Ubi nas mržnja, strah i politički mrak

Zbog kriminaliziranih političkih garnitura, institucionalnog kriminala i nebrige vladajućih struktura za građane koje predstavljaju, broj neuposlenih na zavodima za zapošljavanje dosegao je polumilijunsku cifru, što je dovelo do općeg beznađa osiromašenih građana te se, s razlogom, opredjeljuju za napuštanje BiH, tražeći životnu sreću u nekim drugim dijelovima svijeta.

Izgubivši povjerenje u institucije sustava, bježe iz zemlje u kojoj su nikli. Iako u pismu, prijatelj Ivi Andriću davne 1920. godine, između ostalog, piše da je spas u bijegu kad i sam, nakon neprospavanih noći i duge borbe sa sobom, zauvijek napušta ove prostore, ja bih mladim poručio da u bijegu nije spas.

Ostajte ovdje. Borite se protiv korumpiranih političkih garnitura, društvenih devijacija i društvene aritmije s ciljem smjene vladajuće oligarhije koja je pokazala društvenu sterilnost i niti ima političke snage, društvene odgovornosti, a niti kapacitet da nas izvede iz društvene močvare u koju nas je dovela. Ovdje je borba za društvene pozicije, a ne za rješavanje problema i stvaranje uvjeta za bolju budućnost u našoj zemlji.

BiH je divna zemlja, bez obzira što je mnogi osporavaju, omalovažavaju, ruše i mrze proričući joj lošu budućnost pa čak i nemogućnost njezine opstojnosti. Točno, ima u njoj kako mržnje tako i straha. A ima i ljubavi. Nažalost, u njoj je jako prisutan i 'politički mrak' koji je i nakon rata odnio mnoge živote čiji akteri nisu i ne zna se hoće li u dogledno vrijeme ili ikada biti otkriveni. Nije li dovoljna samo ova činjenica da bi se strah i nesigurnost uselili među ljude.

No vratimo se mržnji za koju u pismu prijatelj Ivi Andriću između ostalog piše: "BiH je zemlja mržnje. To je Bosna. I po čudnom kontrastu, koji ustvari i nije tako čudan, i možda bi se pažljivom analizom dao lako objasniti, može se isto tako kazati da je malo zemalja u kojima ima tako tvrde vjere, uzvišene čvrstine karaktera, toliko nježnosti i ljubavnog žara, toliko dubine osjećanja, privrženosti i nepokolebljive odanosti, toliko žeđi za pravdom. Ali ispod svega toga kriju se u neprozirnim dubinama olujne mržnje, čitavi uragani sapetih, zbijenih mržnji koje sazrijevaju i čekaju svoj čas. Između vaših ljubavi i vaše mržnje odnos je isti kao između vaših visokih planina i hiljadu puta većih i težih nevidljivih geoloških naslaga na kojima one počivaju. I tako, vi ste osuđeni da živite na dubokim slojevima eksploziva koji se s vremena na vrijeme pali upravo iskrama tih vaših ljubavi i vaše ognjene i svirepe osjećajnosti. Možda je vaša najveća nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima".

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, njegov savjetnik Petar Barišić i ostali su uhićeni. Još se ne zna hoće li ono što im se stavlja na teret biti i dokazano. Za razliku od mnogih koji im već mimo sudova presuđuju ili ih oslobađaju na osnovi nečega ili ničega, ja se ne usuđujem tvrditi jesu li krivi ili nevini, jesu li uhićeni osnovano ili neosnovano, s razlogom ili bez razloga.

Tko sam ja ili bilo tko drugi osim pravosudnih institucija da donosi presude?

Ali je percepcija javnosti da je to što im se spočitava na klimavim je nogama. Uostalom, sačekajmo zakonske procedure, da pravosuđe kaže svoje jer su jedino oni za to mjerodavni i odgovorni. Također, opća je konstatacija da oni stoički podnose izdržavanje jednomjesečne kazne koju im je izrekao sudac Suda BiH Branko Perić. Čak bolje od suca Perića. Jer oni i ne pomišljaju o bijegu, za razliku od suca Perića čiji odlazak na godišnji odmor u trenutku kad su se trebale rješavati njihove žalbe, asocira na bijeg.

Žao mi Marinka Čavare, visokog dužnosnika HDZ BiH koji je također u samom startu presudio Budimiru. Žao mi tog mrzitelja svega i svakoga tko mu stoji na putu za društvenu poziciju.

Jadan on, ni svjestan nije da mržnja izjeda čovjeka iznutra.

Da od mržnje najveću štetu ima mrzitelj. Ne znam hoće li toga ikada biti svjestan Čavara? Jadan onaj tko u tuđoj nesreći vidi svoju sreću. A, eto, Ćavara upravo u nesreći Živka Budimira vidi svoju sreću. Obećano mu da će poslije smjene Budimira zasjesti u fotelju predsjednika Federacije BiH.

Toliko zlobe koju pokaza Ćavara nakon uhićenja Budimira trebala bi zabrinuti sve u njegovoj bližoj i daljoj okolini, sve njegove suradnike i poznavatelje, a dakako, i one koji od njega, u bilo čemu, ovise. Iako svi u HDZ mudro šute, za sada je jedino on , i to s nemjerljivom dozom zlobe i mržnje, komentirao Budimirovo uhićenje i izrekao presudu. A otprilike je kazao sljedeće: Od čovjeka koji se kao nelegitiman i nelegalan, na nezakonit i neustavan, način prihvatio obnašanja dužnosti, može se svašta očekivati.

Treba li išta više govoriti o tom zlobniku nego što je on sam tom izjavom kazao o sebi? Imalo politički izgrađen, svatko bi na Čavarinom mjestu kazao da vjeruje u institucije sustava i da će se po tom pitanju oglasiti tek po pravosnažnosti presude pravosudnih tijela. A Čavara, željan obećane pozicije, u startu presudi Budimiru.

Jadno da jadnije biti ne može od čovjeka lažne građanske učtivosti.

"Ali oduvijek je u bosanskim građanskim krugovima bilo dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim riječima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako – tako mržnju ali je ne uklanja i ne sprječava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih suvremenih maksima mogu u tim krugovima da drijemaju stari nagoni i kainovski planovi, i da će živjeti dok god ne budu potpuno izmijenjene osnove materijalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vrijeme, i tko će imati snage za to. Jednom će doći, ja u to vjerujem, ali ovo što sam vidio u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Naprotiv", piše u pismu prijatelja Ivi Andriću koji se dugo borio sa sobom da li ostati ili otići da bi na kraju ipak napustio Bosnu.

Ne slažem se da je rješenje u bijegu. Unatoč tomu što nam valja živjeti s ljudima lažne građanske učtivosti, mržnjom, strahom i 'političkim mrakom' koji nas ubijaju.

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari