CCI žestoko uzvratio, reagirao i američki veleposlanik Patrick Moon

''Rukovodstvo bh. parlamenta i dio zastupnika, pored svih problema ove zemlje i zastoja na euroatlanskom putu, za koji su direktno odgovorni, umjesto da konačno počnu raditi svoj posao, u interesu građana BiH, bave se nevladinom organizacijom koja vrši monitoring njihovog rada i javnost redovno, obavještava o rezultatima rada, te i drugih institucija vlasti u BiH'', priopćeno je danas iz CCI-a nakon što je njihovom predstavniku zabranjeno sudjelovanje sjednici Parlamentarne skupštine.

Naime, Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH donio je oduku da ne dopusti prisustvovanje predstavnicima CCI-ja današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

CCI navodi kako su kritiku svog nerada, katastrofalnih rezultata i enormnih primanja, najvećih u regiji, a u potpunom neskladu s rezultatima, rukovodstvo PSBiH i neki zastupnici vladajuće koalicije shvatili kao povod za obračun s kritičarem takvog stanja, odnosno s Centrima civilnih inicijativa.

''Predstavniku CCI-a, nakon sedmogodišnjeg redovnog praćenja rada ove institucije, zabranjen je pristup u Parlamentarnu skupštinu BiH, umjesto svojim poslom, kojim se u zemlji bave neformalna tijela, na neformalnim sastancima, Parlament vrijeme troši na obračun sa CCI-jem, kojeg se, u maniru nekih prošlih vremena, naziva stranom plaćeničkom organizacijom'', navedeno je iz CCI-a.

Kažu kako se ni jednog trenutka, konkretnim argumentima, ne demantira točnost informacija koje CCI iznosi o njihovom radu, nego se, manirom žutog tiska, pokušava skrenuti pažnja javnosti sa zaista ozbiljnih problema, na koje Parlament ne nudi odgovor, na tobožnju netransparentnost CCI-a.

''CCI rukovodstvu PSBiH nije dao tražene podatke (koje inače uopšte nije dužan da im dostavi) ne zato što ih taji (svi su oni ili već postavljeni ili će biti na web stranicu organizacije, kako je i uobičajeno) nego zbog bahatosti kojom su ti podaci zatraženi. I apsurdnog pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, čime rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela pokazuje zabrinjavajuće neznanje i neshvaćanje suštine i smisla nekih zakonskih akata – jer je ovaj zakon napravljen, po europskim standardima, da bi građani mogli dolaziti do informacija o radu vlasti, a ne da bi vlast dobila još jedan mehanizam za nadziranje građana i njihovih udruga. S ciljem ostvarivanja neprihvatljivog pritiska na njih'', navodi CCI i dodaje kako ovako ponašanje rukovodstva parlamenta i dijela zastupnika smatraju neprihvatljivim i nedostojnim ugleda koji bi najviše zakonodavno tijelo u zemlji i njegovi članovi trebali imati.

Naveli su kako, budući da CCI svoj posao radi ne da bi rušio institucije nego da bi, u interesu građana, svojom kritikom pridonio njihovom osnaživanju, kroz pritisak za što boljim radom, ostaju privrženi tom cilju.

''Odbijamo da ovakvo ponašanje dijela Parlamenta shvatimo kao sukob između nas i Parlamenta. To je naprosto atak odgovornih za nerad institucije i loše stanje u društvu na kritičare takvog nerada i stanja. I pokušaj zastrašivanja NVO sektora i uvođenja cenzure, na ‘’mala vrata’’. Javnost ima pravo znati što rade političari, a institucije vlasti imaju dužnost omogućiti neovisnu kontrolu tog rada od strane medija, nevladinih organizacija i udruga građana. Sve drugo je atak na daljnji razvoj demokracije u Bosni i Hercegovini'', naveo je CCI.

Inače, danas je zabranjeno prisustvo CCI-a sjednici jer je Kolegij PSBiH zatražio informacije od CCI-ja koje idu u prilog transparentnosti rada ove insitucije i koje se tiču financijskog poslovanja CCI-ja i njihovog praćenja PSBiH.
Kako je rekao predsjedavajući Zastupničkog doma Božo Ljubić "Dakle, budući da nisu dobili adekvatnu informaciju, nisu ni odobrili njihovo prisustvo na ovoj sjednici".

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon večeras je u izjavi za Agenciju FENA izrazio nadu da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotriti odluku kojom je zabranio prisustvo predstavnika Centara civilnih inicijativa (CCI) sjednici.
CCI je izvanredna organizacija, kaže Moon, a Veleposlanstvo SAD-a dugi niz godina surađuje sa CCI-jem jer promoviraju transparentnost vlada i o tome uredno obavještavaju građanstvo.
''Ovakav rad parlamenti bi trebali podržavati. Transparentnost za građanstvo koje je glasalo za njih. Nadam se da će razmotriti tu odluku jer će tako demonstrirati da se zalažu za transparentnost prema stanovnicima BiH'' zaključio je Moon.

Fena

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari