Strategija plašenja Hrvata Bošnjacima i Bošnjaka Hrvatima

ljubuski.info

Vlada Federacije jednoglasno je usvojila prijedlog proračuna za ovu godinu, ali SDA, HDZ i SBB koji imaju ministre u Vladi neće da ga usvoje. Tako glasi raport iz federalne zakonodavne i izvršne vlasti i potpuno je neizvjesno kada i kako će glasiti sljedeći.

Vlada Federacije ne može funkcionirati bez proračuna – precizan je premijer Fadil Novalić čija se Vlada nalazi u svojevrsnom tehničkom mandatu otkako su međusobno zaratile stranke koalicije – SBB sa SDA-om, a HDZ sa SDA-om.

Neće iz vlasti

Nema nikakve dvojbe, na sceni su potpuno ogoljeni odnosi između koalicijskih partnera koji su i zajedno i pojedinačno Federaciju i njene građane stavili u ulogu svoje privatne imovine i talaca njihovih interesa. Više nema nikakvih šansi da se strasti stišaju, šefovi stranaka koalicije dozovu pameti i uozbilje – izborna je godina i lov na birače uvelike je u toku, a sredstva se ne biraju. Dojam je da je svako otišao na svoj stranu primjenjujući taktiku i strategiju plašenja Bošnjaka Hrvatima i Hrvata Bošnjacima, uplićući u svoje igre Srbe kada im to zatreba. Od trenutka kada je pukla koalicija, ponaosob SDA, SBB i HDZ kunu se i zaklinju u interese građana i tvrde da će uvijek biti na njihovoj strani.

U svakom slučaju Federacija je u 2018. godinu ušla bez proračuna iako je po ustavnim odredbama Parlament BiH bio dužan da ga usvoji do početka proračunske godine – najkasnije do 31. prosinca 2017. Jedna ustavna odredba kaže da predsjednik Federacije Marinko Čavara ima pravo da raspusti Parlament kada utvrdi da proračun nije usvojen do početka proračunske godine. Čavara, bar za sada, o svemu znakovito šuti.

Kakva je situacija među koalicijskim partnerima, svjedoči i to što je SBB priopćio da je njegovih četvoro federalnih ministara ponudilo ostavke, ali nisu ih podnijeli. Čak i da su to učinili, jasno je da HDZ neće dozvoliti svom Čavari da ih usvoji niti će takvu suglasnost SDA dati svojoj Meliki Mahmutbegović, potpredsjednici Federacije. Potpis samo Milana Dunovića (DF), potpredsjednika Federacije, ne može ništa razriješiti.

Iz svega toga nije teško zaključiti kako će Novalićeva Vlada ostati iako je najdirektnije ruši vladajuća koalicija koja se davno raspala, ali nijedna od stranaka koje je čine, neće iz vlasti.

Pojednostavljeno, potezima koje vuku SDA, HDZ i SBB najdirektnije je skršen autoritet Vlade koju su oni sastavili i više je potpuno nebitno hoće li premijer ili neki od ministara otići.

Interesi i trgovina

Čak da danas bude usvojen proračun, Vlada u kojoj su, kako Novalić tvrdi profesionalci koji se bave samo svojim poslom, više nema autoriteta jer je pretvorena u "lutku na koncu". Sve je zapravo pretvoreno u prljavu igru – stranke koalicije znaju da nikome od federalnih parlamentaraca i ministara neće ni dlaka s glave zafaliti i ostat će na funkcijama koje osiguravaju ogromna primanja iz proračuna i bezbroj privilegija.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević tvrdi da je Vlada svoj posao vezan za proračun uradila na vrijeme i da su prijedlogu proračuna svi parlamentarni odbori i klubovi zastupnika dali dobre ocjene. Premijer Novalić sa svoje strane kaže da bi donošenje odluke o privremenom financiranju umjesto usvajanja proračuna značilo samo kupovinu vremena.

Zanimljivo je i da nijedna stranka iz vladajuće koalicije koja je već mjesecima u nekoj vrsti tehničkog mandata, nema bitnijih zamjerki na prijedlog proračuna. Međutim, očigledno ima interesa, često personalne naravi. Sada tvrde da je usvajanje proračuna blokirano zbog zaključka donesenim većinom glasova u Zastupničkom domu da se u dnevni red zasjedanja uvrsti izjašnjavanje o brisanju etničkih odrednica iz naziva javnih poduzeća. Radi se o inicijativi zastupnika SDP-a Damira Mašića.

Kako saznajemo, u toku su razgovori iza zatvorenih vrata koji podrazumijevaju trgovanje interesima političkih lidera i ukoliko se talovi poklope, a hoće zasigurno, proračun će do kraja ovog mjeseca proći. Tko će kome i koliku cijenu platiti, neće se moći sakriti.

O kakvoj se svjesno režiranoj zbrci radi pokazuje i to što je zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta službeno zakazano za idući utorak i srijedu kada treba da se održi 25. redovna sjednica koja je bila zakazana za 22. studeni prošle godine. Na dnevnom redu su bili nacrt proračuna za 2018. i nacrt Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Zastupnici su obaviješteni da isti dnevni red ostaje za sjednicu idućeg tjedna!?

M. Osmović

M. Osmović | Dnevni list

Glas naroda

Ako su ovi sto su na vlasti domoljubi a ovi sto napustaju zemlju nisu neka na dvije godine zamijene mjesta a oni na biro domoljubno

udbaška strategija koju koriste ratni profiteri od 1992

Zakon pio Mio treba skinuti sa sjednice jer će buduće umirovljenike dovesti da budu gladni .Sa 326 KM nema života.
A djeca nam i unučad ionako iseljavaju .

Za 25. Redovnu sjednicu koja se treba održati 16. i 17.1.2018. na dnevnom redu nije bio novi Zakon pio mio što se može provjeriti na stranici Parlamenta f bih,stranica Predstavnikom doma.
Ne dozvoljava Novalić ni spomenuti amandmane od saveza sindikata koji su opravdani kao ni primjedbe parlamentarnih stranaka.
A uzeo je novac iz mirovinskog fonda za uvezivanje staza i na štetu umirovljenika i novih i starih i tako oslobodio poslodavca uplata doprinosa za radnike koji su tesko radili.

Strategija plašenja Hrvata Bošnjacima i Bošnjaka Hrvatima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari