Prve isplate pomoći za socijalno ugrožene branitelje u siječnju i veljači

ljubuski.info

Isplata pomoći socijalno ugroženim braniteljima trebala bi početi u siječnju i veljači iduće godine, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja.

U ove svrhe, rebalansom proračuna za 2017. godinu, predviđeno je sedam milijuna KM. Postoje kriteriji po kojima će branitelji u stanju socijalne potrebe moći dobiti pomoć od 83 KM do 209 KM.
Ministarstvo pokreće inicijativu prema Vladi FBiH za usvajanje odluke o raspodjeli sredstava. Očekujemo da će Federalna vlada odluku usvojiti sljedeći tjedan. Kao što je poznato, s predstavnicima braniteljskih organizacija su u potpunosti usuglašeni kriteriji. Po usvajanju odluke raspisat će se javni poziv na koji mogu aplicirati branitelji koji ispunjavaju predviđene kriterije. Poziv će biti objavljen na web stranici Ministarstva i u medijima. Nakon što povjerenstvo obradi sve prispjele aplikacije, mi očekujemo da prve isplate krenu u siječnju i veljači iduće godine, kazao je Bukvarević.

Osnovni kriteriji za pomoć su da se osobe nalaze na uredu za zapošljavanje u posljednje tri godine od dana stupanja na snagu odluke. Zatim, da branitelji i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da osobe koja konkuriraju nemaju domaće i inozemne mirovine. Zatim, da branitelji, članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili županijskim propisima. Jedan od kriterija je da branitelji i članovi njihovih obitelji imaju ukupna mjesečna primanja do 200 KM.

Zatim, da u posljednjih 20 godina taj branitelj ili njegova obitelj nisu primili deset tisuća KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, županijskih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljene osobe koje su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. Zatim, da ti branitelji nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija.

Raspodjela sredstava će ići na način da će osobe koje ispune kriterije, a provela su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci, imati mjesečnu pomoć u visini do deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu. To je nekih 83 KM. Pomoć do 15 posto (125 KM) će biti za branitelje koji su u vojsci bili od 13 do 24 mjeseca, a do 20 posto (167 KM) za one koji su proveli u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini do 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno 209 KM, dobit će branitelji koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci. -
Sada ne možemo govoriti koji je to broj branitelja koji su u stanju socijalne potrebe. To ćemo znati nakon apliciranja. U rebalansu proračuna za ovu godinu za pomoć braniteljima u stanju socijalne potrebe će biti utrošeno sedam milijuna KM, a u Nacrtu proračuna za 2018. godine planirano je devet milijuna KM, govori Bukvarević.

faktor.ba

Glas naroda

Pametan Bukvarević ove kriterije napravio da niko ništa nemože dobit

Pa ktiterije je napravio tako da lova ostaje u Bosni na Hercegovce mozda 0.01%.Turska posla a oni sto su mu pomogli da ovo prode "IZDAJICE"

Onaj sto je to potpisao uime HVO-a, ne znam koga on predstavlja Dabogda mu trebalo i to zna se zasto.

Branitelj-socijalni problem;zar nije to apsurd i sramota.Danas,u vrimenu kad ljudi rade,zaraduju,žive od svog rada,iđu na misec..., ovi traže “socijalu”,sramota vas bila.

A ti nisi ni dana bio na terenu,da si bio drukčije bi govorio. Tebi je izgleda najveći stres i strah kad ti ujutro neko ne plati kavu.

Kako ih nije sramota

branitelji su trebali imat ista prava ko titini partizani a sve ostalo je podvala i pljačka
zašto smo se borili za lopine i udbaše a narod seli a branitelji se ubijaju
ko je ubio praljka nije cijanid nego udbaška nepravda
koje pobio bušića kraljevića parađika i zašto

nema pravde dok narod sa sojan ne zauzme bastilju nema

kako branitelji mogu bit na burzi više od tri godine a rade
dezerteri
kupljene škole
kupljena adna mista
obiteljsko zapošljavanje kradezea
aa branitelji imaju prednost-dije tu zakon

Opet glasajte za jugoudbaski hdz

sad ćemo glasat za terorističko udbašku organizaciju koja je provodila organizirani zločinački podhvat prema bih i biće nam super ko pokojnem generalu praljku ili kraljeviću

Prve isplate pomoći za socijalno ugrožene branitelje u siječnju i veljači
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari