Pravaši na novom raskrižju

ljubuski.info

Ususret svakih izbora osnivaju se političke stranke, pokreću razni savezi, šalju obećanja i najavljuju zaokreti. I nije uzalud ni stara izreka još iz vremena početaka demokratskoga organiziranja da je kod Hrvata takav običaj po kojemu su trojica u stanju osnovati čak pet političkih stranaka.

To prokletstvo gotovo cijelo vrijeme od obnove ideje prati pravašku političku scenu, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Nakon okončanja rata stranka HSP BiH, koja se u ratu vojno vezivala uz Hrvatske obrambene snage (HOS), koje su ujedinjene s HVO-om nakon brutalne likvidacije njihova čelništva, ponovno je oživjela.

Odnos snaga

No, nedugo nakon toga, zbog različitih sukoba, osobne prirode ili pak procjene vodstava kako je važno pozicionirati se nakon izbora unatoč narodnome legitimitetu, došlo je do toga da danas postoji više pravaških stranaka, zbog čega je u značajnoj mjeri oslabljena pravaška opcija.

Unatoč različitim udarima, HSP BiH, kojemu je na čelu Stanko Primorac Ćane, koji je i jedan od ratnih heroja te zapovjednika HOS-a, predstavlja najsnažniju pravašku stranku. Naime, HSP BiH je danas stranka koja ima zastupnike na općinskoj, županijskoj i entitetskoj razini, po čemu je treća politička opcija kod Hrvata, odmah nakon HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Naime, HSP BiH ima 21 općinskog vijećnika, od općina Posavske županije, preko središnje Bosne, Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke, do Hercegovačko-neretvanske županije. Ova stranka ima, što samostalno ili pak u koalicijama s drugim strankama, još petoricu zastupnika u županijskim skupštinama.

Uz to, HSP BiH ima i dva entitetska zastupnika, jednoga u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a drugoga i u Vijeću naroda RS-a. Druga po broju izabranih predstavnika je HSP dr. Ante Starčević koja ima jednoga gradskog vijećnika te još jednoga županijskog zastupnika.

Hrvatska čista stranka prava također ima jednoga vijećnika, jednako kao i HSP pravaši te nedavno osnovani HSP čiji je jedan vijećnik napustio dres HSP-a BiH i utemeljio stranku za koju pečat od ranije drži pomalo zaboravljeni Zdravko Hrstić. Ususret sljedećim općim izborima pravaške se stranke, kao i cijeli hrvatski korpus, nalaze pred raskrižjem - podjele i zajedništva. S druge pak strane, sljedeći izbori mogli bi biti i borba za očuvanje pravaške ideje u Bosni i Hercegovini. Nakon određenih lutanja, vodstvo HSP-a BiH pozicioniralo se uz Hrvatski narodni sabor, ali s jasnom distinkcijom od pokušaja da se kroz tu instituciju provede potpuna asimilacija pravaške ideje.

Puleni Sarajeva

S druge pak strane, novoosnovani HSP, za kojega značajan dio javnosti i ne razlikuje o kojoj se pravaškoj stranci radi zbog velike sličnosti u nazivu, protiv je zajedničkog nastupa i funkcioniranja HNS-a protiv kojega su, uostalom, i gotovo sve stranke političko-bošnjačkog Sarajeva koje već dulje vremena rade na stvaranju novih alijansi čiji je glavni cilj eliminirati legitimne hrvatske političke predstavnike u vlasti.

Zbog toga će sljedeći izbori biti i test pravaške odgovornosti - jesu li "spremni" za HNS ili pak za bošnjačku alijansu.

Zoran Krešić | Večernji list

Komentari

Od kuda sada Hrstica,zar je udbas jos ziv?

Zoranu Krešiću vrijedi samo Beogradska alijansa. Protiv nje se nikad nije očitovao. Pa zar nije HDZ non-stop u alijansi s SDA? Zar nisu s bošnjacima smijenili Hrvatske minister u HNŽ-u? Zar im nisu velikog Hrvatskog sina Ivu Miru Jovića također instalirali u predsjedništvo s bošnjačkim rukama? Kome više prodajete tu priču? Pređite na malo sofisticiranije metode ako imate kapaciteta.

Stranka će imati točno onoliko uspjeha koliko zaslužuje a to što bi neki htjeli Hrvatska do Drine braća muslimani iliti ga cvijeće naše prošla vremena

Oni koi nisu za covicev Hns su na pravom putu

HSP nije zaslužio na čelu ove ljude u Hrvatskoj i BiH

Kakve oni imaju veze sa pravom i P ravastvom a pogotovo s A. Starcevicem. Zna se tko ih je osnovao s kojim ciljevima,i za čije interese.

kad vas večernji veliča onda ste ZNA SE!

A sto bi trebo AVAZ da ga hvali?

HNS nije ono sto je trebao biti,hdz ga je i previse uzurpirao no misljenja sam da bi sve hrvatske stranke trebale djelovati kroz tu instituciju.Stoga jedan mali plus za Primorca(sad zasad).

Ovaj novinar je totalno luud spominje heroje i junake a zaboravio napisat DEZERTER i [ * neprimjereno * ]k.Da ne spominjem ružne stvari poput "zločinci" Pa postoji pravosnazna presuda samo je taje u Hercegovini

Sudionik rata je ali da je neki heroj ne znam baš bilo je puno boljih i ja sam na nesreću bio u ratu Ćane mi je čak bio simpatičan do nazad par godina

Veliki foler, cestitam od jednog konobara do predsjednika stranke nije lako.

Ovi [ * neprimjereno * ]i od kvazi političara misle da se mogu sa narodom zajebavatt.Pokušaj da operu ruke od svojih zlodjela kao Poncije pilat neće proći u 21 stoljeću.Pravda je spora ali dostižna .Gore prozvani su u nedavnoj prošlosti davali svakakve izjave pa ih sad glava boli.Jedini spas je pod krilo milog vođe.Shvatice te sve posle presude Hercegovačkoj šestorci ZDS

Pa oni gotovo da nemaju vise vjecnika nego samo heroj cane i par prilivoda ja mislim da se i Hrstic stidi iako nrma obraza..

Hdz je pre jaki dužnika sila

Ovo mu je jedini biznis gdje zaradjuje

kakvo obmanjivanje javnosti... HSP BiH NEMA 21 već puno manje općonskih vjećnika...pa samo ovaj Raguž iz Stoca i Blago Petric iz Posušja su dvojica koji su prešli u novi HSP...druga laž je da HSP Ante Starčević ima samo jednog vijećnika , naime u gradskom vijeću Široki Brijeg imaju 3 vjećnika...ako laže rog, ne laže koza...naručen tekst od strane Ćane da se obmani pravaško glasačko tijelo, ali ne ide to tako lako...

sva ova vaša prepucavavanja
idu u korist velikom lop inama
zato zemljaci mojo osnujte stranku sa ljudima
koji nisu bili niukakvim strankama
sa ljudima koji su čista obraza
jedino tako možete dobiti izbore
i skiniti sa vlasti ove aždaje
ili pakujte svoje kovere i selite
jel tak il ne tak

E pa istine radi B Petric u OV nije niti usao sa liste HSP BiH nego sa liste nekakovog HNL Josipa Perica.Drugo HSP AS u S B je bio u koaliciji sa HCSP u HKDU-Hrast tako da se ne moze govoriti o 3 vjecnika spomenute stranke.Stoga mislim da je gosp Primorac upravu.

Kad ovaj sa slike napusti HSP,tek onda dolaze bolji dan za HSP

Pa ljudi moji pojma nemate,svaki vjecnik pripada nekoj stranci i zna se kome pripada a hsp je bio u koaliciji i imao je 21 vjecnika a danas kako napisa ovaj gore u cane od 21 ostalo ih samo 7 i danasnji objava nije tocna jer Hcsp nema nijednoga vjecnila,pa Raguzov hsp ima vise od 1 a hsp as sa ovima koji su napustili canu 6 ali brzo ce sve na vidilo,bog i hrvati..

Šta ovaj novinar Krešić piše.
Ovo su nebuloze najobičnije. Spominje nekakve gluposti, sve hrvatski sabor, pa HNS-koji je kao i Herceg-Bosna osiramasio i otjerao u Njemačku i Irsku poštenog Hrvata.
A za stvaranje sve-bošnjačke alijanse koja želi eliminirati hrvatske predstavnike je najobičnije podmetanje i pokušaj kupovanja glasova i bodova na jeftine načine koje iz prošlih vremena koja vise be prolaze nigdje.
Spominje bošnjačko SRajevo a zar nije Dragan Covic sa Dodikom pa kad zaškripi u Banjaluci okreće se zapadnoj Hercegovini. Obično pred izbore.
A i zna se Ko je sa kim. SDA-HDZ-SNSD.
A za Ćanu nemam rijeci. Ne bih ga komentarisao. Mada je to veoma lako.

Prazne priče konobara Ćane i ostalih lopina ili ,,zdrpislava,, kako ih nazivlje uvaženi general Glasnović,a ovakvi priča će biti sve više zbog ispiranja mozga ovoga izmučenog naroda koji je još ostao u ovoj opljačkanoj zemlji, Zbog toga treba izvući zadnji atom snage i naći nekoga hrabrog domoljuba i poštenog Čovjeka koji će okupiti sve što je vrijedno i pametno u ovoj zemlji i napraviti neovisnu listu,pa da imamo za koga glasovati,

Kako vi ne shvacate da nas jedino moze izvesti na pravi put neka nova stranka sa mladim tijelima. Svi ovi, i hdz i hdz1990 i hsp,to su svi lopinari koji na isti nacin funkcioniraju i koji su uhvatili snjure za mito. Svi oni isto obecavaju a jedini im je cilj sjesti u zlatnu fotelju koju kroz 4 god.njihova mandata svatko osobno moze imati 2-3 mil.km. Na vlast treba staviti mlade koji jos ne znaju kako funkcioniraju tenderi,namjestaljke,zaposljavanje itd. Cim netko dodje na vlast tko je vec jednom bio ,pisi propalo. Svi znamo tko je Cane i sta je radio sa Lucicim i ostalom bagrom. Sve su to goli [ * neprimjereno * ] i prevaranti 3.godine a zadnju godinu su anđeli koji daju lazna obećanja. Tko god dodje na vlast i hdz i kopija hdz i hsp isto nam je sranje. Nego vi narode gledajte kako pobjec negdje,ja sam vec na tom putu jer lopovskim poslima i vlasti nitko u kraj ne moze stat. Zivili

Jos jedan narucen tekst i potpis velikog hrvata u dnu kojeg financira kradeze m.... Stalno obmanjivanje javnosti ,ali nena se koga gulit ,mars bando lopovska .

O kojem hrvatstvu i pravastvu je rijec?
Nije zaboravljeno u narodu kako ste vi "pravasi" bili koalicijski partneri SDP-a,samo radi osobnih interesa.Neshvatljivo je"pravasi" i komunjare u istom toru!-mozda je to u vas normalno??
"Za sto lira u sto vira?"
Zukan Helez je pricao kako ga je Cane molio,da radi reviziju kako god hoce samo mi nediraj rodijaka Ivicu! (Ivica Primorac "Pukovnik").Na kraju ga je Zukan otkantao i nijedan novopeceni lazni pukovnik nije "dobio pravo",a javna je tajna da su davali po 5000Eur! Sad zujaju uokolo,nemaju ni para ni pameti a kredite i kamate treba vracati.
Krivicna prijava kod SIPA-e i drzavnog tuzilastva je predata zbog zloupotrebe ovlasti,laznog svjedocenja i krivotvorenja dokumentacije,vjerojatno ce je uvaziti i obznaniti pred izbore.Krivotvorine su otisle toliko daleko ja je samoproglaseni predsjednik stranke jos i usput samoproglaseni general zbora,pa eto pored legende domovinskoga rata pok.generala zbora Janka Bobetka ima jos jedan,koji je bio "general" jos dok je pok.Blaz kraljevic bio bojnik,1991g.Lako je bilo pok.Legenda kaze lako je pok.Blazu imati vojsku kad je Cane "doveo ljude iz Hrvatske i osnovao HOS".
Istina je da je bio konobar kod udbasa pod kodnim imenom "Veseli" do polovice travnja 1992g.
I na kraju slag,nestatutarni sabor nije odrzan u Ljubuskom nego u selu Radisicima.
Lazna samoproglasena legenda,ratni profiter i lažni general.

O junaci junaci puno pisete a nista ne kazete.Jazbine su vam toliko [ * neprimjereno * ]e i mracne da nista ne vidite od svoje zlobe i zavisti.

Prestavi se ti Viteže i ne budi ti u jazbini.

Samo uz HNS je moguce sacuvati opstojnost Hrvata u BIH,bravo za Primorca.A vi de kazite sto bi nam bila alternativa;jel to mozda 90 s Cvitanovicem i Gasparom,jel to mozda Zajimov HSP na celu sa Asicem,Jurisicem,Raguzom,jel to mozda HRS sa Raguzom koji pise jako kvalitetne komentare iz tople fotelje u Mostaru, itd itd

Ne tako davno.Velimir Bujanec
19. prosinca 2015 ·
VIDEO! STANKO PRIMORAC - ĆANE U BUJICI: "Pravaši iz BiH pozvali su svoje simpatizere i veterane HOS-a da na izborima glasuju za generala Glasnovića, a Dragan Čović i oligarhija oko njega nije učinila baš ništa za Domoljubnu koaliciju - njima bi više odgovarao Milanović, nego Karamarko!"
Kada se održavao skup Domoljubne koalicije u Mostaru, vodstvo HDZ-a BiH ga je opstruiralo i to je javna tajna u Hercegovini - obični članovi HDZ-a su u redu, glasači su išli s dobrom namjerom, ali Čović i ekipa već godinama provode jednoumlje - rekao je u Bujici novoizabrani predsjednik HSP-a Bosne i Hercegovine, general HOS-a Stanko Primorac - Ćane i dodao: - Nešto slično događalo se i na predsjedničkim izborima, kada je Dragan Čović činio baš sve da dobije Josipović, a ne gospođa Kolinda Grabar - Kitarović! Mi pravaši bili smo za Kolindu, isto kao i sada za Karamarka, a kakvi su to zagovornici "hvatskih interesa" koji se tri puta ljube s Dodikom i odlaze u Banja Luku na proslavu Dana tzv. Republike Srpske?! To su zagovornici vlastitih, a ne hrvatskih interesa! A sad si sa draganom u savezu eto kakav si čovijek dno dna.

Dakako da ti nisu opcija!!!?
Samo ne znam s kojim pravom vi iz HSP-ea mislite da ste dobro i kvalitetno riješenje!?
Ta učestvovaliste u likvidaciji svoga vođe i osnivača Kraljevića i nevini suboraca???
Ko da vam vjeruje??????
Besramno?!?

Ćane je kao pivac na dimljaku vrti se na sve strane ili tko da više

Samoproglašeni "general", ako ovako nastavi počet će i sam vjerovat u laži koje plasira o sebi i svojim ratnim i političkim ulogama i "veličinama "

Za gospodina iznad
Uzalud ti trud mozes pisati do besvjesti HSP BiH je u HNSu cvrsto i jasno a samim tim i u vrlo korektnim odnosim sa HDZ BiH tako ce i ostati . A ti sto se tolko trudis pisati (Asicu) samo zalud trosis svoje vrijeme ne beri sipke ako te tko hoce uzeti na dnevnicu

Ne mogu se oteti dojmu da je HDZ vrlo rado potpisao sporazum sa HSP BiH i to je ok i prirodno bez obzira na neke otrovne strelice od prije i sa jedne i sa druge strane.Prema tom ovi gore komentari su pod ljubomore,zavisti itd itd a oni dolaze iz kuhinje ili ljudi koji bi sve dali da mogu potpisati slican sporazum sa HDZ BIH.A to su: ljudi iz 90, pa iz ovoga HSP koji je ustvari Jurisicev i Asicev,pa Pero Majic,pa pojedinci iz niza drugih stranaka tipa HSP AS,HDs,HRS i da ne nabrajam dalje.Zivjeli.

Pa to je marioneta HDZ i Nevena odavno. Ti veze nemaš sa realnošću.

Sad očekujte da se pojave NOVI HSP-ovi pukovnici HOSa, bar njih 100 za mirovinu.

ahahahahah, stvarno smiješan komentar...pa volio bi čovke više potpisati sporazum sa 90-om nego sa svim ostalim strančicama koje sve skupa nemaju mandata, glasova, članstva kao HDZ1990...oni se ne prodaju za par mandata i neće nikada...jadan si kao i tvoj komentar

Zašto su političari i golubovi slični?
– Jedu nam iz ruke kad su dolje, a počnu kenjati po nama čim dođu gore.

ej narode pa Zvonko Jurišić je hsp uveo u HNS a Ćane,Milić i ostali su bili protiv i pljuvali po svima koji su unutar HNS-a i pozivali sve stranke da napuste a danas kada su izgubili sve oni kao neki spasitelji ali nije narod toliko manit da zaboravi sve prevare od Lijanovića,platforme,itd....pa smatram da HDZ neće radit ništa sa [ * neprimjereno * ]cima...

Stanko Primorac Ćamil. Dopredsjednik federalnog parlamenta u platformaškoj vladi. Sve rečeno

Zvonko,Asicu,Raguz i svi ostali kriminalci uzalud vam koprcanje politicki ste mrtvaci.

Bar ovi gore imaju titulu doktura, magistra, na osnovu tvog Ćane koji ima zvanje KONOBAR.

Tko je god za ovakav HNS ima debele materijalne interese ili je nepismena bud#letina. Zar oni nisu bili protiv Glasnovića. Što im u Hrvatskom saboru rade njihovi predstavnici? Domoljublje i HNS su dvije kontradiktorne stvari. Što je taj HNS korisno uradio do sada, osim floskula tipa tko nije uz nas nije Hrvat. Tko je u HNS-u sigurno ne brani nacionalne interese, već konstruira kako se ne bi neki procesuirali.

Cane je hdz-ov pijun cane je u hosu a istovremeno radio za hvo kao i dosta drugih bilo i proslo samo zelim reci lud mu moze vjerovati

još niste napisali da je ćane srbin akakovi su drugi ogati

Cane svoj posao a ovi pisci progovaraju od bolesne ljubomore,zavisti ili nemaju drugog posla.Vjeruj sve bi dali da su na mjestu HSP BIH

ti jutros uranio pa odmah pisao gluposti...zar isto nisu potpisali HKDU , HDU...nekad ranije Vesna Pinjuh i ne znam koji HSP pod njenim vodstvom, HSS Karamatićev...Tko nije potpisao? samo tko nije želio...nije to nikakva privilegija pajane već uhljebljivanje i prodaja stranke za par mandata...

Za Vir
Nista ti ne razumijes...

Pravaši na novom raskrižju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto