Oporba stvara blok za rušenje Čovića i HDZ BiH!?

ljubuski.info

Hrvatska oporba u Bosni i Hercegovini je, kako se čini, shvatila da je najveće zlo za hrvatski narod na ovim prostorima vladajući HDZ BiH. Dakle, ni Bošnjaci ni Srbi, odnosno njihova politika, već "neprijatelj" unutar vlastitih redova.

Stoga će za izbore 2018. godine, gotovo pa sigurno, biti formiran iznimno jak oporbeni blok političkih stranaka s hrvatskim predznakom ili stranaka koje dolaze s onih prostora u kojima je hrvatski živalj većinski.

Nositelj tog projekta je, razumljivo, HDZ 1990 kao najjača oporbena stranka, a zajedno s njima taj novi politički blok trebali bi sačinjavati i Hrvatski savez HKDU-HRAST, zatim Posavska stranka, Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska čista stranka prava (HČSP), te nekolicina dosta jakih političkih organizacija na lokalnim razinama kao što je, primjerice, Čapljinska neovisna lista.

Kako je potvrđeno iz HDZ-a 1990, razgovori će se sljedećih dana obaviti i s Hrvatskom strankom BiH na čelu koje se nalazi Pero Skopljaković, pa će tako, od stranaka s hrvatskim predzankom koje nešto znače, ostati jedino HSP BiH na čelu sa Stankom Primorcem - Ćanom, a ostat će zato što je to tako naredio klan "Lučić" iz Ljubuškog! No, trenutno je krajnje upitna njihova stvarna snaga budući da im sljedećih dana gotovo svi preostali zastupnici na lokalnoj razini prelaze u HSP na čelu kojeg se nalazi mlađahni, ali i poprilično ambiciozni predsjednik Nikola Raguž.

HSP-u BiH vrata potencijalnog ulaska u taj veliki hrvatski oporbeni blok dodatno su zatvorena nakon nedavnog istupa njihovog čelnog čovjeka Stanka Primorca - Ćane na sjednici HDZ-a kada je nazočne upoznao s podrškom koju HNS navodno ima među hrvatskim generalima iz RH, a s kojima je on kao obavio "jedan sastanak". Međutim, to nije istina, jer nikakvog sastanka nije bilo. Štoviše, "sastanak" o kojem Primorac priča zapravo je bio svadbeni pir kolege novinara Velimira Bujaneca kada je upravo Primorca strašno "naružio" Dario Kordić zbog njegovog približavanja Čoviću i HDZ-u BiH, a što može najbolje potvrditi veći broj nazočnih spomenutom svadbenom slavlju. Dapače, hrvatski generali su se već u više navrata izjasnili kako je Dragan Čović zadnja osoba koja može imati njihovu podršku s politikom kakvu godinama propagira.

Upitno je što će dalje biti i po pitanju djelovanja HDZ-a 1990 i Hrvatskog saveza HKDU-HRAST unutar Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS), a po svemu sudeći moguće su samo dvije opcije. Prva je da te stranke istupe iz HNS-a, a druga (i možda realnija) jeste da zamrznu svoj status u HNS-u do okončanja Parlamentarnih izbora 2018. godine.

U HDZ-u BiH su uvjereni kako oni postaju sve jači gotovo svakodnevnim iseljavanjem Hrvata iz Bosne i Hercegovine, no, ukoliko se stranke unutar novog oporbenog bloka budu znale na pravi način organizirati, odnosno pridobiti glasove hrvatskih iseljenika, njihovi izgledi strahovito rastu. Na ruku im ide i stav Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj koja se sve više udaljava od politike tamošnjeg HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović, a što bi se kroz sljedećih godinu dana moglo odraziti i na stanje unutar Katoličke crkve u Hercegovini, posebno nakon što je Vatikan odlučio uvesti reda u njihove redove.

Hrvatski narod u BiH sve više uviđa kako je navodni sukob na relaciji HDZ BiH - SDA zapravo izmišljen, te da u stvarnosti sukoba nema, jer dogovorom vodstva tih dviju stranaka njihovi čelnici su, već unazad nekoliko mjeseci, krenuli s "otrovnim strelicama" s jedne na drugu stranu, znajući kako samo stvarajući jednu takvu sliku "netrpeljivosti" mogu nastaviti vladati u Bosni Hercegovini, kao što vladaju svih ovih godina, pa se sada svakodnevno dižu tenzije. Iako su oni i dalje zajednički u vlasti, partnerstvo im je puno jače nego što javnost to može i zamisliti, a na kraju krajeva, imaju i glavnog zajedničkog sponzora u Turskoj i Erdoganu po čijim instrukcijama i vuku dobar dio svojih poteza.

Punih je godinu dana ostalo do sljedećih izbora u Bosni i Hercegovini, no ozračje se već poprilično zagrijala i, kako se čini, u HDZ-u BiH više nisu ni izbliza mirni kao prije par mjeseci, nemaju više podršku ni SAD-a, kao ni Njemačke, a bez njihove podrške, te podrške crkve u Hrvata vrlo teško će zadržati monopol nad hrvatskim življem i pozicijama koje pripadaju hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Bh politička ljevica će na narednim izborima očigledno ići s kandidatom za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda što bi na prvi pogled trebalo ići u prilog HDZ-u BiH i potencijalnoj novoj kandidaturi Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no, s obzirom na sve navedeno, Čovićeva pobjeda uopće nije izvjesna u toj borbi jedan na jedan ako bi protukandidata primjerice imao u dr. Diani Zeleniki, koja je najlogičniji izbor tog oporbenog bloka. Posebice, ako bi se izborni inžinjering sveo na jedan pristojan minimum, već sada možemo ustvrditi kako su promjene na bh političkoj sceni, a napose među Hrvatima, itekako moguće, pa i realne.

Karlo Lovrić | dnevno.ba

Komentari

hrvati sebi mogu pomoć glasat za sebe i svoju dicu a ne za uhljebe i lažnjake godinama

Hrvati bježite od Čovića Lijanovića i Primorca ako mislite dici dobro

Bolje i plava Dijana nego
Dragan istrošeni,
A da podmukao jeste to znade
puk hrvatski čitavi
Pa i onaj u Frankfurtu i Dablinu
to znade
jer rastira je i osiramasio dicu
Svoju hrvatsku , ali dodje doktorica
naša Dijana plava
da izliči puk hrvatski.
Je li tak Izbjeglice kaži nam ti pojasni
Jer pozicije se sada i prava mjesta dobijaju .

pijesma od izbjeglice samo za tebe
šuti đurđa hebem ti minutu
ja te volm za nevolju ljutu
zna izbjeglica za vaša nedijela
ali zna da bi bili dobra oporba
niko nikada lopini nije novčanik ukra
ako bi došli na vlast sigurno nebi bilo promijena
ali ako bi bli jaka oporba bilo bi od vas rezultata
mene samo zanima dali u ovoj hebenoj državi
sposobni i pošteni smiju stranku osnovati
jel tak il ne tak hafezeovci

Moj prijedlog je da se predloži Zlatka Hasanbegovića za Hrvatskog člana Predsjedništva BiH ako bi on htio

Hasanbegovica i Glasnovica obvezno

oporbo gas gas pali svjetlo pojede nas i proćera kradeze i draganče

dajte nam plavu doktoricu optinizma dosta je depre draganćeta
ona je ko anđeo i nama će sa njom bit dobro
oćemo zeleniku svi ćemo prozelenit od čovinog jada i čemera

oporba nema šta opuhat sve je opuhano oporba mora gradit i napravit boljitak makar vidljiv-ponor je velik

koja katastrofa piše o rvackoj privredi u 24 sata užas
opet nas tuće štirija istinom novi vjetar puše
odlaze otpisani

nikad vlast sama sebi nesudi nego nova vlast sudi staroj

Ćane sjetise pok. Ante Paradzika.Jeli te imalo stid.

I neka se sjete Ivana Planinića na sahrani mu nisu ni pročitali pismo zahvale za njegov trud i zalaganje u stranci neka ih je stid kakav HSP to je [ * neprimjereno * ] svih ološa predvođena sa Stankom Primorcom zvanik Konobar Čane.

Na proslim izborima veli Primorac ja vam nemam sta dati osim srca a Camilu i Niki lazna mirovina

Jadna je oporba kad je vodi Ante Pavlović zvani Tonćo.Slušam ga na sjednicama općinskog vijeća.on ne zna sastaviti tri riječi. On će voditi stranku, jadnog ti jada.

Tko ove godine ne moze pobijediti HDZ BiH i HSP neka se ubiju

Bolje biti postena oporba nego nepostena vlast ali nemojte ocekivati od politicara da ce vam poboljsati zivot ako to vi sami ne osigurate

nema se tu tko pobjediti, mi smo pobjeđeni i raseljeni, niti ih ima tko pobjediti bez nove krvi u oporbi.
gledam gašpara, cvijanovića neću komentirati jer nije dosljedan ako njemu nije po ćeifu, oće obećati brda i doline pa na kraju od šake do lakta, jel' tak' cvijane il' ni'.
Ćane više nije ništa do li lutka u ruci čovića koji mu trza konopcima i dirigira njime uz uvjet da ga ne procesuira, ali ne može to dovijeka pući će konopci, dakle rasulo HSP opet.
Obojica nisu "organom" maknuli za prošle izbore za načelnika ljubuškog, gledajuzći sa strane i tražeći sebe i svoje interese.
Ćanino se vidi odmah drž' se čovketa i mrvica sa stola pa slobodno može promjeniti ime u "Lazar", samo ne znam je li mu raj dostupan.
Cvijan pokušava biti prvi igrač pomoću ove doturice Zelenike, ali i ona će biti izigrana od cvijana ako ovaj osjeti da nije prva violina, gašpara neću ni komentirati on je davno izkomentiran i svugdje je uteg.
Tako da ovo zlo od Čovića i klike teško da se može pomaknuti bez nove krvi u politici hrvata.

Slažem se sa tobom Lazar je ujedno i Juda licemjerni njemu je bitno da je njemu dobro a ostale tko ebbbe... a dok je ovakva oporba Čović se ne treba brinuti može sve lagano odraditi..

Rođo neće ti niko s tim Ilijom i Gasijem svi znaju da ti ga oni suknu cim se okrenes

Kad ce jadni rvacki narod skontat da se u BiH svi izbori koji su se održali do sada riješavali iza 19 sati kad se zatvore biralista sve do tada je mlacenje prazne slame.

Ima li otkinuti ruke ovima što iza 19 sati muljaju

a jesu se našli srucnjaci nezna se ko je veci [ * neprimjereno * ] od njih dvoje, nema dobre oporbe što je najžalosnije a trebaju neke promjene ali sa ovakvim još gore

Oporba stvara blok za rušenje Čovića i HDZ BiH!?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto