Svako novo radno mjesto stajalo 8.662 KM

ljubuski.info

Samo u pretprošloj godini Vlada FBiH je za projekte razvoja poduzetništva izdvojila 5,15 milijuna maraka. Iako se federalnim vlastima često prigovara kako nemaju dovoljno sluha za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, činjenica je da je za 12 projekata samo u toj godini izdvojen značajan iznos, i to grant, dakle, nepovratna sredstva.

Poticaji i stipendije

Za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH, projekt koji je rađen u suradnji s UNDP-jem, izdvojeno je najviše - milijun maraka. Na poticaje inovatorima - pojedincima usmjerene su 42 tisuće maraka, za stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne stare obrte 58 tisuća, za poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama oko 135 tisuća maraka, a za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 77 tisuća KM. Gotovo 138 tisuća usmjereno je u poticaj projektima koje financiraju EU i drugi inozemni donatori - 137.850 KM, za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO, HACCAP standarda i osiguranje CE znaka) namijenjeno je nešto više od 303 tisuće KM, a 397 tisuća za poticaje tradicionalnim i starim obrtima. Ponajviše sredstava - 776 tisuća maraka usmjereno je u poticaje novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, dok su za poticaj poduzetništvu žena izdvojene gotovo 442 tisuće KM. Za poticaj poduzetništvu mladih otišao je 391, a za jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a gotovo 1,4 milijuna KM.

Financijska poticajna (grant) sredstva u 2015. godini za naprijed navedenih 11 projekata dodijeljena su za 565 korisnika u iznosu od 4,141.895,10 KM. Ta su sredstva značajno utjecala na stvaranje i poboljšanje ugodnog poduzetničkog okruženja, a što je kao rezultat imalo povećanje zaposlenosti, izvoza, produktivnosti, sukladnijeg razvoja gospodarstva, kvalitete i konkurentske sposobnosti, kao i razvoj djelatnosti koje ne zagađuju okoliš. Na temelju do sada dostavljenih izvješća i izvršenog nadzora o utrošku dodijeljenih financijskih sredstava utvrđeno je kako je, od 565 korisnika, izvješća o utrošku dodijeljenih poticajnih sredstava dostavilo 558 korisnika, od čega su 524 zadovoljavajuća, a 41 nezadovoljavajuće.

Od 41 korisnika poticajnih sredstava čija su izvješća nezadovoljavajuća, za 17 je korisnika Povjerenstvo za nadzor predložilo pokretanje postupka raskida ugovora i povrata ukupnih ili dijela neopravdanih financijskih sredstava u ukupnom iznosu od 129.656,34 KM, kao i izricanje zabrane pristupa sredstvima Ministarstva poduzetništva FBiH u idućih pet godina. Kako je učinak utroška sredstava ipak ohrabrujući, pokazuje podatak da je u onim projektima gdje su korisnici sredstava planirali zapošljavanje novih djelatnika planirano bilo zapošljavanje 450 djelatnika, a da je stvarno zaposleno 685 djelatnika ili 152 posto od planiranoga. Vrijednost novog radnog mjesta, ako bi se u odnos stavila utrošena financijska poticajna sredstva, u projektima kojima su predviđena zaposlenja i realizirana nova zaposlenja, za 2015. godinu iznosila bi 8662 KM.

Najviše za projekte u HNŽ-u

Kada je u pitanju raspodjela sredstava po županijama, najviše prijava bilo je iz Sarajevske (226) i HN županije (217). Iz tih dviju županija, uz Unsko-sansku, bilo je i najviše prijava koje zadovoljavaju postavljene kriterije. Odobreno je najviše sredstava za projekte u HNŽ-u, ukupne vrijednosti od 777.722 KM, a slijedi Zeničko-dobojska županija s 678.823 KM i Tuzlanska županija gdje je vrijednost odobrenih projekata 646.255 KM. Najmanje sredstava dobila je HB županija, tek 53.200 KM za ukupno šest projekata.

Večernji list

Glas naroda

Radna mjesta u nas su unaprijed predodređena kasti koja vlada.Unaprijed se zna tko će biti primljen.Natječaji su tek puka formalnost.Uvijek se traže modeli kako nekog primiti i time ga uhljebiti za dobrobit stranke.Tako će biti vjerni sluga partije nasljednika KPJ i dalje će na izborima pridobijati glasače.Unaprijed su sve osmislili samo što je problem što ljudi odoše vani,a nemaju zaposlenih u realnom sektoru.Ljubuški 1800 Široki 5700 pravi nesrazjer i vidi se da je Širokobriješka politika moćna Ljubuška očajna.Nemamo kadrove koji će nas izvući iz blata.Nismo sposobni staviti fasadu na kino 2 godine zato i ne može naša draga vlast privući investitore.Baš će biti zanimljivo što će obećavati na idućim izborima,jer do sada ništa obećano nisu ostvarili samo je stanje gore.Treba im samo pustiti stare snimle da vide koliko je im je velika laž.Obećavali su sve i svašta,da će prvo na Zvirićima biti golf tereni.Kad je nakon afere Nativa i to propalo došao granični prijelaz obećali procvat industrije.Opet ništa osim inkubatora sa raslinjem oko njega ,zmijama i ponekim psom lutalicom.Kino smo vidjeli ni fasadu nisu u stanju staviti.Duvanjsku gledamo onako kod da je Hirošima uzalud ušminkani put.Plantažu su već odavno sredili,popalili,popilali koce,željezo prodali.Komunalno su isti partijaši sredili receptom Lijanovića.Radna mjesta samo ostadoše u Županiji,policiji,Općini i školama.Mali privatnici najviše trgovci ne mogu izvući općinu iz krize.Općina prodala krš za koncesije i od njega pravi ceste i kocka trotoare dok je smilje potpuni fijasko.Poljoprivreda potpuno propala,kanali zarasli,tržišta nema.Ljubuški će uskoro postati grad,grad bez ljudi.Peče li vas imalo savjest gospodo na vlasti.Ne može se vječno odgovornost prebacivati na nekoga drugoga,za ovo nabrojano vi ste kriviI nikad nećete moći pobjeći od svojih grijega.Zar ne.

Nevenko za ovo nije kriv.On ni za što nije kriv.Krivi su drrugi samo ne on.
Jel tak ili ne tak i

Vrlo dobro ,nazvao bi to - Lex Ljubuški!A ovo kako kreiranje ,radnog mjesta košta 8662KM!Ha,ha! Npr. domar u općini donese stolac ,a ta radnja košta 8662 KM!Moram primjetiti, kako ni Cristiano Ronaldo nije plaćen toliko!Zato što je većina zaposlena po državnim ins-titu-cija-ma ! A to bi trebalo koštati 0 KM-a!Pardon! Samo stranačka - članarina!

ovo je početak tek ljubuške katastrofe

šta to naš grad ljubuški ima
digitaknu televiziju i 4G.interentsku vezu
i vodopad kravicu i koćušu
pa ako čovik može živit od digitalne teve mreže
i od vodopada kravice i koćuše
i interneske 4G mreže
onda ljubušaci netibaju da sele u strane zemlje
jel tak il ne tak

Tak je izbjeglice.Imamo pravi turizam bez hotela i hotelskog smještaja.Imamo kafić u samostanu na Humcu.Ma imamo sve.Imamo Nevenka,Sovu,Tonija,[ * neprimjereno * ]a.Imamo sve.I više od toga.Na kraju balade je maneken Vedran Markotić-ikona modnog stila.

pa to bi onda značilo
imamo sve što netribamo
a što tribamo nemamo
jel tak il ne tak

Ovo je djelo Nevenka Barbarića i ekipe.Pravi graditelji završiće započeto kino 2050 godine.

KINO-upravo tako izgleda ljubuški HDZ
CESTA NA KOBILOVAČI-svakodnevna vožnja do bolnice i fakulteta izgleda kao u cara Franje Josipa
DUHANSKA STANICA-Černobil

Okanite se šupljaka, Nevenka i &, nego ako netko ima invaliditet iznad 60 posto, sada je u tijeku dodjela poticaja za tu katagoriju, moraju otvorit opg. Mislim da će dobiti novac za 18 mjeseci staža, plus nešto naruke, a ako se prijave nakon toga na biro, bit će i od njih nešto. Bolje nego ić u Njemačku.

Ti si Nevenkov uhljeb tić.Samo gledaš da štogod drpiš.Nema ništa od toga sinko zato nam je i vako Nevenko voli takve.Stakvima ko ti nema budućnosti

Poticaji su nas uništili otkada se dju sve u ledini kad ih nije bilo sve se radilo.Napravilo od hercegovaca neradnike.Kako se radilo sve prije rata,sad sve zaraslo i čeka se mana sa neba i poticaji...moj narode

Ma blago vama Ljubušacima vi u ovoj krizi dobijate kino a kako čitam ove komentare imate i zološki vrt sa egzotičnim životinjama kao SOVA [ * neprimjereno * ],danas su to veoma zaštićene vrste,poz minćen

Procitao sam da u Splitu i okolici parking naplacuje HVIDRA i branitelji, a u Ljubuskom to radi kradeze ekipa iz Graba.

U općini na glavnoj stolici
"personne Non gratta" sjedi,
Lokalni političari kao
"solle girro"- suncokret,
hoću reci-kako vitar puse,
A fratri poduzetnici postali,
Isto kao i hodze i popovi
Imaju svoje tajne račune, a
Kad ih vidim pomislim
da sam ugledao HDZ ili SDA
moćne i okorjele tajkune.
Je li tak ili ne tak novopečeni tajkuni klerici i ugostitelji na slapovima
Bez kanalizacijskih odvoda
Šta kažeš IZBJEGLICE Šta se ovo dogadja.
Iz bata u adidaske, pa gunj i ponjavu zamijenio Levis i Versace, a mjesto bacanja kamena s ramena ide se ma Blidinje i na Kornau Platz.
A i pura i maslo se pojedin gade.
Nisu to nikada jeli.
Sada je lazanje i patka polivena čokoladnim pudingom.
Gospodjama smrde krave, pjevac je divlja životinja , magare zamjeno BMW ili Passat sa ledja naroda naravno iz gradskog proračuna.
Šta veliš moj IZBBJEGLICE.
Dokle ovo vako može ići.

Svako novo radno mjesto stajalo 8.662 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari