Ratni dezerteri ugledni političari a ratni profiteri ugledni gospodarstvenici

ljubuski.info

Iz dana u dan sve je manje Hrvata u Bosni i Hercegovini, na što utječe niz čimbenika, počevši od ekonomskoga stanja, političke nestabilnosti, obespravljenosti i diskriminacije od međunarodnih institucija.

Dodatnu nestabilnost i zabrinutost među Hrvatima Bosne i Hercegovine izazvala je nedavna haaška presuda hrvatskoj šestorici među kojima je general Slobodan Praljak, ne prihvaćajući lažnu optužbu, počinio suicid. Stanje u Bosni i Hercegovini te probleme vezane uz optužnice hrvatskih branitelja komentira najmlađi hrvatski ratni general Zlatan Mijo Jelić.

Odrastao je na Trnu kod Širokoga Brijega u hrvatskoj i katoličkoj obitelji. Srpskom agresijom na hrvatski i tada muslimanski (bošnjački) narod dragovoljno se javio u obranu, a sa 22 godine zapovijedao je obranom Mostara, dakle bio je na čelu desetak tisuća branitelja. Slovi kao rođeni vođa, strpljiv i osjetljiv na nepravdu, koji uvažava druga mišljenja i ne krije da je uvijek slušao mišljenja starijih, iskusnijih, stručnijih te na temelju toga donosio odluke.

Ovih je dana postalo razvidno da proganjani hrvatski generali i drugi hrvatski branitelji nisu zaštićeni kako bi trebalo, nitko ih od hrvatskih vlasti nije pozvao, s njima razgovarao, razmotrio njihove optužnice i obrane. Prepušteni su na milost i nemilost, a među njima je general Jelić.

Danas je zanimljiva slika u društvu gdje su mnogi ratni dezerteri postali ugledni političari, mnogi ratni profiteri ugledni su gospodarstvenici, a hrvatski branitelji i ratni heroji su sirotinja i ratni zločinci, kazao je general Jelić.

Sve je na neki način izokrenuto i sve je krivotvoreno, što će reći da puno toga nema veze s realnim životom koji se događao za vrijeme Domovinskoga rata. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini preživio je 450 godina pod Turcima, zatim je preživio okove komunizma, a i sada je na iskušenju. No, gledajući prošlost, hrvatski narod bio je uz Boga, vjerovao Bogu, te stoga treba dignuti glavu, ne smije se klonuti duhom. Jednostavno, hrvatski narod mora nastaviti svoju borbu u traženju istine i pravde uz Božju pomoć. Imali smo u povijesti i težih vremena koja smo preživjeli i opstali. Uzdali smo se u Boga, s Bogom smo preživjeli i to se mora nastaviti. Treba se nadati da će Republika Hrvatska i njezini predstavnici s riječi prijeći na djela te da će ozbiljnije provoditi svoje ustavnopravne obveze prema hrvatskomu narodu u Bosni i Hercegovini.

General Jelić ističe da to nije miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, nego obveza koju je preuzela Republika Hrvatska kao supotpisnik Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma za mir na tim područjima.
U Bosni i Hercegovini mora se omogućiti hrvatskomu narodu da sam bira svoje predstavnike u Domu naroda, jer već se uočava velika nepravda. To je ono temeljno demokratsko pravo, a ne da drugi nameću pravila izbora hrvatskomu narodu u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na prošlost, kazao je:
Kad bi trebalo, isto bih postupio, tisuću puta bih isto postupio, jer nema ništa časnije nego stati u obranu slobode, istine, pravde i svoje domovine. Nažalost, stanje je takvo da političke elite štite svoje osobne interese, svoje privilegije. Oni su prolazni. Narod i domovina nešto je što ostaje vječno. Sve to vide i osjećaju hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za slobodu, ostavili dijelove tijela, oni koji su preživjeli dali su svoju mladost, dali su zdravlje. Sada nas proganjaju, žele nam uzeti slobodu. Često ponavljam: sve nam mogu uzeti, i život i zdravlje i slobodu, ali ne mogu naš ponos i ljubav prema hrvatskomu narodu i domovini.

Ni žrtve nisu bile ravnopravne pred sudom

General Jelić bio je u Haagu kao svjedok obrane, o čemu kaže:
Ti koji su osuđeni bili su moji zapovjednici, pa sam bio svjedok, no Haaški je sud svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, do pomirenja, a najmanje do istine. Primjerice, optuženici nisu bili u ravnopravnom položaju, nije im dopušteno iznijeti kvalitetnu obranu, a obrane nisu imale vremena da ispitaju svjedoke. Time je sud pokazao da ni žrtve nisu bile ravnopravne pred tim sudom. Nitko nije ili se veoma malo odgovaralo za monstruozne zločine počinjene za vrijeme rata. U Haagu je učinjeno falsificiranje povijesti, žrtva se proglašava agresorom. Ni jedan zločin ne pravdam. Osuđujem svaki zločin i svatko mora odgovarati za zločin. Individualno svatko mora odgovarati za zločine, a isto tako ako je netko zapovjedio zločin, mora odgovarati za nj. Kao svjedok toga vremena mogu reći da ni jedan naš zapovjednik od ove šestorice nije zapovjedio zločin, nije počinio zločin niti je planirao zločin. Haaški sud nije imao ni jedan dokument o tome da je netko planirao, izvršio i zapovjedio zločin. Teorija udruženoga zločina nije nigdje dokazana. Udruženi zločinački pothvat nije nigdje dokazan jer nije postojao. To je kolektivno suđenje vojnomu i političkomu vrhu, i znanima i neznanima. Neznani su oni koji su bili u Hrvatskom vijeću obrane. Zapravo, kolektivno se sudi jednomu narodu kroz legalno i legitimno izabranu vlast.

Presuda je politička bez dokaza

Nadalje, general Jelić ističe da u optužnici stoji da je netko morao predvidjeti zločin. Dakle, oni su osuđeni jer su nešto morali predvidjeti. Po toj logici, usporedio je, predsjednik Haaškoga suda tobože treba odgovarati za nesreću koja se dogodila generalu Praljku jer on je morao predvidjeti i spriječiti zločin.

General Jelić navodi primjer suđenja Ratku Mladiću koji je opravdano osuđen na doživotnu robiju, ali nije mu suđeno za brojne zločine počinjene u Hrvatskoj, nad Hrvatima. Jednostavno se izbjeglo, a u tome je kriva hrvatska politika.

General Jelić sa skupinom je stručnjaka osnovao udrugu "Hrvatska zvona" koja je već prikupila podatke o svim zločinima nad hrvatskim narodom, i to s imenom i prezimenom. Tu je zatim točno vrijeme stradanja, mjesto, postrojba koja je počinila zločin, tko je izvršio, a tko zapovjedio zločin, je li netko odgovarao i po kojem zakonu?

General Jelić navodi da su pripadnici Armije BiH ubili 1051 civila, od toga 121 dijete. Službena vlast na čelu s Alijom Izetbegovićem otvorila je 331 logor u Bosni i Hercegovini. Kroz te su logore prošla 14 444 Hrvata. Nitko nije za te zločine odgovarao. Svi znaju za Ahmiće i Stupni Dol i to nitko ne pravda, premda su bila borbena djelovanja. Ivica Rajić odgovarao je za zločin u Stupnom Dolu, dakle priznao je i osuđen je, pa se postavlja pitanje kako se to stavlja na teret Praljku ako je netko već za to odgovarao? Za zločine počinjene nad Hrvatima zapovjednici Armije BiH su nagrađivani, promicani u više službe, o čemu postoji dokumentacija, a među njima je i Šerif Patković. I na što se onda naslanja Haaški sud? Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i sudovi koji progone Hrvate imaju dvostruka mjerila, po jednom se zakonu sudi Hrvatima, a po drugom Bošnjacima, i to u istoj državi. To nema nigdje u svijetu, navodi general Jelić.

I sam je general Jelić optužen te očekuje od institucija Republike Hrvatske da razmotri optužnicu, dostavi dokaze. Kaže da se ne boji suđenja, nego je žalosno da ga nitko nije pozvao, suočio s optužnicom. Dužnost je i obveza Republike Hrvatske štititi svoje državljane, hrvatske branitelje, hrvatske generale, a ne da se njima poigravaju vlasti u susjedstvu kako im i kada padne na pamet.

glas-koncila.hr

Glas naroda

Znaš ti Mijo di leži zec u hrvata u Bih ali nećeš to javno da kažeš.

Uporno ponavljanje laži neće dovesti do istine,to i mijo dobro zna. Kad već hvali Praljka što je pobjegaou Hrvatsku. Trebao si pokazati osobnu žrtvu pa onda pričati o Bogu i domovini.

Čim netko stavi crne naočale na oči on je meni sve rekao o sebi.A gdje je istina o ubijenim Hrvatima (pok.Blažu i pratnji),tko je to izvršiha a tko naredija?Koliko je Zagreb i Šušak umješani, sa domaćim [ * neprimjereno * ]cima,u masakru? Budite sigurni da će nalogodavci i krvnici biti kažnjeni!Sad se vidi koliko je bila opcija HOS-a, za nas Hrvate,u BiH bila dobra.Oj Ivica i Stipane...

a kakve bi trebale bit naočale,bijele? bolan jako je hercegovačko sunce naočale su potreba a ne modni detalj kao što ti misliš

Mijo pozdrav iz Hercegovine slaviš li dan Herceg Bosne

Odakle ti badze smotanog u Elektricnom kriminalcino jedna ...

Što ta nije Električno tvoje,ili možda jest?!

Naslov za dobro jutro

Mijo je to javno rekao a sada ga je i Milanovic odlikovao eto kako zavrse domoljubi

Mijo pozdrav iz Ljubuškog

mijo ti i takvi ste nas izdali ne u ratu jer sa vama sam ratovao ali poslije rata ti u širokom tomo tomić u ljubuškom barbarić u čitluku ste nas ostavili na nemilost ovim [ * neprimjereno * ]ma vi ste trebali ući u politiku i voditi državu a praljak to je druga priča on ivica tomić i lučići zato ne volim kad govorite branitelji to treba jednom podjeliti na poštene hrvatske branitelje i ostale

Kad ti proradi obraz nećeš se više jevljet

Naslov ok a imena Mijo

Bolan kako si badju uvalio u elektro ljubuski a drzis nam predavanje iz zagreba

A čije je Elektro reci da se zna!?

Avanti popolo bandijera rosa

Zlatan Mijo Jelić ( James Bond 007)
"Božić dolazi" jel tak il ne tak

Naslov je za povijest

Aj Mijo ne [ * neprimjereno * ] godinama si glumija boga u Hercegovini,[ * neprimjereno * ]u sredija penziju sad svaki dan na HTV nm zalisa i kukas mrššššššš

Edriga sad kad ste dali, bez borbe, dezerterima, profiterima, komunjarama, kvazihrvatima, ulizicama vlast, sve je sad kasno. Oni su se "snašli" i čekali trenutak da vam se osvete za rušenje njihove jugovine.

Mijo je u pravu ali i zločesti komentatori zašto ne kaže a zna tko su naši ratni profiteri i dezerteri

Imena Mijo imena koji su ugledni politicari ratni dezerteri i koji su uspjesni biznismeni ratni profiteri to su ozbiljne optuzbe

Pa znaju ih i mala djeca

Milanovic ce njega odlikovati a sta je s vama

Domace [ * neprimjereno * ]ke prvo triba sredit pa onda sdrugim se nosit...

Sve se zna

Mijo vi ste ih stvorili i doveli na vlast s puškom u ruci, sve te političare, smatraš li ti sebe imalo odgovornim za stanje danas

Prije rata si radio u zeljezari preko noci si postao zapovjednik sa22 godine gdje ti je vojna skola

Kakvoj željezari, radio u Robnoj kući u OTP Lištica, kao pomoćnik blagajnika Make.

Koga CES ti vodit sa 22godina da ima imalo zakona ti nikad meni izašao iz zatvora

Reci imenon i prezimenon, ako smideš, koga smatraš ratnin dezerterin a danas političarin, a koga ratnin profiterin a danas uglednin biznismenin?

jedan od nji je Sova , jel tak?

Vodili vojsku PODOBNI,a krali tada SPOSOBNI,istinskim BRANITELJIMA oduzeli naoružanje a za uzvrat prodavali im Mirovine ti isti P O D O B N I,sada uključite KKUKANJE.

Kako generali tako i vladari su gledali samo kako napuniti svoje džepove. Generali su živjeli dobro dok im nije postalo prevruće, možda to dožive i vladari.

koje taj [ * neprimjereno * ] a dezertera i lažne branitelje svi znamo samo čekamo vreme da ih šutnemo tamo di im je misto

Sad kad se osjetio izdan od vodece politike sad kao prica o nepravdi i destabilizaciji hrvata u bih.moj mijo sto si radio dvadeset godina a znao si za citav kriminal i korupciju u hrvatskom korpusu jer je i kamenje pocelo pricati o tome.i fratri kad ih se protra onda pocnu pricati.sad ste se ko biva sitili sve sirotinje i obespravljenih... malo ste zakasnili nema vam opravdanja ni politicarima ni vodecim pratrima...dug je put od g.u-i"ze do glave...
Ovo je djelo vasih ruku nema vam pomoci ni na ovom ni na onom svitu... sad uzivajte u svom jadu a misli ste da ste najpametniji...

Moj Mijo tako zavrsavaju Hrvatski domoljubi a ti bi trebao imenovati ugledne Hrvatine u BiH a svi su po tebi profiteri i dezerteri to je za pocetak jer nikad nije kasno

Koji Zlatanov badzo radi u Eeketricnom

kasno si se sitio dok si sa njima šurovao valjali su ti dok te nisu izdali ko sa djavlom tikve sadi razbiju mu ih o glavu a ratni profiteri svi znaju ko su treba da se izboriš za to to je državni neprijatelj i neprijatelj našeg naroda što su oštetili sve nas i uzeli firme koje su bile narodne jer je narod izdvajao za to koji je radio u firmam a oni su to dali svojim puhačim [ * neprimjereno * ]ova pa hajde izbori se za to da im se oduzme to što je nelegalno stečeno uzmi digitron i računaj šta di ko što je ne treba ti pamet nikakva

Tko su ratni profiteri i dezerteri to ne može biti u Hercegovini

Mijo izda si hrvatske branitelje,pojedini su oboljeli a nista nisu ostvarili.

Svaka ćast vama koji pisete iskreno. Mi u Sarajevu takve cijenimo, i zvati ćemo vas kao prave rodoljube da svjedoćite koliko je zlo bila ta politika 90ih. Neka se zna da ima i vas koji volite Bosnu. Da ne ispadne da ih samo Bošnjaci napadaju. Svaka ćast.

ma kakva Bosna ,kakvi bakrači

Sramota od komentara,umjesto da date podršku našem generalu,koji je kao mladi domoljub stavio svoj život na raspolaganje domovini,i nije se krio od puške i metaka.., vi skriveni pod lažnim imenima pljujete,,hrabri ste nema šta,vjerovatno ste se tako krili i u ratu,,,Zbog takvih je i general Praljak popio otrov.

Mijo kazes da je sve naopako ja se slazem sve je krenulo iz Gruda od logisticara HVOa koji su se obogatili na Hrvatskoj krvi i kad su drugi gramzivci vidili da se to ne kaznjava dosao je stampedo nereda i zato imamo danas ovo sto imamo znaci procesuirati ratne profitere pa privatizacijske pljackase dezertere i ostale isdajnike

Onaj ko je nosio pusku i bio na prvoj crti,taj nema ni mirovinu i skrb,mirovinu imaju dezerteri.

e kamo sreće da vas nikad nisam vidio

Ja sam bio dragovoljac HOS-a za BiH do Drine a vi sto vas je HVO mobilizirao sad tuzite pogotovo vojnu policiju koga je privodila

mensečini dase u posušju prodava metak 5 markica a kalašnjikov 5 hiladarkica 1991 godine a sada toji isti ljudi imadu visoke činove i veliki su vijernici a posle adaje zaratilo između bošnjaka i hrhb toji isti su prodavali oružje njima a oni naravno ubijali našu mladež sa isti hajmo malo o tom ali ne koje pokra novac kadaje doša iz hr pa se tek sada pojavljuje u velikim trgovačkim centrima ima toga puno kosu dezerteri koji su utekli u njemačku a sada imadu mirovine ne otomese ne piše a zašto mediji nebi malo i otom ali nema od tog niš

Njegovi ratni dosezi se znaju.
Po par htisuca granata dnevno na istočnu stranu Mostara i po civilnim objektima. Masinski fakultet i helidrom, zatrvoreni civili ni krivi ni dužni. A kako se samo bahatio nakon rata to je priča za sebe. O njegovom vokabularu i govornim vještina nemam rijeci.
Nije dzaba pobjegao u hrvatski.

Ratni dezerteri ugledni političari a ratni profiteri ugledni gospodarstvenici
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari