Vlada usvojila zakon o javno-privatnom partnerstvu

Na posljednjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije na dnevni red je došao i Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Ministar prostornog uređenja ZHŽ-a Ivan Topić pojasnio je koji je razlog donošenja takvog zakona.

"Razlog za njegovo donošenje je skidanje poteškoća s javnih institucija, odnosno njihovih proračuna, i mogućnost uvođenja privatnih poduzeća za povećanje kvalitete usluga ili izgradnje objekata koji će služiti za javne namjene", kazao je ministar Topić.

On je istaknuo kako javne institucije formiraju povjerenstva za kandidiranje projekata za javno-privatno partnerstvo s tim da ti projekti moraju biti najavljeni od institucija.

"Na primjer, svako ministarstvo, institucija ili javno poduzeće trebaju najaviti tom povjerenstvu projekt javno-privatnog partnerstva da bi mogao ući u razmatranje iduće godine, što znači, ne dopušta se 'ad hoc' formiranje društava posebne namjene", kazao je ministar Topić.

Ono što je vrlo bitno u ovom zakonu, naglašava Topić, jest izdignuta mogućnost projektiranja i građenja i unos te vrijednosti na javno-privatno partnerstvo. Što bi, prema njegovim riječima, značilo da se prije bilo kakve "priče" treba formirati društvo posebne namjene, a tek onda treba definirati odnose i iznose koji se unose u to društvo, pogotovo što time izbjegavamo unošenje Zakona o javnim nabavama. Topić je dao i očiti primjer koji imamo u gradnji.

"Kad bi gradnja kao takva od privatnog partnera ušla u javno-privatno partnerstvo, tada bi se prekršio Zakon o javnim nabavama, a ne bi se znala stvarna vrijednost unesenih sredstava u društvo posebne namjene", kazao je Topić.

Javni sektor je opterećen svim i svačim, kaže Topić. Od problema proračuna, rada javnih poduzeća i naslijeđenih stvari iz doba komunizma, dok s druge strane privatni sektor ima interesa za takve stvari.

Nadalje, na sjednici je Vlada utvrdila Nacrt zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Usvojen je program rada Vlade ZHŽ-a za 2013., a donijeta je i odluka o davanju suglasnosti na investicije u zdravstvu kojom se daje suglasnost na odluku o isplati dijela sredstava za investicije u zdravstvu.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari