Čak 41 posto domaćinstava siromašno!

ljubuski.info

Prema istraživanjima provedenim u Bosni i Hercegovi čak 41 posto domaćinstava u BiH smatra da ima poteškoća sa financijskom situacijom, a 16 posto osoba se smatra socijalno isključeno, navodi se u dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje BiH "Izvješće o socijalnoj uključenosti". Naime, prema posljednjim dostupnim podacima Agencije za statistiku 16,9 posto stanovništva živjelo je u relativnom siromaštvu. Najbogatija petina je 4,9 puta više trošila u odnosu na najsiromašniju petinu.

Iako se relativno siromaštvo smanjilo to ne znači da je došlo do pada apsolutnog siromaštva. Relativno siromaštvo znači kako se cjelokupno stanovništvo manje troši. To može značiti da su najsiromašniji poboljšali položaj u odnosu na bogate, a može značiti i da su bogati pogoršali svoj položaj u odnosu na siromašne, a da se stvarno stanje siromašnih nije promijenilo. Prosječna veličina domaćinstva je smanjena sa 3,1 na 2,9 članova, što dodatno ukazuje na razloge smanjene potrošnje, navode iz DEP BiH.

Zapošljavanje i mladi

Nadalje, podsjećaju i na podatke Eurostata 14 koji pokazuju kako je u EU prosječno domaćinstvo od ukupnih troškova nešto manje od 13 posto trošilo na hranu i piće. U BiH prema APD 2015 domaćinstva su skoro trećinu svog proračuna trošila na hranu i piće (29,5 posto). Poseban problem su mlade osobe koje u našoj zemlji teško dolaze do posla. Tako u analizi se navodi kako je prema popisu iz 2013. godine, mladi u dobi od 15-24 godine čine 13,3 posto populacije BiH te da je anketna stopa nezaposlenosti još uvijek je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosi 54,3 posto.

Mladi u BiH se suočavaju s nizom problema ekonomske, socijalne i institucionalne prirode. Svaka četvrta mlada osoba radi na poslovima koji su različiti od njihovog usmjerenja ili formalnog obrazovanja, što uzrokuje značajne nedostatke znanja i vještina potrebnih za obavljanje posla. Najveći izgledi za zapošljavanje mladih su na neformalnom tržištu rada sa slabim uvjetima za rad, nekvalitetnim poslovima i bez ikakve sigurnosti. Posljedica toga je da bi prema studiji koju je uradio UNDP u BiH, dvije trećine mladih napustilo BiH zbog privremenog rada, udaje/ženidbe ili trajnog nastanjivanja u drugoj zemlji, stoji u analizi.

Obrazovanje i znanost

Kako bi ova zemlja imala ikakvu šansu za bolju budućnost jednostavno mora znatno poboljšati obrazovni sustav, mnogo više ulagati u istraživanje i znanost te postati društvo jednakih šansi. Iz DEP BiH upozoravaju kako obrazovni sustav u BiH nije inkluzivnog karaktera i ne pridaje mu se značaj koji mu je odgovarajući, iako predstavlja veoma važan stup u pristupu socijalnoj uključenosti i obrazovanju u EU. Obrazovanje ima krucijalnu ulogu u procesu socijalnog uključivanja, obrazovanjem se pojedinac osposobljava za uključivanje na tržište rada što omogućava financijsko osamostaljivanje odnosno ekonomsku neovisnost. Na taj način se pojava siromaštva sprječava, a ujedno postiže bolji kvaliteta života. Postoje mnogi faktori rizika od socijalne isključenosti koji su izravno povezani sa obrazovanjem, gdje su najčešći uzroci loše materijalno stanje u obitelji i nezadovoljavajuća sustavna rješenja za različite razine obrazovanja.

Prema zadnjim podacima po pitanju ranog napuštanja školovanja, u BiH 2015. 26,3 posto osoba od 18-24 godine ima najviše dva razreda srednje škole, istovremeno u EU28 ta stopa iznosi 11 posto. Stopa upisa u srednje škole u BiH iznosi 76,2 posto. Oko 54 posto učenika srednju školu završi u redovnom roku, dok svega 24 posto srednjoškolaca jedne generacije nastavlja školovanje na višim/visokim školama. Napuštanje srednjeg obrazovanja u najvećem broju slučajeva povezano je sa maloljetničkom delikvencijom (52 posto), pripadnosti romskoj populaciji (48,3 posto), te siromaštvom i materijalnim stanjem obitelji (37,9 posto). Razlozi za napuštanje obrazovanja u osnovnoj/srednjoj školi su mnogostruki. Jedan od razloga je loša ekonomska situacija u domaćinstvima, gdje roditelji nisu u mogućnosti financirati obrazovanje svog djeteta. Također, određen broj djece u BiH ima otežan pristup školama jer žive u udaljenim krajevima, izoliranim područjima koja često nemaju prilazne putove, kojima bi se mogla kretati motorizirana vozila. Nedovoljno razvijena svijest i nedovoljna informiranost roditelja o potrebi obrazovanja djece je, također, jedan od faktora koji utiču na to da se djeca ne upisuju u osnovne škole. Ovo je posebno prisutno kod roditelja s niskom razinom obrazovanja, kao i kod roditelja koji imaju problema u intelektualnom razvoju, navodi se u analizi DEP BiH.

Jasno je kako na ovaj način stvarano izgubljene generacije koje nemaju nikakvu šansu za uspjehom, a država za ekonomskim oporavkom. Hoće li se i kada političke elite staviti u funkciju naroda i građana te napokon početi mijenjati stvari, veliko je pitanje.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Komentari

Ovo je jos dobro hdz ce nas dovest za koju godinu do 90 posto

Ovo su službeni podaci sigurno ima više od 95posto siromašnih ovih 5 posto kradezeovci tajkuni i fratri.

Oni samo pricaju o nezaposlenin neka napisu ko radi a nije na crno

Čak 41 posto domaćinstava siromašno!

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari