Kriteriji za pomoć razvojačenim braniteljima

ljubuski.info

Federalno ministarstvo branitelja je s predstavnicima braniteljskih organizacija usuglasilo kriterije za raspodjelu pomoći socijalno ugroženim braniteljima.

Neki od kriterija su da se branitelj nalazi najmanje tri godine na zavodu za zapošljavanje, da mjesečna primanja obitelji ne prelaze 200 KM.

Visina pomoći, prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića, ovisit će od vremena provedenog u vojsci.
Pomoć će biti u rasponu od 83 KM do nekih 209 KM, a sada su na potezu Vlada FBiH, a zatim Federalni parlament.
S predstavnicima braniteljskih organizacija smo usuglasili kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od sedam milijuna KM za ovu godinu, po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji. Predstavnici Koordinacije braniteljskih udruženja Armije RBiH i HVO-a su svojim potpisima ovjerili ovaj dogovor. Taj prijedlog o usvajanju Programa utroška s kriterijima ćemo uputiti prema Vladi FBiH. Očekujemo, s obzirom da je Vlada FBiH usvojila rebalans i uputila ga u Parlament, da rebalans bude što prije usvojen i da možemo odmah raspisati javni poziv i čim prije pomoć braniteljima koji su u stanju socijalne potrebe, kazao je Bukvarević.

Osnovne karakteristika kriterija su da se osobe nalaze na zavodu za zapošljavanje u posljednje tri godine od dana stupanja na snagu odluke. Zatim, da osobe i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da osobe koje konkuriraju nemaju domaće i inozemne mirovine. Zatim, da branitelji, članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili županijskim propisima.
Jedan od kriterija je da borci i članovi njihovih obitelji imaju ukupna mjesečna primanja do 200 KM. Zatim, da u posljednjih 20 godina taj borac, ili obitelj njegova, nije primila deset tisuća KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, županijskih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljena lica koja su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. I naravno da ti borci nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija. Kratko rečeno, svih ovih sedam kriterija odnosi se na one borce koji su u stanju potrebe i koji u proteklih 20 godina nisu dobili od ove države značajnija sredstva, kazao je Bukvarević.

Objašnjava da će raspodjela sredstava ići na način da će osobe koje ispune kriterije, a provele su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci imati mjesečnu pomoć u visini od deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu (839 KM). To je nekih 83 KM. Pomoć od 15 posto (125 KM) će biti za branitelje koji su u vojsci bili od 13 do 24 mjeseca, a 20 posto (167 KM) za one koji su proveli u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno nekih 209 KM, dobit će branitelji koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci.
To su osnovne karakteristike usuglašenih kriterija i mogu kazati da sam izuzetno zadovoljan da smo zajednički postigli dogovor i to ćemo uputiti u daljnju proceduru prema Vladi FBiH. Što se tiče predavanja papirologije za dobivanje pomoći, bit će javni poziv na web stranici Ministarstva i u medijima i naravno sve prijave će ići prema Federalnom ministarstvu za pitanja boraca. Znam da mnoge interesira kada će biti raspisan poziv. To isključivo zavisi od toga kada će Federalni parlament usvojiti rebalans proračuna. Naša je želja da to bude čim prije, krajem studenog, početkom prosinca, kako bismo mogli početi s realizacijom, kazao je Bukvarević.

faktor.ba

Komentari

Moj Bukvareviću, pa kak vas nije sramota, kažete osnovni uvjet da mjesečna primanja obitelji ne prelaze 200 KM, i to obitelji branitelja. Može vas biti sramota, da ima takvih. Zar su se zato borili! Ti si se lijepo uhljebio i ne znaš što je bijeda i muka kad nema ni posla ni para, niti se nadaš mirovini. Sramite se još jednom!

pa da tri godine na birou i jos godinu skupljaj papirologiju,ako to prezivis dobi ces toliko da mozes kupit wc papir koji ti nece trebat jer neces imat sta poosssrat,jer si crko.

Stvarno sramota.Ma srami se i.d.i.o.t.e. bukvarevicu. Čuj peteročlana obitelj ima 200 km primanja i ne može dobit, a sam neradis i MOS dobit.
Podjeli 200 maraka na pet članova pa vidi koliko imaju misecno po članu obitelji, ili on misli da može obitelj bez hrane i vode jer ovi 200 km im treba za režije.

sila para neznam šta će sa toliko.azastupnički dodatak za odvojen život iznosi 800 Km.

Koliki i.d.i.o.t treba biti pa postaviti ovakve uvjete za dobivanje te ponižavajuće "POMOĆI"? E sad, zamislite branitelja koji ima 36 mjeseci provedenih u ratu, dvije godine je na birou i obitelj mu ima 5 članova i 300 KM ukupnih prihoda. I nema nikakve šanse da od Salke dobije "POMOĆ".

Koja je ovo b.u.d.a.l.a.a kriteriji jos gori.pa ovo nema veze sa zdravim mozgom.

Ne , nema veze sa zdarvim mozgom - nema , ali ima sa mogucnostima . Nego , postavim jedno pitanje - otkud pare tome sto dili , ili - d i j e l i ?...Da li on dili ono sto je zaradjeno pa unda dili kako mu se svidja ?..Kad Putnik namjernik prodje autom kroz nase krajeve , cudom se cudi da su tolike povrsine neobradjenje i da toliko ljudi place da nisu dobili sto zasluzuju ! Meni se cini da je "kvaka" u politici ! Onoj iz 1990 . Tada smo vikali : Moramo ratovati da jamimo nase ! Komunisti nam nista nisu stvorili , hajde da to sve uzmemo u nase ruke .! I bi tako . Zato vam je ovako ! Za par godina cete plakati za onim sto ste imali - ima pet godina ! Jedini izlaz bi bio - ujtit za motiku !...A , koliko se sjecam - domoljubi i branitelji nisu ratovali za pare . Ili se varam !? A sto se pravicnosti tice , nismo na pravicnost ni navikli !...Otkud pare , ako za 27 godina , kako tvrdite , nista niste uradili !?

nakada naša dica ovako su se podučavala
sine budi pošten školu završi
nađi posa i marljivo radi
a ovako se danas podučavaju dica
sine ko je pošten taj je naheba
tebi učit netriba ima tatek para
da se kupi diplima koja odgovara
ima tatek veza i da ti nađe posa
a kad bi još bog da malo rata
da iti odeš mlad u penziju kao tata
daće bog voli čova hafezeovca svog
jel tak il ne tak to zna nered hafezea i fratrina

Bravi izbjeglice, svaka ti je na mjestu!

Tko ispunjava uvjete treba o njemu knjigu napisati kako je čovjek živ

Ovo sto je izjavio je toliko ponizenje za ljude koji su ucesnici rata.Od 80do 209 km pa on ovo potrosi dnevno samo za kave.Covjece bolje bi bilo da si sutio.kako su do sada zivjeli mogu i jos koju godinuu bez tog tvog ponizavajuceg jada.Prestani i prestanite vise ponizavati ljude.

Kriteriji za pomoć razvojačenim braniteljima

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto