Uslijed seizmičkog djelovanja 60-ih godina prošlog stoljeća, lokalitet je ozbiljno ugrožen. Trenutnom stanju lokaliteta svakako doprinosi činjenica da su posljednji značajni zahvati, ako izuzmemo pokušaj konzervatorsko-restauratorskih radova u razdoblju od 2003.-2004. godine, provedeni još u 2. polovici 18. stoljeća.

Razlozi limitiranih aktivnosti u proteklom periodu na ovom lokalitetu su, između ostalog, nedostatak projektne dokumentacije i monumentalnost objekta, priopćeno je iz ljubuškog poduzeća 'Parkovi'.

Glas naroda

Neko samo triba dat para a nasi hdzeovci znaju kako se radi ko i dosad

Dati HDZ-u ili pratrima,da naprave još jedno groblje,crkvu,mrtvaru...i tako dalje.

"Konačni cilj je tvrđavu iznad Ljubuškog revitalizirati i turistički valorizirati",
naveli su iz tog poduzeća.
Halo Parkovi , koji ste vi skriveni sposobnjakovići
Otkrijte nam taj kadar koji će revitalizirati i valorizirati
Ako nije tajna dali su to sadašnji ili bivši direktor Turističke zajednice Grgo Mikulić ili Marinko Brkić?
Da neće opet malterisati kulu kao prije nekoliko godina?
Svaka čast što ste pokosili i raščistili to je vaš posao, ali odmaknite se od zidova i zidina, to ne spada u domet Parkova.
Nadam se da načelnik ima to pod kontrolom?
A zašto Parkovi oduzimaju posao Turističkoj zajednici?

Turističku zajednicu su uništili Parkovi sve preuzimaju.Kad su tako dobri ajde vratite Albu ona najviše zarađuje

Patrik iz Graba nastavio sa proširenjem djelatnosti Parkova pa sada ima iniz djelatnosti.Bavi se graditeljstvom pravi kino usput i kulturom,turizmom,hotelijerstvom..Naplaćuje Parkung,kravicu sada pravi momumentalni spomenik kulu pa će lijepo ubrzo naplata karata.Privatni biznis Patrika od Graba u javnoj funkciji uz pomoć Općine.

Zar kulu nije obnovio Veselko milicevic jos mu je skela gori

Zar tvrđavu nije završija Davorin Medić stari HDZ ovac.

aroga tni Patrik od Graba će to riješiti

otkad je arogantni Vedran postao Patrik od Graba Parkovi šire djelatnost bacaju se na turizam koji umjesto da privuče turiste u ljubuški tjera ljude iz ljubuškog.Zato Patriče uzurpiraj kulu maplaćuj karte jer šta te briga ne treba ti dozvola lad nemaš za vodu koji će ti za kulu.Ionako partiji ništa nije sveto pa nek oni koji hoće pravdu nek idu van.Jel tak ili ne tak izbjegli ce

poslije izbora počima se praviti žičara
iz centra grada do kule herceg stijepana
markotić će da žučaru otvara i testira
ako njega sama do kule istjera
onda će moći pet ljudi da voza
jel tak il ne tak

Je u ovom vremenu a prije.

Dovesti Hercegusu u stanje kakva je nekada bila , dobra je zamisao- i zlata vrijedna . I za vrijeme
Jugoslavije , bilo je takvih ideja , ali - kako onda tako i danas , manjkala su sredstva . Danas je
vrijeme , uprkos nedacama koje prate ne samo nas , da se krene u realizaciju tog prijekta ...
Mislim takodje , da bi bilo dobro - bar naznaciti da treba obnoviti i MOJ DVORAC u Vitini , to je biser
koji se rijetko nalazi .... Treba pozvati na saradnju - i nas u dijaspori !

od izbjeglice potpora jedna velika razglednica
Pozdrav iz Minhena
pa moj antuka dijaspora se pameti dozvala
jednom se je prevarila neće dva puta
nema više šlepera puni para za rodbinu šuška
jel tak il ne tak

kocka,kocka,kockica...pravit će još stariju i naplaćivat.Za koju godinu nećete moć povirit iz kuće a da hadezeu ne platite harač

Bitno je da se kula uređuje a ne da propada kao što je do sada propadala.. Ako odeš u bilo koje mjesto u europi na sličnu lokaciju, morat ćeš platiti ulaznicu a taj simbolični iznos služi da bi se takvi objekti mogli održavati.. Bilo bi lijepo da se naša kula osvjetli tako da se noću vidi iz svakog kutka naše općine...

Kad se udruže Patrik od Graba i Toni kralj sve se može

Patrik i Toni u Grabu asfaltiraju samo di su im dali glasove u ostalom dijelu sela koje za njih ne glasa rupe

Mogu jos na brdu napisat Dragan ko prija Tito jesuli Jos one cjevi gori

Pitaj titine hodočasnike koji su mu išli pješke na grob akasnije i sliku stavljali sad su opet u Kra-De-Zeu.

Miličević je kulu unakazio betonom, nije čovjek kriv što su ga oni gore doveli
Kula se treba restauirati uz dobrog i nepristranog restauratora.
Sve završiti i naravno naplaćivati ulaz
Ko nije bio do sada neka odšeta dok je besplatno.
A popratne objekte izvan kule.
A da nije tužno jeste da Parkovi razvijaju turizam.
Zašto nije općina oformina neku turističku organizaciju i dala to u ruke ljudima od struke.
Vedran je pravnik , odakle njemu znanje i saznanje o turizmu?
Uvjek se ponavlja ista priča.
Nestručni to rade, promaše, te uvjek smo na početku.
Pa neka HDZ uzme i to pod svoju palicu, ali odvoji od Parkova, ili je plan, ako moradnu KJP-u vratiti vodu da se oni bave turizmom?

Kasnimo 25 godina.

Zna li gospoda da za objekte zasticene kulturne bastine treba ishodovati dozvole,da restauracije svake vrste mogu raditi,voditi i nadzirati samo strucne i ovlastene osobe?
Bit ce ovdje svasta,jer kad se pogubi razum onda svasta pada na pamet.Nisam protiv restauracije,naprotiv ali kod pismenih i pametnih naroda zna se kako se nesto radi.Nacionalna dobra nisu nicija "babovina" i nemojte se igrati restauratora i konzervatora molim,radite ono sto najbolje znate a sve ostalo prepustite ljudima iz struke.Lijepi pozdrav!

Parkovi bi trebali samo šišat travu i mest grad. Ovo svaštarenje je odraz mentaliteta, bez struke nema nauke. Inače i stručnjaku se desi propust, kao što je nevenu pala deka.

direktor parkova debelog stomaka
svojim radnicima je obeća
da će se u svim ljubuškim parkovima
postaviti umijetna trava ali neće biti zelena
nego će biti crveno bijela sa kockicama
jer zelena je boja p-oturica
a crveno bijela boja veliki hrvata
poput barbarina bizona zalizanog i debeloga
i sve će se to uraditi do izbora
jel tak il ne tak pitajte debeloga direktora parkova

Moj hajduče oni nam i vodu prodaju bez dozvole.To je takav mentalitet od Nevenka,preko Vedrana sve do Davida Grbavca.Zaboravio sam Halo Kvesko.Gdje ti stave nogu trava više ne raste

Treba poceti malo misliti sa svojom glavom i reci "Dosta je!" Ovi politicari sto nam podizu tenzije neka nam podignu place i penzije.Vidimo sve,zar smo slijepi?Netreba nas niko strasiti ni sa muslimanima ni sa srbima,mene je strah nas,znam ja nas...hebo ja nas,znamo samo kukati kako nas je neko zaheboo a kao eto nas je iznevjerio.Tko god na nacionalizmu bude gradio predizbornu strategiju a sve sa ciljem pljacke svoga bliznjega neka ne racuna na moj glas,a hvala Bogu ima nas jos,nisam sam ni usamnjen u razmisljanju.

Sve to sorit i napravit novo hahaha

Dobra ova ideja da se osvijetli, dodao bih još ideju da se napravi kutak za belu.

Sugeriram vladajućima da dio sredstava preusmjeren na sigurnost zivota i imovine gradjana tako što bi trebali graditi Nogostup i Ja
Rasvjetu dionicom Magistralne ceste M 6 kroz Naseljena Mjesta

Imam prijedlog, nemora se usvojit, ali eto. Velite da treba naplaćivat ulaznice za one koji posjećuju kulu. Nemam ništa protiv, samo za vladjuće u općini moj prijedlog je, naravno tu bi bilo više para i posjetitelja, da se ogradi Ljubuška općina i da na kapiji napišu" ovo je općina Ljubuški ima toliko i toliko stanovnika (neznam točno koliko), i żive, nećete vjerovati žive od 2 marke dnevno po stanovniku, i unatoč svemu vole svoje vođe i spremni su da daju i te 2 marke da djeca njihovih vođa mogu imati stanove po Europi i mogu studirati gdje hoće po cijelom svijetu. Da će dati sve da bi njihove vođe živjeli u starosti u svojim vilama i kućama diljem svijeta. Da takvog naroda nema nigdi na svitu, itd. Garantiram da bi opucali pare ven tako

I ja se slazem da ovin gori nemamo sta ist a jos uvik glasamo i volimo nase vode ko u sjevernoj koreji

HAJDUK ne znam ko ste.
Ali tu smo mi da to kontroliramo
Postoje institucije u Federaciji - Sarajevo
Pa izvolimo!
ako bude sumnjivih rabota?
Novinari i portali trebaju pratiti izvođače i biti objektivni u pisanju.
A ne, s koje strane dolaziš tako pišeš!

Nisam za prizivanja aveti iz Sarajeva,volili bi oni to.Imamo mi Mostar.Nadam se da ce nasi svecenici podici svoj glas ako nista iz razloga sto se na sjevernoj padini,lijevo od ulaza nalazilo katolicko groblje.Tkome nije jasno neka posjeti fra Zarka Ilica pa ce on znati reci i tko je tu pokopan.Imam sliku iz vremena Austro_Ugarske gdje se jasno vide kameni krizevi koji su poslije pomalo"nestajali".Drugi razlog je porusena crkva sv.Vida(po tumacenju Akademika Milana Nosica) a po moji saznanjima crkva sv.Kate koju su turci pretvorili u dzamiju.Nemojmo se igrati restauratora,ako zelimo dobro onda treba na sva zvona traziti pomoc institucija i ukljucivanje medjunarodne zajednice.Srednjovjekovni gradovi po sredozemlju imaju strucna drustva posebno registrirana za cuvanje bastine,a to nikako nemogu biti "Parkovi".Lijepi pozdrav svima.

kako će se tek iznenaditi arheolozi kad otkriju da je Hrceg Stipan poznavao tehnologiju betoniranja i da je bio osnivač Dalmacijacementa usput i dioničar, a da ne govorimo o žbukanju fasada na ulazu u stari grad što se može prikazivati i masno naplatiti napredne ideje našeg Herceg Stipana, ali ne leži šavle pronaći će se i dikoja mata sa sjeveroistočne strane zidina, što može značiti da je Stipan bio suvlasnik, osnivač a danas i dioničar Zeničke željezare...

Napridno nema šta, triba to naplatiti i nastaviti sa idejom Stipanovom udri betonom zakrpi i dobro naplati, pametan je bio naš Stipan.
a kako se vidi Barbarinova 'virma Prkovi su čudo od 'virme, znaju i 'oće a Barbarin ih kljuka poslovima sve vrste, 'ko šiša struku bitno je oprati lovušu.
Nekadera kaže koliko je novaca dobio preko "Stapa" od federalnog ministarstva za kulturu za vrime Davorina Medića i koliko je uloženo a koliko prrrrrrrrrrrrrrrr.

Nevenko je privatizirao Ljubuski ako ne zavrsi ko Lijanovic hebo ovu drzavu

Za 4 marke po kvadratu zbukan gruba fina sa vana i iznutra o svom materijalu

Povežite vlakićem Kulu hercega Stjepana sa Dvorima druga Dragančeta, usput kod Vicke na prelo itd. Stručnjaka imamo; krojačica je savjetnica, trgovkinja je matičarka, čistačica je knjižničarka, konobarica je geometar, Kiseljak najveći Općinski veseljak, ministar pubertetlija, evo nanovu čistači grada i parkova su turistički vodiči i restauratori. Svatko radi što hoće a ne što mu je struka, hvala partiji, hvala Ševi, hvala dobročinitelju. Recimo, konačno kaos. Mutna voda, neven cvate, lova do krova.

znam samo da će se potrošit gomila para za neko mrljanje brljanje koje će isprat prva kiša isto ko za šahtovanje i asfaltiranje po gradu:Dajte to stručnjacima da se kula nebi srušila 1000 godina prije vremena

kaže barba najveća mu je želja
da za vrime njegovoga mandata
stiropol fasadom obloži kula
iznad našega ljubuškoga
kula hercega stijepana
evo izgleda želja mu se ispunjava
uz pomoć dobrotvora parkova
i nesebičnoga direktora markotića
jel tak il ne tak dobrotvorim hvala

Kradezeovci vi trebate sa yupolom napisati hdz po kuli tako umisto onoga tito tako da se vidi izdaleka.i gore postaviti ceradu sa slikom dragane naš dobročinitelju i nek onda dođe pra darijo i pra ševo da blagoslove dobročinitelja i vizionara sa kamena.

Unutrašnost kule će biti popločavana kockom, posao će po običaju dobiti 'virma TiB, a poslije toga će nastaviti trotoar do čitluka, samo sa završe probni dio u Grabu...

U biti ovo je opravdan projekat, jer što će stranka uraditi sa svojom ergelom vele ih a posla malo pa će ogromna većina HD-"Zekana" dobiti posao da galopira unutar i oko zidina, a sve za potrebe turista i biti će vala atrakcija...

Samo naprid ja proizvodim zobnice pa kad raspišete natječaj za zobnice biti će i meni nešto šićara...

Dobar onaj za ogradit Ljubuski, pa imamo dragog vodju kim junga ima ko upravljati nevena a ima ko blagoslovit dodia a ima kocke tdi na bacanje.Nemoze nam niko jaci smo od sudbine, eeee fali maminjo da piva

'Parkovi' kreću s pripremama za obnovu kule hercega Stjepana u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari