Trećina državnih institucija krši Zakon o prijaviteljima korupcije, kazni nema

ljubuski.info

Institucije u BiH, njih 27 posto, nema objavljen pravilnik o prijavljivanju korupcije i zaštiti prijavitelja. Iako su zbog toga predviđene kazne do 20.000 maraka još nijedna nije izrečena. Ovo su rezultati istraživanja o primjeni Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, a koje je uradio "Account Monitoring tim", čiji je lider "Centar za razvoj civilnog društva u BiH".

Istraživanje je bilo usmjereno na monitoring dostupnosti i funkcioniranja mehanizama za prijavitelje korupcije, a bilo je obuhvaćeno 60 institucija.

Emina Bećirović-Nazić, članica Mreže "Account", je kazala kako 49 posto institucija koje su obuhvaćene monitoringom na web stranicama nema obrazac za prijavu korupcije, 83 posto ih nema ni kontakt za prijavu korupcije, a 91 posto nema dostupnu odluku o imenovanju tijela za razmatranje internih prijava korupcije.

Prema njenim riječima, Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju usvojen je 2013. godine, a obvezu koju propisuje da imaju na web stranici interni akt/pravilnik/upustvo za prijavljivanje korupcije čak 27 posto institucija nije ispunilo.

Bećirović-Nazić podsjeća da je zakonom zaprijećena kazna od 10.000 KM do 20.000 KM ukoliko se spomenuti dokumenti ne usvoje i ne objave na web stranicama u roku od 90 dana. Prema saznanjima "Account" tima, još uvijek nije izrečena nijedna kazna.

Istraživanje je obuhvatilo i monitoring funkcioniranja mehanizama za prijavu korupcije i to na uzorku od 176 državnih službenika i 35 institucija.
Formalni uvjeti za primjenu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju su pretežno zadovoljeni. Zašto je broj prijavljenih slučajeva korupcije neznatan, moguće odgovore su ponudili ispitanici, a glasili su: Nema smisla prijaviti korupciju, Izloženost dugotrajnoj proceduri mogućnost mobinga i slično, kazala je Bećirović-Nazić.

Komentari

Pa zar unas ima korupcije boze sacuvaj.

Otkud jadna ja da počne recimo zelim prijaviti korupciju zlouporabu položaja jedno omalenoga osobenjaka koji već čitav niz dana godina zloupotrebljava položaj u državnoj instituciji koja se upravo bavi borbom protiv sabotaže korupcije i sl.stiti ga čelni čovjek firme a isti je blizak jednome oporbenom politicari i političarima koji imaju tzv problema koaliciju. Znači nikome se ne možemo obratiti jer čelni čovjek firme stiti kriminalca osobu psihičkih problema i osobu koja vodi u propast upravo tu firmu i ovo drzavu. Sve jadna ja mogu dokazati ali kakve koristi kad ce isti sutra dobiti unapredenje i nagradu za laži i zloupotrebu položaja a ja jadna ću ostati bez posla u najboljem slučaju a u najgorem možda me lažnim dokumentima istog tog omalenoga osobenjaka sa ozbiljnim psiho problemima stave u kontekst osobe koja ne radi u interesu drzave. A rad za opće dobro je upravo rad protiv ovakvih omalenih osobenjaka koji imaju slizbenw mobitele službena vozila da i to vise kojo prelazie strasan broj kilometara i ono jos bitnije ima placen stan i odvojeni zivot a koji ustvari ne koristi. Celni čovjek firme ga stiti a taj omaleni osobenjak sa psiho problemima se druži sa najnižim krim miljeom ovih krajeva i što više reci....nego bujrum samo ne znamo dokle....da i ono bitno ovo nam je ispričala veza unutar tog osobenjaka omalenoga rasta. E to je borba protiv korupcije mora a posebice nepotizma kojo bas slučajnosti krasi mnoge naše takve firme a posebice po "razinu ide tajka u penziju dolazi mu dijete na radno mjesto" zar je to borba protiv korupcije zar je ro taj eu put koji kao bas zdusno podrzavaju probosna snge a njihovi poltroni...da ne budem dužna imaju i mnogi od njih puno zetova na čelnim mjestima firmi....zato molimo uredništvo da malo istrazi sve ovakve slučajeve i da nastoji spriječiti ako ništa zloupotrebe položaja iz firmi koji se slucajno bave našom beznednosti

ništa prijavljivat nego odma šakom u glavu

Trećina državnih institucija krši Zakon o prijaviteljima korupcije, kazni nema

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari