Obmane birača: Najviše zloporaba u glasovanju putem pošte

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je u Sarajevu promoviralo prvi broj Zbornika autorskih radova "Izbori u BiH" s ciljem informiranja šire javnosti sa stručnog aspekta o izbornom procesu i da u dalje procese razmjene izbornog iskustva uključi akademsku i znanstvenu zajednicu, te nevladin sektor u izbornu administraciju.

Ova stručna publikacija, koja sadržava 10 autorskih radova, obrađuje teme aktualizirane na ovogodišnjoj konferenciji "Lokalni izbori 2016-naučene lekcije". Između ostalog odnose se na biračko pravo, princip rada izborne administracije, uvođenje novih tehnologija u izborni proces, rokove za uspostavu vlasti nakon provedenih izbora i političko djelovanje u BiH kroz izborni sustav, rekao je urednik Zbornika i član SIP-a BIH Branko Petrić.

Stavovi su autorski

Ukazao je da su činjenice, podaci i stavovi izneseni u radovima osobno autorski i da ni na koji način ne odražavaju stavove SIP-a BiH niti Vijeća Europe, koji je financirao ovo izdanje.

U njemu je jedan od autora član akademske zajednice Adis Arapović analizirao neograničene uzastopne mandate (grado)načelnika u izbornom procesu.
Krupno pitanje u vezi obnašanja ove funkcije predstavlja neograničenost broja mogućih mandata koje jedna osoba može obnašati. Ovakva neograničenost daje prostora za stvaranja jedne vrste monopola nad funkcijom načelnika općine. Jedan od očitih primjera dugotrajnog obnašanja načelničke funkcije jeste općina Teočak, u kojoj je ista osoba izabrana sedam puta to jest ima kontinuitet vladavine od 1994. do 2020. godine do kada traje posljednji osvojeni mandat (2016.-2020.), istaknuo je Arapović.

Rješenje za navedeni problem vidi u dvokružnim izborima gradonačelnika, pri čemu bi se u drugom nadmetala dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu, shodno uobičajenoj međunarodnoj praksi. To bi, kako kaže, značilo rehabilitaciju legitimiteta, proporcionalnije predstavljanje, ali i složenije i skuplje izbore.

Obmane birača

Na promociji Zbornika svoj rad je predstavila i Sanja Stanimirović Ostojić, kojeg je priredila s Brankom Petrićem. Javnosti donosi uvid u obmane birača pri čemu skreće pozornost da je najviše uzurpacija na prethodnim izborima zabilježeno kod glasovanja putem pošte.
Postoje dokumentirani primjeri da se to događalo, što je predano nadležnim institucijama. Međutim, nije bilo volje za rješavanjem tog problema odnosno poduzimanjem adekvatnih mjera. Zato pozivam nadležne aktere na odgovornost i da spriječe zloupotrebe i malverzacije koje se događaju pri glasovanju putem pošte, kazala je Stanimirović Ostojić.

Član SIP-a profesor Suad Arnautović poručio je da je za prvo izdanje Zbornika napisao rad, u kojem se razmatraju pitanja konceptualne prirode u vezi primjene tehnologije u izbornom procesu u BiH. Apostrofirao je potrebu donošenja Strategije za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, te poručio da se odmah moraju uradit konkretne intervencije uvođenje elektronske glasačke mašine, potpuna registracija birača i njihova digitalna identifikacija na biračkom mjestu te prilagođeni novi dizajn glasačkog listića.

Također, smatra nužnim, kroz možebitni rebalans proračuna, svake sljedeće godine, počevši od 2017. godine, ugraditi stalnu pozicija koja bi se mogla situirati pod radnim naslovom "Kapitalna izdvajanja za digitalizaciju izbornog procesa".

Komentari

Veljaci 305

elektronska glasačka mašina pri glasanju će poslat u prošlost kradeze glasačku mašineriju koja je do sada štelila izbore

Ko got bude meni je isto svaki gleda sebe i svoje tako je to na balkanu

Stace nato rec HDZ. Ako nemere nikako drukcije more posteno.

marin miro i cepo nemoza masina nista oni su cudo

Sta je boli te nemozes spavat, hahaaaa

ako je isto sve vratite nam druga titu
on je malo kra a narodu dava ovi puno kradu narodu ništa ne dadu

Pošta ne može čistiti cipele Grabljanima i Veljačanima

Obmane birača: Najviše zloporaba u glasovanju putem pošte

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari