Tragom naših Troja

ljubuski.info

Kada je Roberto Salinas Price, meksički biznismen te strastveni zaljubljenik u Homerovo djelo, 1985. stigao u Gabelu i to malo mjesto proglasio pravom lokacijom drevne Troje, malo tko je mogao vjerovati kako će njegova hipoteza preživjeti do današnjeg dana kao intrigantna i izazovna ideja, rađajući cijeli niz novih, razgranatijih i složenijih teorija i pristupa.

Price je bio uvjeren kako se trojanska zemlja nalazila na Jadranu te istodobno mnogima odškrinuo vrata ove neobične priče predloživši novi istraživački kontekst kakvoga u sferi Homerologije do tada nije bilo.

U kratkim crtama, Salinasova se hipoteza temeljila na istraživanju geografskih uvjeta za lociranje mjesta Ilij u Homerovom djelu. Nakon dvadesetak godina proučavanja, zaključio je kako topografija Schliemannove Troje u Maloj Aziji nikako ne može izdržati potanko ispitivanje zemljopisnih, astronomskih i prirodnih elemenata Ilijade te ponudio njeno drugačije, kartografsko čitanje.

Motivirani Salinasovom hipotezom, daljnjem rasvjetljavanju ovog fenomena posvetili su se samostalni istraživači otvorivši mnoga nova pitanja, zahvaljujući kojima danas možemo govoriti o cijelom nizu novih potencijalnih lokaliteta Troje na našoj obali i u njenoj neposrednoj blizini.

Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas, ukazujući na potrebu drugačijeg tumačenja naše drevne povijesti i arheoloških bogatstava koje baštinimo, kao i prevrednovanja značaja našeg geografskog prostora.

O polaganom podizanju davno položenog tepiha historije i ljudima što odgonetaju pod njim pronađena znamenja, govori dokumentarna radio drama "Tragom naših Troja" , koja je na Trećem programu hrvatskog radija u utorak 24.10. u 14 sati.

http://radio.hrt.hr/ep/dokumentarna-radio-drama-sran-nogic-i-ino-ivanovi...

Autori su Srđan Nogić i Đino Đivanović. Urednik - Ljubo Pauzin.

Krešo Vujević

Komentari

Pozdrav Kreši, velikom Homerologu.

I velikom čovjeku!

negdje je pisalo da je ovaj Šliman Prajs plagijator, da je u biti pokro rad i teoriju od dubrovčanina Aristida Vučetića ?

Nebi bilo pošteno kazati da je Salinas ''plagijator'' što se samo lukavo nadovezao na izučavanja Aristida Vučetića. Vučetić je uvjerio Salinasa da opisi Odisejeva lutanja odgovaraju Dalmatinskim otocima.
Kao dobar poznavatelj Ilijade, Sslinas s lakoćom zaključuje kako Troja po opisu mora biti negdje u blizini tih otoka.
Ako je Salinas plagijator onda sam i ja, jer se moja tumačenja nadovezuju na njegovu ideju.

Krešo

Jake su ove hercegovačke teorije Troje ali isto tako dosta se priča o Skadarskoj Troji, ako vam je poznat Novak Andesilić, jer koliko vidim za razliku od ostalih (Krešo, drugi..) on ima puno opipljivije dokaze zidine grada i slično, pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=5KKvNr-QEhY

Do kada ćemo pogrešno promatrati problem zvani Troja?
Ne smije se postavljati pitanje zagubljene Troje, treba postavljati pitanje ne pronađene lokacije na koju autor Ilijade smješta Trojanski rat!
Priče o Trojanskom ratu bile su poznate 400 godina prije pojave Ilijade, tek se u Ilijadi pojavljuju nekakvi, do tada ne poznati, geografski predjeli na kojima se odvija cijela radnja ratovanja.
Da bi se riješio problem zvani Troja potrebno je pravilno posložiti sve što je odavno već poznato.

Krešo

moj krešo ljude nezanima troja
nego kako će zararaditi za kruva
koja bolan troja pijesnik se nacvrca
i što mu je palo napamet napisa
eto to je troja jel tak il ne tak

Moj izbjeglice, biti će mi žao na Ljubuške intelektualce dok budem živ, - a, toliko ih ima, svi su izreda sposobni pažljivo pročitati Ilijadu!
Drugi narodi na daleko manjim otkrićima poprave standard cijeloj državi, ...neka, valjda sve ovo mora proći težak put?

Krešo

pa pravi konja krešo napravi ga od kamena
ako nemore biti od drveta zbog toga ugljika
kao da neko zna od čega se konj napravija
niko ga nije uslika ni nacrta
ako ložu oni lagat ćemo i mi jel tak il ne tak

Izbjeglice,
ako bi od zlata napravili konja to opet ne može nadvisiti činjenice koje vjerno čuva Ilijada već 28 stoljeća.
Nego, daj ti reci što netko mora ponuditi tebi kao dokaz, pa da budeš uvjeren u istinitost lokacije?

Krešo

Tragom naših Troja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari