U svim županijama manji broj djece no prošle školske godine

ljubuski.info

Ove godine u F BiH u prve razrede osnovnih škola upisano je 736 prvašića manje nego prošle godine. Još gore je u srednjim školama gdje je u prve razrede upisano čak 1.108 učenika manje. Gruba računica pokazuje - 'nestalo' je 73 razreda po 25 učenika ili tri škole!

Broj upisanih učenika u prve razrede u školskoj 2016/17 godini u Federaciji BiH bio je 20.819, a ove 2017/18, po još uvijek preliminarnim podatcima Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti upisano ih je 20.083, što je za čak 736 prvašića manje nego prošle godine, čime se nastavlja negativan trend. Federacija BiH ove godine ostala je bez 30-ak razreda osnovnoškolske djece - čitavu jednu solidnu školu.

Najveći pad u Tuzli

Niti u jednoj županiji ove godine nije zabilježen porast broja upisane djece u prve razrede osnovne škole. Čak što više, u svim županijama bilježi se manji broj djece nego prošle školske godine.

U Tuzlanskoj županiji primjetan je najveći pad broja upisanih prvašića, čak 291, potom Sarajevskoj gdje ih je za 97 manje, Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj 81, Bosansko-podrinjskoj 66, Livanjskoj 57 manje.

U Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Posavskoj županiji prvi put u školske klupe sjelo je od 20 do 30 djece manje, jedan razred. Ujedno, ove županije, za razliku od prijašnjih godina, ove godine imaju najmanji pad broja upisane djece.

U srednjim školama još gore

Što se tiče srednjih škola, situacija je još više zabrinjavajuća. Naime, prve razrede srednje škole prošle godine upisalo je 21.125 srednjoškolaca, a ove godine njih 20.017, što je za nevjerojatnih 1.108 učenika manje. Ovime se i dalje nastavlja nezavidan trend smanjenja broja srednjoškolaca, a koji je u petogodišnjem razdoblju gubitak od čak 30 posto u Federaciji BiH.

Neslavan rekorder u gubitku srednjoškolaca ove godine je HNŽ, gdje je u školskoj 2017/18 upisan 441 srednjoškolac manje nego prošle godine, kada ih je upisano 2.252. Pojednostavljeno, u srednjim školama HNŽ-a 'nestalo' je nešto 17 razreda s oko 25 tinejdžera u svakom.

Ovaj niz slijedi USŽ sa upisanih 2.300 učenika, odnosno 411 manje nego prošle godine, SBŽ sa 338 manje za razliku od prošle godine kada je prvi put u srednjoškolske klupe sjelo 2.838 učenika. Manje ih je i u Livanjskoj županiji za 40.

Znatan pad broja srednjoškolaca potom bilježi i ŽZH gdje ih je ove godine 224 manje, tek ih je 800.

Međutim, u tri županije porastao je broj srednjoškolaca u odnosu na prošlu godinu: u Zeničko-dobojskoj i to za 223, Sarajevskoj za 101 i Posavskoj za 39, dok je Tuzlanska ostala na prošlogodišnjoj razini, od 4.250 novih učenika.

Usporedbe radi, za samo šest godina, od 2012. godine kada je u prve razrede srednjih škola upisano 29.382 učenika, Federacija BiH ostala je bez alarmantnih 9.365 učenika u srednjim školama. Nevjerojatno je i zamisliti da bi se današnji broj učenika u sljedećem, šestogodišnjem razdoblju mogao smanjiti na brojku od oko tek nešto više od 10-ak tisuća.

Dnevni list

Komentari

Ja bi inekako još moga pripomoć,sprava je djelomice u redu,ali je boljoj polovici isteka rok. Ako bi se digod našlo prazan sud,samo zovi...

Kakav komentar napisati

Super, visak uciteljica a ha sad ce i one morat prat noge starcima u Njemackoj ili ce ih njihova stranka situirat.!Svi cete doci na red Bozija je zadnja!

Tko protjera Hrvate iz Livna Tomislavgrada Posušja Ljubuškog ...

Suze u očima svaki dan odlaze djeca iz Posušja, Tomislav grada

Kako ovi iz HDZ-a minoriziraju ovu katastrofu da čovjek ne povjeruje

Mogu samo napisati žao mi je djece koja odlaze, sela su nam prazna u kojima su samo stari

Nevenko Barbarić se hvali da općina ima 28600 stanovnika.Neka dođe na autobusni kolodvor da vidi kako su puni autobusi za Njemačku.

U svim županijama manji broj djece no prošle školske godine

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari