Oglasilo se ministarstvo, najavljen sastanak s posuškim učenicima

ljubuski.info

Učenici srednjih škola u Posušju tri dana nisu bili na nastavi. Prema priopćenju koje su odaslali medijima, prosvjeduju u znak podrške svojim profesorima, ali i zaštite digniteta obrazovanja u posuškim srednjim školama.

Iz nadležnog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Povodom događanja u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje, s obzirom na prozivanja Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH u medijima kao glavnog krivca za navedenu situaciju, osjećamo obvezu iznijeti činjenice o ovom slučaju, ne navodeći imena djece budući da se radi o maloljetnicima koji pored svojih dužnosti imaju i različita prava, a jedno od najvažnijih je i pravo na zaštitu.

Sredinom lipnja prosvjetna inspekcija je dobila zahtjev od roditelja jednog djeteta za inspekcijskim nadzorom u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje jer smatra da su ocjene nezakonito izvedene.

Županijska prosvjetna inspektorica, kao samostalno tijelo u Ministarstvu, je obavila nadzor i napravila Zapisnik prosvjetne inspekcije. U Zapisniku su evidentirane sve ocjene učenika i naređene hitne mjere u skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji te se školi naredilo da poništi sporne ocjene. Nakon toga, prosvjetna inspekcija izdaje Rješenje i Odluku koji se dostavljaju svim zainteresiranim stranama.

Gimnazija odbija postupiti po Rješenju prosvjetne inspekcije i upućuje žalbu Ministarstvu na spomenuto rješenje. Ministarstvo žalbu uvažava i poništava Rješenje prosvjetne inspekcije. Nakon toga, roditelji učenika koji su bili predmetom ovog postupka, upućuju Gimnaziji, u skladu sa Zakonom o srednjem školstvu, zahtjev za preispitivanje ocjena. Nastavničko vijeće odbija zahtjeve, te roditelji pokreću upravni spor protiv rješenja Ministarstva na Županijskom sudu. Sud je, uzimajući u obzir hitnost postupka, jer je status djeteta u pitanju, dana 4. rujna 2017., donio presudu u kojoj je dao tumačenje članka 6. Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi te naredio Ministarstvu sljedeće:

U ponovljenom postupku Ministarstvo će donijeti novi upravni akt sukladno naprijed iznesenom pravnom shvaćanju suda, tj. tumačiti čl. 6 Pravilnika kako ga tumači sud u ovoj presudi, tj. da se učenikov uspjeh u pojedinom polugodištu u svakom predmetu ocjenjuje najmanje dva puta po svakom utvrđenom elementu koji je utvrdio nastavnik za svaki predmet.

Također je naveo da tumačenje navedenog članka ne smije biti na štetu i interes učenika u pogledu načina ocjenjivanja.

Ministarstvo je po toj presudi, koja je obvezujuća, donijelo novo rješenje te ga dostavilo školi na postupanje.

Razumijemo i stav drugih učenika koji se smatraju oštećenima te ovih dana ne dolaze na nastavu, no moraju shvatiti da je sudska presuda nešto što se mora ispoštovati, a da oni, kao učenici koji su upisani u neku školsku godinu pored svojih prava imaju i dužnosti kojih se trebaju pridržavati.

Sastanak s ministricom Mikulić

Iz Gimnazije fra Grge Martića javljaju kako su dobili potvrdu iz Ministarstva da će ministrica Mikulić održati sastanak s učenicima Gimnazije u ponedjeljak u 13:15 sati. Istaknuto je kako i roditelji mogu nazočiti istom.

Zaključi Roditeljskog vijeća:

Podsjetimo i na zaključke koje je donijelo Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Grge Martića Posušje, na sastanku održanom u četvrtak, 21. rujna 2017. godine, u Posušju:

Dana 21.09.2017. godine, uslijed prekida nastave izazvanog bojkotom učenika, održan je izvanredni roditeljski sastanak za sve roditelje učenika Gimnazije fra Grge Martića.

S ciljem da se artikulira jasno izrečen i jedinstven stav roditelja s tog sastanka, neposredno nakon održana je i sjednica Roditeljskog vijeća na kojoj su doneseni slijedeći zaključci:

  1. Pružamo punu podršku našoj djeci, učenicima Gimnazije, koja su bojkotom nastave prepoznali nepravilnosti i dječijom iskrenošću i neskrivenim osjećajem za pravdu stali na stranu profesora. Na taj način su pokazali zrelost, ukazali na propuste i pasivnost sustava i pokazali da se treba zauzeti za vrijednosti imanentne društvu i narodu kojemu pripadamo.
  2. Pružamo punu podršku djelatnicima škole u pravnoj borbi protiv nametnutih im rješenja. Ugrožen je dignitet nastavnika, škole i cijelog obrazovnog procesa. Dignitet Gimnazije koja je nedavno proslavila 50 godina od osnutka.
    Smatramo da je napravljena oštra diskriminacija među učenicima uplivom suda, inspekcije i nadležnog ministarstva u neposredno ocjenjivanje znanja i donošenja ocjena, a što bi moralo biti autonomno pravo isključivo nastavnika.
  3. Smatramo se odgovornim u nastaloj situaciji i želimo sačuvati temeljne vrijednosti društva koje smo naslijedili od naših roditelja a za buduće generacije. Isto to očekujemo i od drugih a posebno od tijela vlasti i općinske i županijske razine.
    Već je ogromna šteta nanesena neprimjerenim postupcima i izostancima pravovremene, stručne i pravedne reakcije odgovornih institucija.

Za ovakvo nesnalaženje, nestručnu i upitno moralnu reakciju nužno je preuzeti odgovornost. S toga tražimo ostavke ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH i županijske prosvjetne inspektorice.

Komentari

Hoce li na sastanku biti family Sevo

Nema se tu sta sa ministricom razgovarat bez njene ostavke

A Tale [ * neprimjereno * ]o, nije ti ovo trebalo, tugo i žalosti....

Onda neka sud protumači sve akte. Sad će slijediti so ispitivanje cijelu godinu bez učenja novoga da bi se ispoštovala presuda. Kako iz predmeta iz kojeg imaju pravo na samo jedan pisani test dati dvije ocjene. To je protivno pracilniku. Upravi i providi, druge nema!

Do kad s ovim više....ni prve ni zadnje sto im je sređeno pa šta

prvo propjevaju djeca jer oni nisu interesno pokvareni
podrška djeci-malim pametnim ljudima budućnosti
dole stari [ * neprimjereno * ] i uvlaći[ * neprimjereno * ]

treba smjenit nesposobno uhljeb ministarstvo odma i sad

niti na jedno pitanje nije odhovorila. cjelo vrijeme se pozivala na sudsku odluku i na kraju izisla pognute glave. idemo dalje

Jesi li ti Ana bila s njom, trebala si ti preuzet kao salvetnica riječ i objasniti kako u Pravilniku piše da se jedan pisani test radi u polugodištu npr. iz zemljopisa, ali da se to može protumačit i drugačije ako treba, dva puta po sastavnici, sve po željama i pozdravima

Znali iko staje ministrica danas rekla? Mene samo interesuje stace bit da ovin profesorican sto du radile po zakonu ? Oceli dobit neku kaznu ili otkaz ili ce pobjedit pravda ministricu izbacit.

Naprid dico nedajtese opet strajk dok ministrica ne napusti polozaj.

Ako radiš po zakonu ne vridi, ako radiš po zakonu na.ebeš, ako radiš po zakonu... ... onda gdje je zakon o srednjem školstvu, kako nemate izabrane školske odbore po zakonu, samo povjerenstva pumpate i unazad po datumu ako treba. Nema pravilnika, nema primanja po pravilnicima, nema domalo ni ZDRAKA bresplatno. davno je zakon napustio sobu 113 na prvome katu

A ostavka?

Waj Waj Dilajla?

Prija u jugi prsut dvica ovi sa sela iz grada neznan znali iko kako je sad

Skrojit ce ona nesto ,ko kad zna famozni zakon broj 6_

Lijepo je upitala gospođu, koja je zakonska procedura dalje, na temelju čega su dobule pozitivnu ocjenu. Je li to zakonito...
I što sad kad to nije riješeno, tko je u pravu?

Zaključak: U Posusju mafija pobjeđuje, tama je nadjačala svjetlo, ljudi moji ustrajmo barem da se maknu sa scene mafijine sluškinje u likovima inspektorica i ministrice, poduzmimo nesto ovako nesmije ostati.

svi u štrajk to je jedino rješenje mangupi samo to razumiju-štrajk

Ma kakav strajk pozdrav najljepsoj nastavnici iz klobuka pozz iz batina

Vrlo rado popit jeger!!!

di mi je najljepša nastavnica'?''?

jger u otoku??

mk

Ja fok sam ministarka i zaštitit ću baren dvoje dica a šta vi oćete ostali vidićete svoga boga biće vas svugdi inspektorku ću vam u zbornicu priselit

Zar nije vec dala ostavku? Da je u pravoj drzavi vec bi je izbacili

jeger

moze

kad

kad ce se pit jeger

ocelise pit il ne

ocelise pit il ne

Kad?

ma kakva ministrica kad ce bit jeger??

Oce se pit jeger

jeger otok moze???

Nista od jegera ok

Oglasilo se ministarstvo, najavljen sastanak s posuškim učenicima

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Nezaboravljenim braniteljima Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari