Udruga mladih Agape organizira radionicu "Retorika diskriminacije"

Udruga mladih Agape iz Ljubuškog u suradnji s udrugom HERMES - "Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja" organizira radionicu na temu "Retorika distriminacije". Radionica će se održati u subotu 11.svibnja u 14:00 sati u prostorijama RA " Izviđač" u sklopu Gradske športske dvorane .

Važno je naglasiti kako je broj sudionika ograničen i prednost imaju oni koji se prvi prijave. Svi koji žele sudjelovati mogu preuzeti obrazac te ga poslati na mail adresu: udrugaagape [at] gmail.com.

O radionici Retorika diskriminacije

Radionica Retorika diskriminacije služi se suvremenim primjerima iz obrazovanja o holokaustu, povijesnih čitanki i političkih izjava i retorike kojom se govor o ovim temama koristi, te ih analizira s namjerom razotkrivanja i suzbijanja elemenata patologije (ne)sporazumijevanja. Cilj radionice jest educirati, podići svijest i nadahnuti sudionike da postanu aktivnim činiocima umjesto pasivnih primatelja i nastavljača argumentacije prožete logičkim pogreškama. Interaktivni dijelovi radionice stoga djeluju u cilju ponovne kontekstualizacije i "reprogramiranja" načina na koji sudionici razmišljaju o komunikaciji koja okružuje predrasude i od njih potiče, ali i o njihovoj vlastitoj ulozi kao odgajatelja, sudionika i građana i građanki određene zajednice.

U interaktivnom se dijelu sudionicima daje prilika da logički "obrane" svoje stavove suočeni s govorom mržnje, no i – nešto kontroverznije – da moraju "braniti" upravo one s kojima se privatno ne slažu, i tu nastupa trenutak kognitivne disonance: kako se uživjeti u ulogu koju smatram neprihvatljivom? Koristeći tu dvojbu kao početnu točku, sudionici raspliću klupko nerazumijevanja koje nas sve okružuje pri susretu sa stavovima koji su nam strani. Diskriminacija počinje etiketiranjem Različitoga kao Lošega, no kategoričkim odbijanjem razumijevanja razloga tuđih predrasuda i sami diskriminiramo, te tako zatvaramo začarani krug retorike razdvajanja na "nas" i "njih". Prepoznavanjem ovoga fenomena i aktivnim nastojanjem da ne zapadnemo u zamku osude Drugih činimo prvi korak ka razbijanju toga začaranoga kruga.

O udruzi HERMES:

Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) nevladina je i neprofitna udruga osnovana 2011. godine. HERMES-ova je misija obrazovanje za demokratsko građanstvo, kroz razvijanje i primjenu inovativnih (neformalnih) obrazovnih programa u cilju promicanja metoda nenasilne komunikacije poput strukturiranog i kritičkog mišljenja, aktivnog slušanja i radikalne empatije kao sredstava rješavanja odnosno sprečavanja sukoba.

Djelatnosti udruge obuhvaćaju korištenje vještina primjenjene debate u svrhu suzbijanja diskriminacije, poticanja razvoja aktivnog participativnog građanstva te doprinosa izgradnji otvorenog i uključivog demokratskog društva.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari