Ministar zdravstva ŽZH i dalje krši prava pacijenata

ljubuski.info

Zdravstvena vijeća predstavljaju jedini mehanizam civilne kontrole nad sektorom zdravstva, a odgovorni za njihovu uspostavu su izravno općinski načelnici, odnosno, ministri zdravstva.

Kada je u pitanju Županija Zapadnohercegovačka portal PravaPacijenata.ba ističe da je Grad Široki Brijeg primjer pozitivne prakse kada je u pitanju uspostava zdravstvenih vijeća, ne samo u ovoj županiji nego i u cijeloj FBiH. Zdravstveno vijeća Grada Širokog Brijega formirano je krajem 2015. godine.

Mreža Naše društvo, pratila je rad Vijeća i u više navrata snimala priloge nakon održanih sjednica. Posebno ističu da su prvo zdravstveno vijeće koje je ozbiljno pristupilo jednoj od ključnih zadaća zdravstvenih vijeća, a to je informiranje javnosti o kršenju prava pacijenta.

Zdravstveno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 23. studenog 2017. godine donijelo Odluku o utvrđivanju izgleda obrasca za podnošenje polugodišnjeg izvješća o zaprimljenim i riješenim prigovorima pacijenata, te odlučilo da se isto objavi na službenim stranicama Grada Širokoga Brijega, a sve s ciljem da se olakša zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama podnošenje istog. S druge strane, ističu da zdravstvene ustanove/privatne prakse nisu pokazale ni najmanje sluha za ovu svoju obvezu što smatramo zabrinjavajućim.

Mi u Zdravstvenom vijeću grada Širokog Brijega, svoje zadaće i poslove obavljamo u skladu sa Zakonom već dvije godine. Valja naglasiti kako je naše djelovanje volontersko, te nismo primili bilo kakav novac od Grada Širokoga Brijega, niti nam treba. Predložili smo gradonačelniku Kraljeviću da financira javne tribine i okrugle stolove kako bismo imali bliži kontakt s pacijentima. Naša ideja je prihvaćena te se nadamo skorom održavanju javne tribine o položaju pacijenata u Širokom Brijegu, čak u siječnju 2018. godine. Također, slali smo dopis ministru dr. Bogutu još prošle godine, kako bi se formiralo županijsko zdravstveno vijeće - odgovor nikada nismo dobili. Svakako da nas veseli što je naš rad i trud prepoznat i na ovoj razini. Zahvaljujemo se na podršci nevladinom zdravstvenom sektoru, a posebice Marinu Bagi iz Udruge 'Futura' Mostar, koji neumorno radi na podizanju svijesti o pravima pacijenata, izjavio je Josip Zelenika, predsjednik Zdravstvenog vijeća Grada Širokog Brijega.

Ono što ih još više zabrinjava je činjenica, da uspostava zdravstvenog vijeća na razini Županije Zapadnohercegovačke još uvijek nije predmet interesa ministra zdravstva ove županije.

Ministar Stjepan Bogut je još prije dvije godine na okruglom stolu u Širokom Brijegu obećao da će učiniti sve da se formira zdravstveno vijeće na razini ŽZH. To obećanje je dao pred novinarskim kamerama, ali ga još uvijek nije ispunio.

Video: Obećanja s okruglog stola u Širokom Brijegu

Općina Posušje formirala je zdravstveno vijeće u ožujku 2017. godine, ali o njihovim konkretnim aktivnostima PravaPacijenata.ba nema nikakve informacije.

Općina Ljubuški zdravstveno vijeće formirala je 7. kolovoza 2017.godine. ali o njihovim konkretnim aktivnostima također nema nikakvih informacija.

Općina Grude jedina je općina u ŽZH koja još uvijek nije formirala zdravstveno vijeće. Prvo obećanje da će pristupiti objavi javnog poziva i formirati zdravstveno vijeće PravaPacijenata.ba dobio je u pisanoj formi potpisanoj od strane načelnika Ljube Grizelja još 15. rujna 2016.godine.

Mreža Naše društvo posjetila je Grude i ove godine i podsjetila ih na dano obećanje. Tom prilikom snimili su i video prilog i dobili novo, vrlo konkretno obećanje Nažalost još uvijek nema informacije da je načelnik Općine Grude ispunio svoju zakonsku obvezu i formirao zdravstveno vijeće.

Uz malo dobre volje, Županija Zapadnohercegovačka mogla bi postati pilot projekt koji će pokazati da zdravstvena vijeća mogu dati značajan doprinos unaprjeđenju kvalitete zdravstvene zaštite, da pacijenti moraju biti uključeni u kreiranje zdravstvene politike kao i da javnost mora imati uvid u informacije o prigovorima pacijenata.
Dajemo punu podršku članovima Zdravstvenog vijeća Grada Širokog Brijega da nastave sa svojim aktivnim radom na unaprjeđenju zdravstvene politike i prava pacijenata. Pozivamo članove zdravstvenih vijeća općina Posušje i Ljubuški da slijede primjer kolega iz Širokog Brijega i krenu s konkretnim aktivnostima, navode iz Mreže "Naše društvo".

Načelnika općine Grude i ministra zdravstva ŽZH upozoravaju da svojim neformiranjem zdravstvenih vijeća izravno blokiraju sudjelovanje pacijenta u kreiranju zdravstvene politike i onemogućavaju građanima pristup podacima vezano za prigovore pacijenata.

Na koji način su različite zainteresirane strane u zdravstvu, naročito zdravstveni radnici i pacijenti, uključene u definiranje, validaciju, primjenu i procjenu strategija zdravstvene njege? Koji mehanizmi upravljanja postoje za tu svrhu?
Poštovana gospodo, ovo je jedno od pitanja iz EU Upitnika, razmislite kako biste Vi, s Vaše pozicije ministra/načelnika, odgovorili na ovo pitanje. Istovremeno, upućujemo apel svim zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama u Širokom Brijegu, Posušju i Ljubuškom da je njihova zakonska obveza dostavljati polugodišnja izvješća o prigovorima pacijenata uspostavljenim općinskim zdravstvenim vijećima. Podsjećamo, da je za kršenje ove odredbe Zakona predviđena kazna do 15.000,00 KM za zdravstvenu ustanovu, odnosno do 1.500,00 KM za nositelja odobrenja za privatnu praksu, navode iz Mreže "Naše društvo".

Za kraj, pozivaju građane da prate aktivnosti zdravstvenih vijeća i kroz davanje sugestija se uključe u njihov rad.

pravapacijenata.ba | bljesak.info

Komentari

Ovaj voli više 100km nego ćaću.

ovaj je niko i ništa, proizvođč lažnih invalida , fuj, pljuc

Bogut je za ostale više nego dobar čovjek a pitaše li ovi bilmezi ko potpisa pozajmicu iz ZZO ZHŽ lopinama iz županijske vlade. Nije Bogut već pošušak Bešlić.

ti ne rise , po čemu je dobar? noste đava i tebe i njega, šta ti misliš da su svi [ * neprimjereno * ]i pa se sve zaboravlja

ovo je raj za pranje love a koliko daju regresa radnicima a koliko uzimaju sebi po pola kao da djele ovcu a netko ih podržava u tom njihovu neredu šta rade nadležne institucije ili i oni imadu od tamo masla

Ministar zdravstva ŽZH i dalje krši prava pacijenata

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari