Školske kuhinje nelegalne, ne zna se kamo ide novac a upitna je higijena i kakvoća hrane

ljubuski.info

Od sljedeće školske godine školske kuhinje u trima osnovnim školama u ljubuškoj općini neće više raditi. To je rekao općinski načelnik Nevenko Barbarić na zadnjoj sjednici OV-a Ljubuški odgovarajući na vijećnićko pitanje i time najavio rješavanje te teme koja se već dugo povlači u javnosti, u školama, među roditeljima.

O njoj je bilo govora i u prošlom sazivu Općinskog vijeća Ljubuškog i načelnik kaže da je tragom toga poslan dopis županijskom Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. No, u odgovoru, objašnjava načelnik, ministrica Helena Lončar je "na jedan zgodan način skinula odgovornost s Ministarstva i sebe osobno, navodeći neistine i prebacujući to na općinskog načelnika i Općinsko vijeće".

O kakvom je točno odgovoru i navodnim neistinama riječ, nije podrobnije govorio, međutim bio je posve izričiti i jasan o daljnjim koracima.

"Predlažem i volio bih da takav stav imaju i ovo vijeće i ovi vijećnici da od iduće školske godine svim sredstvima zabraimo ovakav rad školskih kuhinja. To ćemo odraditi kor inspekcijski nadzor, znamo da škole nemaju računa i apsolutno se ne mogu baviti time. Osobno sada poručujem svim ravnateljima da od 1. rujna ako budu postojale te školske kuhinje, morat će biti u zakonskom okviru. Nabavlja se na crno i nitko ne zna ima li zarade i gdje završi" - bio je oštar načelnik Barbarić.

Pitanje zarade i trošenja novca zarađenog u školskim kuhinjama često je kamen spoticanja u školama. Njim euglavnom upravljaju ravnatelji uz prešutni blagoslov školskih odbora.

U veljači 2010. godine iz školske riznice u OŠ Marka Marulića ukradeno je oko 11.000 maraka i do danas krađa nije razjašnjena. Upitna je higijena i kvaliteta robe (hrane) koju djeca u školskim kuhinjama kupuju i jedu. No, ipak, učenicima treba omogućiti da negdje, na nekom mjestu kupe hranu za doručak ili užinu, i da pritom njihova sigurnost ni na koji način ne bude ugrožena.

Ivan Kaleb | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari