Istraga stala dok traje pritisak na profesore

ljubuski.info

Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine, stala je nakon saslušanja jednog dijela profesora koji su potpisnici kaznene prijave protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja Gimnazije, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ZHŽ-a i Ružice Mikulić, ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a zbog kaznenih djela 'Zlouporaba položaja ili ovlasti', 'Nesavjestan rad u službi' i 'Krivotvorenje službene isprave'.

Podsjećamo, profesori iz Gimnazije, njih 21, su preko odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac podnijeli kaznene prijave protiv gore spomenutih zbog prepravljanja ocjena za nekoliko učenika.

Od 21 potpisnika prijave, u Tužiteljstvu je saslušano tek njih četvero i od tada nitko više nije dobio poziv za saslušanjem.

Međutim, u posljednje vrijeme na pojedine su se profesore počeli vršiti određeni pritisci, odnosno, na sve ih se načine pokušava degradirati ili u najgorem slučaju, ostaviti bez posla.

Kao primjer, potpisnici prijave navode kolegicu koja predaje Njemački jezik u Gimnaziji, a obzirom da je sve manje sati predavanja Njemačkog jezika u školama, ova je profesorica zbog neispunjavanja norme sati, u međuvremenu završila još jedan fakultet.
Riječ je o kolegici koja u školi predaje dvadeset godina. Završila je još jedan fakultet, smjer Pedagogiju i trebala je biti preraspoređena na mjesto pedagoga u našoj školi, obzirom da osoba koja je obavljala tu funkciju ide u mirovinu. Međutim, umjesto klasične preraspodjele, dobili smo informaciju da se mora raspisati javni natječaj za upražnjeno mjesto, kažu profesori. Pitaju se, kako to da se samo u Gimnaziji raspisuje javni natječaj, a ne u cijeloj Županiji.

U školu je na to mjesto trenutno primljena osoba s kojom je potpisan ugovor na tri mjeseca, a natječaj i dalje ostaje otvoren. Kolegica se prijavila na natječaj, ima sve potrebne uvjete i ostaje nam za vidjeti kako će se sve na kraju završiti, navode profesori.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj uspostavljen je i sustav koordinatora u školama, a to su osobe koje pomažu učenicima na kraju školovanja u pripremi mature, odnosno završnog rada. Koordinator u posuškoj Gimnaziji jeste profesorica koja je potpisnik prijave protiv ravnatelja, ministrice i prosvjetne inspektorice, pa je iz toga razloga odlučeno da se koordinator mora mijenjati.
Ministrica je donijela odluku da se koordinator ove godine mora mijenjati, kako bi se prilika dala mlađim osobama. Nema nikakvog drugog obrazloženja, odnosno sadašnji koordinator nije napravio ama baš nikakvu grešku da bi ga se smijenilo, kažu uznemireni profesori.

Potpisnici prijave, zbog svega navedenog, jer smatraju da se na njih vrše određeni pritisci s vrha, planiraju uputiti poziv ombudsmanu da posjeti Gimnaziju i pomogne profesorima.

Sve je počelo sramotnim pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja 2017.godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, navode profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Optužbe na ovakva postupanja, iznijeli su profesori, njih 21, koji su podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu. Istraga, kako smo naglasili još nije okončana, a u sljedećem razdoblju ostaje za vidjeti ima li u svemu dovoljno elemenata za podizanje optužnice.

Dnevni list

Glas naroda

Sve tuzitelje u Zenicu

Svin koji prave pritisak na profesore triba dat otkaz a ko to more cova ili neko drugi jedan put triba ucit ne samo kupovat dvice

Stiču se diplome, a kako neće dvice, za podobne.

Di je sad kolektivni ugovor i štednja u ministarstvu

Kolektivni ugovor ne uređuje ovu problematiku već Zakon o srednjem obrazovanju i razni Pravilnici o ocjenjivanju...Nemoj lupati gluposti..Prvo provjeri za šta je koji zakon zadužen..

Kakvo sugeriranje, rješenje ili ništa

Jel ta profesorica njemačkog ima ugovor u gimnaziji ili u strukovnoj školi Posušje? Kako je ona uopće zaposlena u gimnaziju???

Rješenjem broj 07-05-47-3/15 od 11.11.2015. inspektorica naređuje da se 240 ECTS prizna kao visoka stručna sprema u Zakonu o školstvu napisano 300 ECTS za visoku a komu je napravila taj zadatak zna se u Širokom Brigu.

Famozni članak 6

Draga moja primljen neko drugi, zar se čudiš ja ne samo se, čudim tebi moja Jope

Ajde sta se sekirate kad vam srede otkaz u Njemackoj ima mjesta i za vas ja sam vec cetiri mjeseca ovamo i nije tesko,malo jezik pravi problem al i to se da naucit

Šta ces ti u Njemačkoj kad ti je ovdjie upala sjekira u med jeli tako M?

Dajte otkaz ako vam se ne sviđa, ima nas mladih koji bi jedva dočekali radit. I nismo tako frustrirani kao vi.

Prvo se podaj...

Ko je sada direktor?

Znate zasto vam se to dogadja prodvjeto?
Jer ste godinama gledali kako se neke ometa i progoni,a sutjeli. Ono,kao ne tice se to vas.
E sad kad ste progovorili,otrpite sa ostalima koji su se do sada borili da ne ide krivo.
Budite solidarni,pa onome tko ostane bez posla skupite od sebe placu ili svi u zupaniju i pozovite sve kolege iz okruzenja pa cete vidjeti na cemu ste.
Ima nacina,ako ima sloge.

Nema niko na ovo digadjanje rijeci, danas se dovezali mene a vjerujem za kratko vrijeme i tebe, tek onda ces vidit kako je

Da nije obrnuto?
Mene se dovezali prije tebe...a ti tek progledao kad je doslo do tebe.

Ovaj članak uporno izbjegava napomenuti da postoji pravomoćna presuda županijskog suda u kojoj izričito piše kako su učenici nezakonito ocijenjeni.To što glavni kolovođa Jasna Petric sad više nije koordinatorica za pripremu učenika koji će polagati državnu maturu sad je to "vršenje pritiska". Josipa Kondža je raspoređena za voditelja smjene iako nije imala ni jednog sata njemačkog i sad bi gospođa birala radna mjesta. I to je sad "mobing". Tek se zahuktava. Doći će vrijeme kad će sve izići na vidjelo. Tko je huškao maloljetnu djecu i dao im u ruke transparente i navodio ih na prosvjede. Roditelji su učenike poslali u školu a ne oko škole. Imat će ombudsmen posla zbog ovog problema a ne zbog Jasne Petric koja nije više koordinatorica. Najbolje da opet "organiziraju spontane prosvjede učenika". To pali medije. Neka gore mediji a djecu obavezno zloupotrijebiti kao i prošli put. Imat će tužiteljstvo itekako posla ove godine.

Ova Kondža dijete upisala u Mostar. Treba li išta dodati?

Slažem se. Treba ponovo organizirat prosvjede u parku.

ja ne bi u parku nego bi u Kuću cvijeća u Beograd. Najlipše su ove dvi na slici s Titinog groba. Daj ima li iko sliku da objavi njihove osmjehe iz kuće cvijeća. Nek povedu i tuđu dicu sa transparentima.

Zašto uopće postoji ministarstvo kad ovdje neki profesori odlučuju koga će zaposliti i na koje radno mjesto?? Čuj preraspoređena sa njemačkog na mjesto pedagoga. Jel joj to ćaća ostavio radno mjesto pa je njeno? I ovu drugu mijenjali sa mjesta kooridinatora, pa jel ona odlučuje ili ministarstvo/ministar tko će biti koordinator? Neki profesori u toj Gimnaziji se ponašaju kao da je to njihova privatna škola. Nečuveno, manite se posla za koji je netko drugi zadužen, a radite onaj za koji primate plaću. I naučite tu djecu nešto u školi, a ne da stalno idu na instrukcije kod tih istih profesorica, pa one ubiru i plaću, i novce od instrukcija i od mjesta koordinatora iii od tko zna još čega.

Bižanija iz Nemačke na direktorsku poziciju u Boksitu. To je inače bilo normalno, znaju livnjaci.

Dok im je ovakav ravnatelj mogu da rade šta hoće.

Ravnatelj sve odlučuje kako ti nije jasno, dao je on ne produženi ugovora, a nove primio na isto mjesto

Ministrica, ravnatelj, povjerenstva i odlučuju o radnim mjestima a ne frustrirane profesorice. One djecu trebaju učiti njemački, hrvatski, engleski a ne slati ih kod sebe na instrukcije i to masno naplaćivati. Sramota

Zanimljiv članak. U njemu je toliko poluistina i namjernog ne iznošenja činjenica. U njemu stoji da su "počeli vršiti određene pritiske, na sve ih načine pokušavaju degradirati i ostaviti bez posla"...koje li manipulacije! Nije im, pišući ovaj tekst, možda palo na pamet da je 21 "veličanstveni" podigao smiješnu kaznenu prijavu pod geslom "napadni da sam ne budeš optužen". Možda njih 21 i ne konta da bi troje gore navedenih i kazneno prijavljenih možda ostalo bez posla. Nije to njih briga. Ne prežu njih 21 ni od "kasapljenja"obitelji, samo neka se u njihove ne dira. Svu djecu maloljetnike oni će upotrijebiti da dođu do onoga što su naumili. Blate, govore neistinu, skreću teme samo da se ne bi obznanio njihov nerad i nepoštivanje Zakona i Pravilnika. A Zakon i pravilnik u toj posuškoj gimnaziji se samovoljno kršio cijelu proteklu godinu. I znaju da su upozoravani. To vam gospoda iz Gimnazije neće kazati. Kazat će vam što njima odgovara.Kršeći Pravilnik, o čemu je i županijski sud donio Presudu, djecu niti su pratili niti po zakonu ocjenjivali. Nadalje spominju komisije i povjerenstva, da bi se preispitivale ocjene. Zaboravljaju pri tome da su roditelji upravo tražili formiranje povjerenstva, ali da su profesori glatko odbili obrazloženjem da su ocjene zakonite. Zanimljivo je dalje da te visokoobrazovane osobe stalno kroz tekst provlače dvije vrlo važne riječi: FUNKCIJA i SMJENA. One vjerojatno ne znaju da oni nisu funkcioneri i da se samo imenovani na funkciji mogu smijeniti. Koordinator je rješenjem imenovani djelatnik iz škole koji je zadužen za obavljanje posla. Ukoliko rukovoditelj tijela uprave, a u ovom slučaju Ministarstvo Rješenjem imenuje drugu osobu, nij eto nikakva smjena, nego imenovanje, po prosudbi onoga tko donosi rješenje, nekog drugog za poslove koordiniranja. Nije istina da se natječaj samo raspisuje u Gimnaziji Posušje. U svim školama u ŽZH u tjeku su natječaji za sva radna mjesta koja su slobodna. Izgleda da ovima u Posušju "namjerno" nije jasno da se njih ne trebaju ticati te dvije čarobne riječi "funkcija i smjena" ili su toliko nepismeni, što se zbog svega napisanog i objAVLJENOG MOŽE ZAKLJUČITI. Najprije da su zločesti. Toliko su "zaprli" iznošenjem neisina samo isključivo kako bi došle na vlast. Naravno preko maloljetnih učenika koje su naravno i ovo polugodište ocijenili nezakonito. Izbori se približavaju a šićar na vidiku. Hitno treba pozvati ombudsmena i sve relevantne čimbenike da na vrijeme reagiraju jer su ovim profesorima učenici povjereni da ih prate i ocjenjuju a ne da im isti suže kao poligon za njihovo manipuliranje i iživljavanje.

Naj bolje je opet roditelji i dica STRAJKOVAT dok ne izade sve na vidilo i otkaz ovin sto su radili protiv zakona

Politiku izbaciti iz školstva i zdravstva pod Hitno tu politika nema šta raditi vidite gdje smo stigli a bit će i gore.

Ne triba njima ocjene poništavat..šta će dica...triba ovima dat otkaz...

Gdje je bio ombudsman kad je dvoje djece maloljetne zahvaljujući ovoj eliti dobilo IZGON iz Posušja. Gdje je sad ona vrla gimnazijalka s transparentom što se smije? Tko joj je transparent dao. A čija je ono majka rodila koja je ministrici u dvorani kazala "kad će tebi iz [ * neprimjereno * ] u glavu" - jesu li ih ovome učili elitni profesori!

Zašto mučite djecu pored toliko privatnih škola koje daju svjedodžbe po želji i bez prevelikog ispitivanja i ocjenjivanja. Privatizirali ste sve, poklopili ste sve i sad ne valjaju oni koji rade a ne slušaju diktate. Provjerite ocjene na polugodištu u svim školama i vidjet ćete da bi 80% ocjena trebali poništit po takvim tumačenju gospođe koju vozilo privatne škole voza, dokle li će nas odvest kume!

e vala ovaj prethodni komentar baš duhovit i argumentiran, nema što za čistu 10. Niko ne ospori Presudu. Nitko ne ospori da su profesori upozoravani. Niko ne ospori da su ocjene nezakonite. Nitko ne ospori da djeca nisu nahuškana. Niko ne ospori da su ocjene nezakonite. Ovo je bit će odgovor na sve.

Čitam komentare i pročitah jedan iz Druge osnovne škole Široki Brijeg. Vjerojatno ga napisa buvša smijenjena ravnateljica Sandra. Izgubila žena na sudu. Nezakonito radila. Nijedan roditeljski nije organizirala u školi i pisala zapisnike proforme krivotvoreći navodne roditeljske. Pa sad gonja po sudu da joj sud presudi kako ne trbaju roditeljski. Mogla bi i ona malo do tužiteljstva za zloupotrebu položaja i ovlasti.

U odgovoru Ministarstva 07-03-68/15 od 13.3.2015 naglašeno je da to nije visoka stručna sprema i kontradoktorno je s Rješenjem inspektorice. Bilo je potrebno da se u jednoj godini dva puta diplomira u Travniku 10.2. i u Mostaru u decembru.

Vidite gospođo koja prozivate imenom, vjerojatno ste sudjelovali u toj nakaradi pa vam smeta istina. Zavodništvo pali ali treba imati mjeru u svemu.

Vidite li ljudi moji strašnog pritiska na profesore posuške Gimnazije. Neviđen pritisak. Petričeva pored svog posla ostala bez dodatne zarade. Pa odmah priopćenje za javnost. Kondža ima posao voditelja smjene i nikome od pripravnika pedagogije nije dala primakniti se školi da volontiraju. I ona bi dodatne privilegije. Čuva sebi drugo radno mjesto. Ono je stvoreno baš i upravo za nju. I jako je sposobna i blaga prema djeci. Pravi istinski pedagog. Svu svoju bolesnu ambiciju sad su umetnuli u slučaj nezakonitog rada u školi. Da narod pomisli kako ih politika proganja. One su žrtve politike. Strašno. Meni je krivo na posuški HDZ. Oni su osnivači. Ko im je dao toliko prostora da manipuliraju. A iste te podnijele kaznenu prijavu protiv ravnatelja škole koji im je išao na ruku radi mira u kući. One stvarno misle da će ovakim manipulativnim člankom izazvat ogorčenje puka svekolikog. Pogledajte samo mjesec dva unazad. U kakvom su medijskom linču sudjelovale. S još nekoliko osoba upitna zdravlja. One su smiješne. One su istovremeno i očajne. Tragikomične. Protiv svog ravnatelja podižu kaznenu prijavu i odmah zovu medije da obznane tu impresionirajuću gestu. Gospođa Nada Dalipagić obukla bundu i pravac u Tužiteljstvo braniti nerad i nepoštivanje zakona. Neka i sad uzmu Gospođu odvjetnicu možda uspije prvoj biti ponovo koordinator za pare od državne mature, a drugoj možda uspije dokazati na sudu da je uopće zakonito primljena u Gimnaziju, a ne još da izmišlja promjenu posla po nekakvom nasljednom pravu. Veće lakrdije i jada i čemera nema nego u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju. Dakle: Svi na ulice s transparentima. Svi smo mi Jasna i Josipa!

Svaka čast na komentaru. One su mislile da će svi stati na njihovu stranu, a zapravo su samo kontraefekat postigle, trebalo bi njih par profesorica prijaviti za sve protuzakonite radnje koje su uradile i dalje ustraju u tome.

Treba sagnuti glavu i pričekati da dođe demokracija pa de se može reći bez straha istina.

I letahu nad pokrovom čipaka profinjene ljubavi preko kojih Hilda bješe rasprostla sva svoja nagnuća potmule i pohotne i u pomami vječno žedne krvi. Fić fić , fuć fuć...Ruše se zvijezde kao suze siromaha opletene bodljikavom žicom dok zore nose smrt i bremenito urlaju BUDALE PUNE TAMNICE A PAMETNI LUDNICE !!!

Poštovani puče rvacki nije niko rekao da inspekcija nem pravo poništiti ocijene ALI PREPRAVITI NEMA NITKO prema tome zlouporaba položaja i ovlasti je očita, da nije davno bi to naše vrlo pravosuđe riješilo ne bi otezalo, profesori su samo ljudi koji griješe ima ispravak zna se procedura još gimnazija ije dobila tumačenje Pravilnika o ocjenjivanju traženo je na početku školske godine, prema tumačenju inspektorice svaki učenik mora odgovarati usmeno dva puta, evo vam račun imam 15 sati do Božića 15 tjedana, prvi sat upoznavanje zadnji zaključivanje 30 učenika u odjelu jedan sat priprema za kontrolni drugi analiza treći ponovljeni kontrolni više od 50 % slabih 60 usmeni ispita svaki sat moramo ispitati više od šest učenika po satu ispit 7 min ako profesor čeka za vratim zvono a gradivo!?, neko će drugi uraditi, OKANITE SE INSTRUKCIJA GONITE DJECU DA UČE SAMI, DA SE ŽELI RIJEŠITI STANJE U ŠKOLSTVU UVELI BI VANJSKO VREDNOVANJE ALI TADA NEMA MUĆKI.
prijem djeltnika vrši prinudna nepismena uprava pod pokroviteljstvom MINISTARSTVA

Prinudna uprava, pravi naziv ali prinudna uprava nešto oduljula, je li to po zakonu, ali kod nas može svakako. Prinudna uprava, prinudni ravnatelji, prinudnice i ponudnice zavode.

Ajde profa ti nauči našu dicu nešto za što si plaćena pa ih mi nećemo morat gonit učit, a ni tebi plaćat instrukcije.

Upišite dicu za što su sposobni a ne što vi želite, natjerajte ih da idu u školu ko i vi na posa koji imate sreće da radite a ne da su školi ako nemaju ništa drugo, gospodo učenici vam fale po 20 % sati sutra kad završe imaju pravo na godišnji odmor 20 dana u godini, u 52 tjedna školska godina traje 35 tjedana učenici imaju u prosjeku 3,5 tjedna izostanaka što RODITELJI PRAVDAJU a ne profesori, probajte vidjeti koliko vam djeca uče dnevno, pišu li zadaće, rade li programe, referate ili su na fejsu koliko ste puta došli u školu na informacije u tijeku godine itd, Ja sam nečijoj djeci pomogao da nauče a nisam ih naučio, naučili su ih njihovi roditelji i oni sami dokaz su naši ljkari inženjeri, profesori ali oni koji su učili a ne oni za koje su roditelji plaćali instrukcije, da se nekoga može silom natjerati onda bi mi profesori natjerali svoju djecu, IMA ONA NARODNA KAD PSETO SILOM U LOV GONITE LOVA NE DONOSI, ali to danas donesu tete kupe diplome i riješen problem, samo su učitlji i profesori krivi mrzili njegovo dijete

Profa, da sa ovoliko žara i ljubavi ucis nasu djecu svi bi bili i odlicni i isli u gimnaziju, a ovako imate svake godine sve manji broj djece, i bit ce ih jos manje. Mi cemo ih kod kuce uciti a vi cete primat placu za to, i za koordinatora mature - to te i zazuljalo pa si se opet javno oglasio profa.

ajde profa radi svoj posao i šuti...

Dok je prinudna uprava u školama to je daleko od demokracije, kakvo je ministarstvo takva i uprava. Prinudni upravitelji slušaju samo tako.

Po Kolektivnom ugovoru profesor uposlen kod korisnika proračuna ima pravo na promjenu radnog mjesta bez NATJEČAJA i ima pravo biranja u svom stupnju obrazovanja

Od kada su njemački i pedagogija isto? Zašto onda nije isti koeficijent za plaću prof njemačkog i pedagogu? Zašto pedagog ima veću plaću?

Istraga stala dok traje pritisak na profesore
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari