​Mali proizvođači oborili cijene smilja

ljubuski.info

Nakon ljetošnje krize s otkupom smilja u istočnoj Hercegovini, mnogi proizvođači su zbog niske cijene od 1,30 KM sve što su proizveli dali na preradu, iako veliki proizvođači nisu uspjeli prodati ni polovinu proizvedenog.

Iako su ovogodišnje otkupne cijene ulja također dosta niske, pa su sa ranijih preko 2.000 eura za litar spale na 700 do 1.200 eura, trebinjske destilerije i smiljari ulje koje su proizveli ne žele dati u bescijenje, te pregovaraju s kupcima.

Najžalosnije je što cijene ulja na svjetskom tržištu nisu ovako drastično pale, već su neki proizvođači koji su proizveli litar ili nekoliko litra ulja prodavali ih jeftinije zbog sitne zarade i doveli do nezavidne situacije i velike proizvođače kojima se nije isplatilo da otkupljuju sirovinu po nekadašnjih 3,5 do pet maraka po kilogramu, tako da sada imamo situaciju da je dosta ulja na lagerima, ali smatram da će se ono ipak prodati i da ga treba držati na pristojnoj cijeni, ali u tome očekujemo i pomoć države, kaže direktor Destilerije eteričnih ulja "Svitavac" kod Trebinja Miodrag Asanović.

On kaže da je lošoj sezoni doprinijela i sušna godina, pa je sa vlastitih nasada od oko tri hektara, umjesto 25 do 30 tona smilja, ubrao svega šest do sedam tona, ali je vršio i otkup, pa je od svih destilata uspio prodati trećinu, dok za ostatak pregovara.

U Centru za gazdovanje kršom Trebinje, koji su na svom zemljištu zasadili 2,4 hektara smilja, kažu da su proizveli 15 litara ulja, ali još ništa nisu uspjeli prodati.

NN

Komentari

A tko će biti kriv,nego opet mali čovik,bravo,,

uvik je kriv sitni zub
stihijska proizvodnja je uvik fijasko

Naravno krivite male proizvodjace dodju neki bogatasi posade 300 duluma cmilja i naravno da ce "mali proizvodjaci" prodavati za nize jer je nekima to sve od cega zive a ovi "veliki" imaju milione pa ih vi nastavite kriviti

Krivite male proizvodjace sto su oborili cijene sta se cudite sta bije ljudi tebali dodju neki bogatasi posade 100 dulima cmilja ovim "mali proizvodjaci" od toga zive barem neki a ovi "veliki" omaju milione krivite te vase "VELIKE"!!!

Kako ce mali proizvodjaci bit krivi za pad cijena ulja,Kriva je pohleba velikih igraca koji su vidili dobit u smilju a dozivili su fijasko .To je stara prica hocu vise aonda padnes.........

Veliki su digli kredite dobili dobar podsticaj ko fol posadili smilje sad ce zatvorit firmu jamili su pare i boliji [ * neprimjereno * ].

Da ovi "veliki" nisu previse pohlepni pa posadili i brda i doline puno obitelji je od ovog posla moglo pristojno živjeti, a ne napuštati domove i ići u bijeli svijet. Da su svi zasadili po par duluma x dvije žetve sasvim pristojna zarada bi bila, naravno po prošlogodišnjim cijenama. Kako me živcira ovaj naslov, uvijek krivi " mali " ljudi, kriva je pohlepa ovih što izrovaše brda i napraviše umjetnu krizu.

Ovo je slijed događanja!Vino je išlo odlično , dok nisu počeli sadit lozu amateri,koji taj posao nisu voljeli ! Ali poticaji su veliki poticaj ! Brza lova nizašto! Onda šipci -ista priča ! Uzmi poticaj ! Prebaciš se na smilje! Uzmeš poticaj! Što je sljedeće!?I onda su krivi mali proizvođači! Malo morgen!Možda zato što su za-je-ba-ni!Eto!

Ja zaorajen smilje sadin drine pa cu pravit marmeladu to jos niko neradi.zivio veliki voda.

Šta vi i mali čekate brže u Njemačku gore ste dobrodošli

Kakvo smilje i kakvi bakraci samo trava kuri samo pazite da vas ne uvate.

​Mali proizvođači oborili cijene smilja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari