Danas konačna odluka o pritvoru Živka Budimira i ostalih

Samo zbog odluke da odvjetnik Krešimir Zubak poštom, a ne faksom uloži prigovor na određivanje jednomjesečnog pritvora za svoga branjenika Ivana Jurčevića odgodilo je odluku tročlanog žalbenog odjela sudskog vijeća Suda BiH o konačnom statusu Živka Budimira i ostalih uhićenih u velikoj akciji usmjerenoj protiv koruptivnih djela. Kako su potvrdili iz Odjela za informiranje Suda BiH, sudsko vijeće koje predvodi Mediha Pašić, unatoč najavi, nije moglo donijeti odluku.

Odgoda odluke

Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući po prijedlogu Tužiteljstva BiH, dana 27. travnja, donio rješenje u predmetu Živko Budimir i drugi, kojim se osumnjičenim Živku Budimiru, Petru Barišiću, Saudu Kulaosmanu, Ivanu Jurčeviću i Hidajetu Haliloviću određuje jednomjesečni pritvor koji može trajati do 26. svibnja 2013.godine. Svi odvjetnici su odmah po isteknu 24-satnog zakonskog roka dostavili žalbe na određivanje pritvora osim Jurčevićeva odvjetnika.

"Čekamo da nam se dostavi žalba gospodina Zubaka koja je poslana poštom. Svi ostali odvjetnici žalbe su uputili faksom", rekli su Večernjaku u Sudu BiH. Nagovijestili su da bi najvjerojatnije sudsko vijeće danas trebalo odlučiti hoće li potvrditi odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora. U međuvremenu su Budimir i Barišić prebačeni u zatvor u Mostaru zbog gužve u pritvorskim jedinicama Suda BiH u Sarajevu.

Kako je objašnjeno u odluci sudskog vijeća, odluka o pritvoru donesena je zbog opasnosti od bijega ili utjecaja na svjedoke. Glavni argumenti obrane je da se pred Sudom BiH ne može voditi postupak iz nadležnosti federalnog kaznenog zakonodavstva, kao i da ne postoje dokazi koji potvrđuju povezanost Budimira s izvršenim kaznenim djelima, kao i drugih osumnjičenih.

Nove istrage

Sud BiH međutim prihvatio je nadležnost u ovoj kazneno-pravnoj stvari iako se radi o kaznenim djelima predviđenim Kaznenim zakonom Federacije BiH. Sud je zaključio da se izvršena kaznena djela stavljaju na teret "dužnosnicima najviše izvršne vlasti u Federaciji BiH, što u svakom slučaju utječe i na ugled same države Bosne i Hercegovine i njezinog pravosudnog sustava".

Budimirovo uhićenje, doznaje se u institucijama za provedbu zakona, bit će samo prvo u nizu brojnih koji će se provoditi u određenim federalnim ministarstvima, agencijama, javnim poduzećima, ali i političkim strankama koje su povezane s nezakonitim djelovanjem. Prije svega, to se odnosi na izvlačenje novca vezanog uz poticaje, zloupotrebe vezane uz rad javnih poduzeća koja su postali bankomati političkih elita po uzoru sličnom na najveću hrvatsku aferu Fimi medija.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari