Lijanović podnosi kaznene prijave protiv samog sebe

ljubuski.info

Dopremijer F BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović (NSRZB) kazao je danas novinarima kako će podnijeti četiri kaznene prijave protiv samog sebe da bi se detaljno utvrdilo je li njegov rad u Vladi Federacije BiH bio u skladu sa zakonskim propisima.

On je danas sazvao konferenciju za medije povodom medijskih napisa o podnošenju kaznenih prijava protiv njega, među kojima su one koje su podnijela određene udruge, kako je obrazložio, pod utjecajem Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kaznena prijava koju je podnio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te Uprava Hypo Alpe-Adria banke u BiH.

Ranije su mediji objavili da je uprava ove banke, u suradnji s matičnom bankom u Klagenfurtu, podnijela službene kaznene prijave Tužiteljstvu BiH protiv bivšeg direktora banke Petra Jurčića i širokobriješke obitelji Lijanović, što je za pojedine medije potvrdio i direktor Uprave Hypo banke Mostar Alexander Picker, kazavši da su Lijanovići i Jurčić na kreditima koju su im odobreni oštetili Hypo banku za 32 milijuna eura.

Za sve ove prijave, pa i prijavu Hypo banke, Ivanković Lijanović tvrdi da su politički motivirane te da su podnesene radi njegovog diskreditiranja kao ministra, da bi se izvršila smjena izvršne vlasti u Federaciji BiH.
"Kada bi moja ostavka riješila sve probleme u Federaciji BiH, sam bih je podnio, ali to neće riješiti probleme, nego je rješenje da institucije Federacije BiH rade u skladu s Ustavom i zakonima te da izabrani dužnosnici rade u skladu s izborom na izvršne dužnosti", pojašnjava Ivanković Lijanović.

Govoreći o Hypo banci, on tvrdi da banka neće moći putem kaznenih prijava naplatiti dug, "nego je to moguće uraditi putem hipoteka koje su dane u zalog tijekom podizanja kredita poduzeća Lijanović kod ove banke".

Na pitanje zašto se kaznene prijave podnose samo protiv njega, a ne drugih ministara u Vladi FBiH, koji dolaze iz stranaka potpisnica 'Platforme', Ivanković Lijanović kaže da on, obavljajući dužnost i dopremijera, ima veće ovlasti od ostalih ministara te da je vjerojatno to razlog.

Pojasnio je da će se kaznene prijave, koje će protiv sebe podnijeti, odnositi na utvrđivanje postoje li elementi opravdane sumnje zbog povećanja poticaja proizvođačima mlijeka s 0,16 na 0,22 KM.

Tražio je povećanje poticaja na 120 milijuna KM za poljoprivredne proizvođače "da bi preživjeli tešku tržišnu utakmicu". Vršio je, kaže, pritisak da se osiguraju uvjeti za izvoz proizvoda životinjskog podrijetla iz BiH u Europsku uniju, a tražio je i od državnih vlasti da se uspostavi sustav plaćanja na razini BiH, čime bi se omogućilo da bh. poljoprivredni proizvođači mogu dobivati sredstva iz EU u iznosu od oko 50 milijuna KM na godišnjoj razini.

"Kaznene prijave uputit ću u Tužiteljstvo BiH da bi se utvrdilo postoji li sumnja gdje bi oni, na koje se ove beneficije izravno, odnose mogli glasati za Narodnu stranku Radom za boljitak te jesam li zbog toga prekršio neki zakon", istaknuo je Ivanković Lijanović.

Na kraju je kazao da mu nije poznato koliko je kaznenih prijava protiv njega podneseno te da je za sve njih saznao iz medija, a da ga sukladno tome nitko iz institucija još nije pozivao na davanje izjave u svezi s njima.

Također, naglašava da će se svakom pozivu odazvati i dodaje da zna što je u proteklom razdoblju radio te, stoga, drži kako nema elemenata kaznenog djela.

FENA

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari