Tuta: Od imovine imam samo Hrvatsku

Zanimljivo društvo skupilo se u sudnici zagrebačkog Županijskog suda, kako bi nazočilo suđenju Mladenu Naletiliću Tuti, bivšem zapovjedniku Kažnjeničke bojne i bivšem haaškom osuđeniku, sada optuženom za otmicu i pokušaj ubojstva iz sredine 90-ih. Naime, potporu Tuti pred sudom i u sudnici među ostalim došli su dati Ivan Andabak, umirovljeni general HVO-a, kojem se nedavno sudilo zbog krijumčarenja oko 600 kilograma kokaina, te koji još čeka pravomoćnost presude, prema kojoj je oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza. Andabaku su društvo činili Mladen Švarc i Ana Lučić, blago rečeno, živopisni dvojac iz Nove hrvatske desnice, a sa svima njima Tuta se prije ulaska u sud srdačno izgrlio i izljubio.

Svi skupa u sudnici se nisu previše zadržali, jer je ročište odgođeno budući da je tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Tute, pa je njegova obrana zatražila kraći rok za očitovanje o izmijenjenoj optužnici. A do izmjene optužnice došlo je zbog usklađivanja starog i novog Kaznenog zakona, pa je u tom usklađivanju tužiteljstvo zbog zastare odustalo od optužbe da je Tuta ono za što se tereti počinio sudjelujući u grupi. No zato ga se još uvijek tereti da je 24. studenog 1993. u večernjim satima u Mostaru kao zapovjednik Kažnjeničke bojne s najmanje 50 naoružanih i nepoznatih pripadnika te postrojbe došao pred zgradu PU Mostar. Tamo su, prijeteći im ubojstvom, razoružali policajce, a u zgradi su tražili Roberta Nosića, u to vrijeme pritvorenog zbog sumnje da je ubio jednog pripadnika Kažnjeniče bojne. Kada Nosića nisu našli u zgradi policije, otišli su do zgrade Vojne policije, a sa sobom su kao taoca poveli i jednog policajca kojeg su kasnije pustili. Pred zgradom Vojne policije također su razoružali osobe koje su tamo zatekli te su im također zaprijetili ubojstvom. Potom su iz zgrade izveli Nosića te jednog pripadnika Vojne policije, koji im je trebao poslužiti kao osiguranje. Njega su kasnije pustili, dok su Nosića odveli u Istočni Mostar te ga pustili, zapucavši prema njemu. Istovremeno prema Nosiću se zapucalo i iz Istočnog Mostara, a njegova je sudbina do danas nepoznata, iako se vjeruje da je poginuo.

Nadalje, Tutu se tereti i da je 19. travnja 1995. u Širok Brijegu u prostorijama zapovjedništva Kažnjeničke bojne zlostavljao Damira Brekala, te je nakon toga jednom od svojih podčinjenih rekao:

"Što ne ubiješ đubre!" Nakon toga, ta je osoba, čiji identitet nije poznat, Brekalu pucala u glavu, nanijevši mu ozljede opasne po život, no život mu je spašen zahvaljujući liječnicima.

Inače, ovaj sudski postupak, čekao je da se Tuta vrati s odsluženja kazne koju mu je zbog ratnog zločina nad civilima izrekao sud u Haagu, a s odsluženja te kazne pušten je u veljači ove godine. Sljedeće ročište zakazano je za 26. travnja, kada će se Tuta očitovati o izmijenjenoj optužnici. Sve što je danas kazao o sebi bilo je pak da "osim Hrvatske nema nikakve imovine."

Ivana Jakelić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari