Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni!

ljubuski.info

Raditi sažetak 2017. godine je nemoguće, jer je ona sama sažetak perioda od više od najmanje 15 godina. Zato će ona ostati u povijesti upamćena kao godina skidanja mrene s očiju. Godina koja nam je vratila u lice svu poraznost svih politika od početka 2000-ih do danas i ošamarila nas po sred lica. Godina koja nam je definitivno dala do znanja kako smo prevareni, prodani, izdani i na kraju ostavljeni. 

Retrospektiva

U masi izvađenih Tuđmanovih citata koji kolaju ovih dana po društvenim mrežama, jednog nema  nigdje. Dana 28.05.1991. bila je povijesna smotra ZNG-a na stadionu NK Zagreb. Prije same smotre, Tuđman je s delegacijom obilazio vojnike i prije pozdrava pitao ih ponaosob njih nekolicinu od kuda dolaze. Kada su oni krenuli redom spominjati imena mjesta iz Hercegovine, on upita Ima li itko da nije iz Hercegovine?.  Javio se neki Varaždinac, rekavši kako je on iz Varaždina, ali mu je otac iz Viteza, tako da ima i Bosanaca. Prvi zapovjednik specijalne policije MUP-a, Marko Lukić, koji je u biti ovo u više navrata i pripovijedao, tada je predsjedniku podnio izvješće kako skoro trećinu vojnika na smotri čine Hercegovci, a njih je skoro još toliko koji vode porijeklo od tamo.

Prije nekoliko dana bio sam u društvu jednog zaboravljenog heroja i višestruko ranjavanog invalida Domovinskog rata iz Busovače, koji je obišao gotovo sve bojišnice od Vukovara, do Prevlake, pa kasnije od Mostara do Središnje Bosne. Danas, kada praktično jedva preživljava, upitah ga samo "zašto". Odgovori mi a za Hrvatsku, a za šta drugo?

Godine 1994., ponajviše na nagovor ekipe oko Mate Granića, osobnog liječnika predsjednice Saveznog izvršnog vijeća SFRJ Milke Planinc i, po svjedočenju više ljudi, jugoslavenskom lobisti s početka 80.-ih pri UN-u, Hrvati u BiH su se odrekli Herceg-Bosne, nauštrb Federacije BiH i konfederacije sa Hrvatskom.
Samo da se rat završi, pa ćemo onda se dogovarati reče Granić. Rat završio, mi se ne dogovorišmo, a od konfederacije sa Hrvatskom ostade mrtvo slovo na washingtonskom papiru.

Onda je u neka doba došao poziv iz Haaga, rekoše idite vi, vi ste se branili, istina će vas osloboditi, imate našu podršku. S pjesmom na usnama naši otiđoše, a onda na nagovor Josipa Perkovića, Gojko Šušak izuzima Zvonimira Hodaka iz obrane generala Blaškića, a umjesto njega šalje Antu Nobila, što je bio "nulti trenutak" te "iskrene podrške".

Kako su nas kasnije stajali pokazao je predsjednik države koji je probirao dokumente za potrebe tužiteljstva, lažno svjedočio i sa svojom ekipom iz vlade premijera Račana krivotvorio dokumente kako bi na kraju ispalo kako se nismo branili, nego agresivno napadali i kako nema te istine dovoljno jake koja bi te mogla osloboditi, jer si osuđen u trenutku kada si stupio nogom na nizozemsko tlo.

Na kraju, u onoj ispijenoj bočici bila je zadnja nada da se konačno uvidi pogubnost svih politika zadnja dva desetljeća. Da se uvidi kako se nešto drastično mora raditi ukoliko se želi kulturološki, demografski i nacionalni opstanak Hrvata u BiH. Umjesto katarze, dobili smo "dijelom neslaganje sa presudom" i konstantnu brigu za Hrvate u BiH, evo poslali smo poruke prema kazalištu, zdravstvu i drugim institucijama

Mudžahedini koji su ritualno ubijali i masakrirali, u biti su ritualno oslobađali. Nalogodavci, zapovjednici i većina izvršitelja najgnusnijih zločina nad Hrvatima, ugledni su građani. Hrvati, ostavljeni na milost samima sebi i svojim beskičmenjačkim poltronima, ostadoše na vjetrometini. Lagan plijen za sve vrste grabežljivaca, dok se "evo šalju poruke i signali hrvatskim institucijama". 

Cijela godina stala u mjesec dana

Prije mjesec dana dogodio se čin kojeg, evo, u razmaku od toliko dana sebi racionalno ne mogu objasniti. Jedan od malobrojnih bolnih životnih trenutaka kojima protok vremena ne pomaže da ih se preboli. Nakon svega što se dogodilo u haškoj sudnici i izjava u medijima, tih dana dao sam jednu procjenu: u roku od mjesec dana nitko od ovih "domoljuba" koji nas vode neće se ni spomenuti generala Praljka niti svega onog što je u periodu od 13 godina prethodilo tragičnoj završnici. I nisam bio u pravu. Naime, već nakon tjedan do deset dana, vratili smo se u bruxellske tekovine. I Plenković, i Grabar Kitarović, kao i Čović: imaju osobne stavove, ali "poštuju sve ono što je izrečeno u Haagu" i nakon toga je ta tema stavljena ad acta. 

Mučno je bilo gledati umišljenog Plenkovića kako u Mostaru govori kako se ne slaže s dijelom presude, ali je mora poštovati, jer je Hrvatska članica EU i UN-a i kako mu Čović i ostali hrvatski dužnosnici revno aplaudiraju na tome. Još mučnije je bilo gledati predsjednicu RH Grabar Kitarović kako u UN-u, nakon što ju je Brammertz nazvao predsjednicom Srbije, ne iskorištava prisutnost cijele posade političkog suda iz Haaga, te im u lice ne istrese eklatantna kršenja ljudskih prava, kršenja međunarodnog prava o pravnom postupku (budući da je cijelo vrijeme tužiteljstvo tretirano kao dio suda, a obrane kao remetilački faktor), mijenjanje pravila suda u tijeku postupka, ne priznavanja dokaza i onemogućavanje svjedočenja, pa i dizanje optužnica protiv ljudi, poput Stipe Alilovića, koji su za vrijeme zločina i sukoba već mjesecima živjeli u inozemstvu (čovjek napustio BiH u siječnju 1992., optužen za zločin u Ahmićima koji se dogodio 16.04.1993.). Vjerojatno na nagovor savjetnika poput Mate Granića, umjesto državničkog govora održanog netom nakon presude, u Vijeću Sigurnosti serviran je čaj od kamilice.

I tako je u ovih malo više od mjesec dana stala ne samo cijela godina, nego dva desetljeća. Prevareni 1991. da se borimo i za svoj dom, prodani 1994. za konfederaciju koje nikad nije bilo, izdani početkom 2000-ih i konačno, pretočeni u bočicu otrova, ostavljeni na milost i nemilost hijenama.

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da smo mi Hrvati u BiH imali na čelu ljude s vizijom, vođene idealima, a ne novcima. Nismo ih imali tada, kao što ih nemamo ni sada. Tek kad mi shvatimo kako su najgore hijene one "naše", domaće, hrvatske, po potrebi (kako se okrene) herceg-bosanske, koje nas skoro 20 godina glođu uvijek istim pričama, a njihova politika je samo pitanje cijene, znat ćemo hoće li 2018. biti uistinu sretna ili ne. 

Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke

Glas naroda

Bravo ljudino

Mali smo ali smo velika g.ovna!!! Vođe poput pok.Paradžika ili pok.Blaža teško se mogu nadomjestiti,pokoj njihovin dušan.

sve okolo hrvacka guba koja nas uništava godinama

Vegeta,u prvi mah lijepa i ukusna a u sustini nezdrava i kvarna =Raguz

U pravu si! Dopušta sebi kritizirati dragoga našega Tatu koji zadnjim atomima stožerne snage brani nas Hrvate od napada pobješnjelih neprijatelja. Sram te bilo Slavene što nisi hadezeovac

Ako su Hrvati nepripremljeni napadnuti 1992., kakvo je to postrojavanje 1991.? Ako su Hrvati izgubili u ratu, kakav je dan pobjede 5.8.? A ako su pobjedili, kako nisu dobili ono za sto su se borili? I za koje se to ideale treba boriti? Za granicu na Drini? To nuzno podrazumijeva protjerivanje vise od 2 milijuna ljudi, ali to nije zlocin, ne moze ideal biti zlocin?

najboli su lopine kradezea svi drugi ne valjaju i nek ovi kradu sto godina
razumjeli smo poruku amen

Šta se može sada uraditi ako hoćemo to je procesuirati sve ratne profitere i privatizacijske pljačakaše

Nema kmečanja programe u eter pa tko prođe

Drugarice "Gošća"!
Da ste se vi Bosanci 91' postrojavali u 1o mjesecu onda vam se ne bi dogodilo opkoljeno Sarajevo, opkoljena Srebrenica, Bihaćki "đep" itd. itd.
Onda bi Alija Izetbegović 1. listopada 1991 znao da je Ravno u BiH i ne bi dao ovakvu sramotnu izjavu
"Zapamtite ovo nije naš rat"...
Pa eto ti zašto je se vršilo postrojavanje 91', da nije pala bi cijela dalmacija sve do Rijeke i karlovca, eto zato a Bosna bi bila Velika Srbija kao i 70 % Hrvatske, pa eto zato jedino ako tebi slučajno ne smeta što tome nije tako...

Tebi Slavene Bog dao da izdržiš ali teško jarane veliko je zlo zajašilo ovo društvo,a svima koji su dobre volje želim blagoslovljeno Mlado lito i sretnu Novu godinu.

Uvodom si sve o sebi rekao.
Možeš li mi sad pobliže objasniti razliku između navedenih usporedbi, zanemarujući "naše" i "njihove" jer očito ništa ne kontam. Razliku između:
Granice na Drini i granice K - K - Virovitica
Događaji u Prijedoru za vrijeme rata i događaji u Mostaru
Logora Manjača i logora Heliodrom
razlike u načinu razmišljanja velikih Hrvata i velikih Srba

p.s. meni ništa ne smeta. S Bosnom nemam veze, u Herceg. me rat nije previše zakačio, a neće ni neki idući. Šta je tko radio, doći će mu na naplatu, koliko se god koprcali. Nikome nije do zore gorila.

Šumar nepričaj gluposti.Padom Berlinskog zida i dolaskom poljaka za papu (tko je znao to “pročitati”) pao je komunizam i granice se nasilno nisu mogle mjenjati.Svaka republika (država) bi ostala u svojim granicama.Svi Hrvati koji su,pokoj im dusi,poginuli oni su ubijeni u interesu Hrvatske.Tako je od pamtivjeka,tako je sada a tako će biti i u buduće.To je u kratko,a o ovim neslaganjima,ratu,bijedi,m.afiji...mogla bi se ispisati Biblija u nastavcima...

Samo ispravak nije bosanci nego bošnjaci Slavene svaka čast

Ajde dosta je i tebe pametaru.
Liči svoje komplekse na nečemu drugom a ne na hrvatskom narodu.
Kad god iziđeš na izbore izgubiš, a posle toga ti narod, naravno glupi narod, kriv.
Na ličenje.

Ja sam bio u ratu ništa tražio ništa uzeo opet bi isto iako sam znao da nam je budućnost u BiH znači izdani prodani nismo a to što su nas vodili ratni profiteri zidajnici udbaši [ * neprimjereno * ] sami smo si krivi

Eto "Stojane vi dobivate izbore a gubite narod...
samo naprid i do kraja 20ih biti ćemo nacionalna manjina u hercegovini, nastavite ali preuzmite i odgovornost "sluge loših gospodara"...

Stojan niti gubi niti dobiva izbore, jer na njih uopće ne izlazim, upravo zbog ovakvih kao što su Raguž i Ti. Nemate nikakve kvalitete i zato uvik gubite, samo lajete a karavane prolaze.

Vi komunjare hdzovske godinama ne mijenjate priču. Dakle nije problem sadržaj, nego tko govori. Ako Slaven nešto laže, demantiraj, dokaži. Jok vi napadate na osobnoj razini. Gdje je tO HRS izgubio izbore? Namjeravali ući u HNS, ušli. Ovi izbori su test za njih. Provjereno znam od tvojih hdzovaca da su i Slavena i njegove pokušavali prvo kupit, pa onda prijetnjama i silom pokoriti, pa nisu uspjeli. Ja ne izlazim na izbore, ali obaj put hoću i glasovati ću za HRS na kojoj god razini nastupali. Kadgod kažu riječ protiv Čovića ili hdza odma miševi iziđu iz rupa i napadaju na osobnoj razini, dakle ne može ne valjat HRS. I za razliku od tebe ne krijem se iza lažnog imena ili anonimnog komentara.

Slaven Raguž je pošten

Stojane la-žeš!
Uvenlovac si ti ZNA SE!

kad idu fratrine blagosivat kuće da pozajmin nešto novca nemam u kući ni krštene vode
sve je kradeze opuha dabogda u njemačku iša ko ija sa proljeća

Plitke pameti niti gubi niti ne dobiva??????
Ne izlazi na izbore!?
Gubiš stojane jer stojana je desetke tisuća a indiferentni i razmnožavaju se ko gej populacija, kradu djecu majkam i očevim ?!

Ko te hebe Hercegovino sta si mi to dala samo jad i bijedu ko te hebe Hrvatsko izdala si me i ostavila ko vas hebe Hrvati .... napokon sam našao sreću u svetoj zemlji Njemačkoj dala mi je pristojan život vrijedan čovijeka nikada više nazad. A svi vi dušebrižnici Hrvati čuvaj te svoju zemlju Hrvatsku i široko vam i sretno bilo.

Kad slaven skonta da je Hrvatska druga država,a da presucivanjem zločina i velicanjem zločinaca nanosi štetu samo sebi,onda može pričati o budućnosti ali BiH.. . Iz svega što je ispričao ovo je samo jadikovka bez ikakvog rješenja,prava pi.cki.ca

Koliko ja vidim vrh HDZa leti u Sarajevo za nemale place

Vrh adzea nešto često leti u banjaluku,to ce vjerojatno donijeti nešto dobro za Hrvate,isto ko tuđman-milošević!

Analize analize analize a nama pod hitno trebaju rjesenja slazem se da ih HDZ nema

imaš ti koga kritizirati, (svoje) bakira i bugojanske zločine onda prozivaj Slavena [ * neprimjereno * ], svaki zločin je zloćin ali vaš je kako se čini iznad zakona ali neće još zadugo, polako zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju...
a da ne govorimo o uzdolu, i konjičkim logorima...

Da je više Slavena

kakva utopija i demagogija...puši li još tko ovakve stvari??

svi mi pušimo, a vi koji ste uhljebljeni pitate se k'o to smije da kritizira

krpulja sa ovce nikad sama ne silazi
treba ju strgat

Slavene sve tocno pises jasam bija clan Hdz Bih i kad sam vidio o cemu se tu radi ali nazalost trebalo mi dosta godina da shvatim malo je iz vodstva te bande iskrenih ljudi tosu vecinom otpad iz saveza komunista samo naprijed lijepo rece Ivo Andric citat Dode vrijeme kada pametan zasuti,budala progovori i fukara se obogati! Zete samo naprijed puno pozdrava iz Essena

Moj Slavene mlad si i obrazovan i veoma jasan u pogledima dolje boriti se sa nepismenim narodom i dokazivat samo ces izgubit zivce jer takvi su hrvati i vani nevole uspijeh svoga vec samo tracaju nazalost

Vidim i znam dasi obrazovan ti i tvoja gospoda Ana i imas troje prekrasne dijece cuvaj svoju obitelj a samo sa vecinom nepismenog naroda koji godinama glasa za stranku koja ga unistila i iselila sa tih prostora samo ces izgubit zivce jos jednom puno pozdrava iz Essena

Treba dase rodi novi Cegevara dase nesto promijeni bez toga nista

Političari su krivi za sve pogotovo strukture hdz-a.Mladi ljudi nemogu naći posao i odlaze trbuhom za kruhom.Političarima savjetjem da obiđu autobusne kolodvore da vide kako mladi odlaze.

doće slaven sa tisuću momaka
bitno je da se zakotrlja i evo velike lavine

Svi u Zagreb

koliko smo koristi imali od kradezea a koliko štete kao narod
samo žrtve ljudcke i opuhanu i iseljenu zemlju
odkud hadezeovcim toliko bogastvo koda su u njemačkoj radili
naro sirotinja vlast bogata -nešto smrdi

ovaj tekst niko ne može demantirat jer ovaj tekst je istina a ima toga još moga bi slaven napisat sto ovakvih tekstova
no sve će to brzo na sunce božo petrov je oškrinuo vrata i istina je izišla u narod
svi smo mi bili hadeze prevareni i naguženi a neki i ubijeni od hadeze udbe

dolazi novo vrijeme trebamo ljude da krenu ispočetka rešavat ekonomiju i rvacko pitanje bih
udbašim je bilo cilj da teče vrijeme da idu u smrt ili zastaru i usput da opuhaju što se može
njima nije cilj rvacka država nego udbaški ciljevi koji su uvjek isti no idu novim metodam
evropa je nova tamnica samo se ne zove jugovina a hdeze nova partija udbe a narod nasjeo i popušio
no dođe vrime istine
e moj naivni narode
pomirba udbaša i državotvornih hrvata je bila patka
velika i mala riba u jednom kavezu

prošle izbore su nasjeli na cmiljomaniju šta će sad podvalit kradeze naivnim

udba je podjelila narod i crkvu popola što je pogubno i uvalila svoje članstvo u te strukture i tako regrutirala uhljeba populaciju i uništila napredak naroda
obrazovane i dalekovidne je ostranila udbaškim metodan
popit raselit
ekonomski ugrozit
proglasit ludima svojim medijima dirigiranim
PROGON SLOBODNIH MEDIJA I NOVINARA
no to je sve postalo providno zbog katastrofalne ekonomske situacije i grabežljivosti partije na vlasti i muljažam svim i svačim

Ovih par zadnjih komentara piše jedna te ista osoba i jadan ne htijući pokazuje sav jad i zatucanost auditorija na ovom portalu.

Ooooo neka si ti nama objasnio da je oko nas med i mlijeko

Točno zatucan!
Triba je 92-ge očistit sve koji su u bilo kojoj državnoj instituciji radili?
Protrat u Srbiju,Rusiju,Tursku a ostatak u s.Koreju.
Jedino riješenje!

Kako bi ovo IRA riješila

Hercegovina je velikim Hrvatima iz Zagreba prostor za isisavanje novca navešću stotine primjera

Podrska Raguž u u borbi protiv jugoudbe oko Dragan Covica

Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari