Bukmir: "Ukoliko se ne isplate poticaji tražiti ćemo ostavku Vlade!"

U povodu prekjučerašnjih prosvjeda poljoprivrednika s prostora Zapadnohercegovačke županije ispred zgrade Ministarstva financija u Ljubuškom, a zbog neisplate poticaja za prošlu godinu, razgovarali smo s Dobroslavom Bukmirom, predsjednikom Saveza udruga poljoprivrednika ZHŽ-a, kojeg smo jučer zatekli na oranici kako priprema zemlju za sadnju krumpira. Bukmir nam je tijekom razgovora predočio iznimno teško stanje u poljoprivredi što zbog prirodnih nepogoda, što zbog teške financijske situacije koja je većinu poljoprivrednika ZHŽ-a dovela do ruba egzistencije.

Kakvo je trenutačno raspoloženje među poljoprivrednicima?

"Poljoprivrednici sigurno nisu raspoloženi za rad na svojim gospodarstvima. Prije svega zbog prirodnih i klimatskih nepogoda koje su nas zadesile posljednjih mjeseci. Nikako im ne polazi za rukom zasaditi svoje kulture i početi s radom, a tu je i loša financijska situacija s kojom su započeli ovu godinu. Kada pogledamo trenutačnu situaciju u kojoj se nalazi naš poljoprivrednik, možemo reći da je iznimno teško u svakom pogledu. Izišli su nam svi rokovi za sadnju krumpira, a tu je već pristiglo i vrijeme za druge kulture te osim prirode i financije to sve otežavaju."

Kako danas žive poljoprivrednici na području ZHŽ-a?

"A što da vam kažem? I moj otac se isto kao i svi moji susjedi u Vojnićima cijeli život bave poljoprivredom i priznajem da nikad nije bilo ovako teško kao danas. Prije su ljudi živjeli od poljoprivrede i prehranjivali svoje obitelji, a danas je došlo vrijeme da ljudima već govorim da se, ako se ovako nastavi, snalaze u nekoj drugoj branši jer od poljoprivrede na našim prostorima, ali i cijeloj BiH nema života. U našoj zemlji, po meni, nije dobro nikako ulagati novce u poljoprivrednu proizvodnju jer nema perspektive, a nažalost, i država je takva kakva je pa nemamo pomoći ni od koga."

Sve više zemlje je neobrađeno, jer radnik seljak ne zna za što radi, jer nitko ga ne vidi, nitko ne potiče. A do jučer ovaj kraj je živio od zemlje. Bojite li se da će se ova gospodarska djelatnost iskorijeniti u županiji, budući da mnogi poljoprivrednici najavljuju odustajanje od poljoprivredne proizvodnje?

"Ne samo u našoj županiji nego i u čitavoj Federaciji stanje je upravo takvo kakvim ste ga opisali. Imam osjećaj da netko izvana gura ovu državu u propast, da mi, u biti, ništa ne proizvodimo nego samo uvozimo robu te da na neki način služimo ovdje kao neki najamnici radnici trošeći robu iz uvoza."

Vjerujete li da će Vlada isplatiti poticaje u petak i što će biti, ako, kao što je bila praksa do sada, pogazi ono što je obećala?

"Mislim da će ovi rokovi ipak biti ispoštovani. Hoće li se Vlada držati svoje riječi, znat ćemo za tri dana. Naravno, ako se dogodi da i u petak sporazum ne bude ispoštovan, tražit ćemo ostavku i premijera i cijele Vlade ZHŽ-a."

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari