Herceg-Bosna nije bila država niti je to htjela postati

ljubuski.info

Na suđenju Mili Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, svjedok Obrane Zvonko Miljko je kazao kako Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB) nije bila država, niti je htjela to postati.

Niti je Herceg-Bosna bila država, niti je to htjela postati, ali je htjela postati eventualno federalna jedinica u BiH", kazao je profesor ustavnog prava Zvonko Miljko, dodavši da HZHB nije tražila međunarodna priznanja, niti je provodila izbore ili imala pravni akt da se izdvoji iz BiH.

Miljko, koji je pozvan kao stručni svjedok, kazao je da mu je poznata Odluka o uspostavi HZHB-a iz 1991. godine, te da se iz nje ne može iščitati pitanje da je bio zahtjev za čistu i ekskluzivnu teritoriju. Kako je kazao, prema Ustavu bivše Jugoslavije, ostavljena je mogućnost da se općine udruže u zajednicu.

Naglasio je da ta odluka govori o jednoj zajednici koja je definirana naprije kao politička, ekonomska i kulturna, a potom i teritorijalna, piše.
Ja sam to u tom trenutku doživio kao obranu života, slobode i vlasništva, kazao je svjedok, negiravši da u političkim ili pravnim aktima postoji poveznica ove odluke s Banovinom Hrvatskom.

Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Prema optužnici, Puljić je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšeni Bošnjaci i zatvarani u zatvore i logore. Također, odvođeni su na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit.

Svjedok je negirao i da je HZHB donijela bilo kakav pravni akt kojim bi prihvatila podjelu BiH, naglasivši da se pojam "podjela" zloupotrebljava, te da "unutrašnji ustroj nije podjela".

Na pitanje Tužiteljstva BiH vidi li se u Odluci o formiranju HVO-a plan i cilj o postojanju hrvatske države unutar BiH, svjedok je odgovorio da to nigdje ne vidi.

Suđenje će se nastaviti 8. studenog, kada će optuženi svjedočiti u svoju korist.

Komentari

Ako je naslov točan mi smo svi m.a.jmuni

jest samo što su izdavali vozačke dozvole i ostale dokumente sa mećunarodnom oznakom HRHB.Bila je hadezeovsdka privatna država za pljačku ovog naroda

Država za uvoz nafte i naftnih derivata bez carina , poreza i akciiza i prodavali ih Srbima za tenkove i kamine.,dok smo mi ratovali i ginuli.
Počeli izdavati svoje dokumente koji nigdje nisu vrijedili. Stvorili dvadesetak mega bogatih porodica a danas srednji stalež nestao a ostatak se iseljava i ide glavom bez obzira.
Dabogda se ta Herceg Bosna nikad i nikom ne ponovila i ne desila.

Herceg-Bosna nije bila država niti je to htjela postati

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari