Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Čoviću i ostalima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović oslobođeni su optužbi u slučaju "Eronet" i na Vrhovnom sudu Federacije BiH, potvrđeno nam je iz te pravosudne institucije.

Presudu je donijelo vijeće Vrhovnog suda sastavljeno od sutkinje Ljiljane Filipović kao predsjednice vijeća i članova sudaca Zorice Gogale i Slavka Marića.

Činjenično stanje

Ovakvom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije koje se žalilo na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Čoviću i ostalima koja je izrečena u lipnju 2011. godine u Županijskom sudu u Mostaru.
Tužiteljstvo je u svojoj žalbi tvrdilo da je došlo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede kaznenog postupka i do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te je predložilo Sudu da se žalba uvaži, prvostupanjska presuda ukine i odredi održavanje novog pretresa, dok su branitelji optuženih, Nada Dalipagić, Zdravko Rajić, Branka Praljak, Dragan Barbarić i ostali osporili navode iz žalbe tužitelja i predložili da se ista odbaci.

Međutim, po ocjeni vijeća Vrhovnog suda FBiH, žalbeni navodi Tužiteljstva ne mogu se podvesti pod žalbenu osnovu nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer tužitelj u tim navodima ne ukazuje na nove činjenice i nove dokaze nego doslovno ukazuje na pogrešnu ocjenu izvedenih dokaza. Vijeće Vrhovnog suda FBiH je utvrdilo da je prvostupanjski sud dokaze izveo na glavnom pretresu i cijenio ih pojedinačno. Prema tome, Vrhovni sud FBiH je ocijenio da je žalba tužitelja neosnovana pa je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Mostaru.

Zloporaba položaja

Dragana Čovića i ostale optužnica je teretila za kazneno djelo zloporabe položaja i nezakonito prenošenje 51 posto dionica Eroneta, koje su bile vlasništvo HPT-a, na poduzeća Hercegovina osiguranje, Alpina Commerc i Croherc.

Predsjedatelj sudskog vijeća Županijskog suda u Mostaru koje je donijelo prvostupanjsku oslobađajuću presudu sudac Hamo Kebo u obrazloženju presude naveo je da zbog formalnih nedostataka u optužnici nije bilo moguće donijeti osuđujuću presudu.

On je tada rekao da je optužnica puna manjkavosti, nelogičnosti, proturječnosti i da dokazi koji su izvedeni nisu dokazali inkriminacije iz optužnice.
Također je kazao da je optužnica podignuta devet mjeseci nakon zastare kaznenog djela koje je tretirala, odnosno nakon više od deset godina. Međutim, kako je izjavio sudac Kebo, Sud nije ovlašten ispravljati nedostatke iz optužnice. Valja napomenuti i kako se tijekom istrage ovoga slučaja i podizanja optužnice na istom promijenilo nekoliko tužitelja. U optužnici nije bilo navedeno ni da je postojao umišljaj o zajedničkom djelovanju ni htijenje da se nekome pribavi imovinska korist.

Bez većine

Utvrđeno je i da u vrijeme kada je donesena sporna odluka o prijenosu udjela Eroneta na tri poduzeća 2. kolovoza 1999. Čović uopće nije bio predsjednik Upravnog odbora, ali da nije na sudu dokazivati kako i zašto se on nalazio na toj sjednici i donosio oduke. Ranijim odlukama je dokazano da je za predsjednika 7. srpnja 1999. imenovan Ivo Andrić Lužanski. Na spornoj sjednici dužnost je trebala biti predana, ali je Lužanski bio odsutan.

Analizirajući cijelu situaciju, sudsko vijeće došlo je do zaključka da je na kraju za spornu odluku glasovalo samo troje članova Upravnog odbora, i to Šoljić, Žarić i Đukić, od ukupno 11 članova, iako u optužnici, kao i u zapisniku sa sjednice Upravnog odbora, piše da je donesena jednoglasno. Četiri člana u ime Hrvatskog telekoma nisu ni bila prisutna, Čović, kojem je istekao mandat, nije imao pravo glasa, Ivan Brkić nije bio na sjednici, Slavica Josipović ju je napustila prije glasovanja, a Ivan Baćak je bio suzdržan. Bez većine, odnosno šest ruku, odluka nije ni mogla biti donesena.

Nevres Dedić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari