Vlada krši zakon o poticajima - mogući prosvjedi poljoprivrednika!?

za stolom

Vlada Zapadnohercegovačke županije nije ispunila svoje dano obećanje poljoprivrednicima pa je Savez poljoprivrednih udruga ZHŽ-a jučer održao konferenciju za novinare na kojoj je Dragan Pavlović, predsjednik Udruge "Pramenka 5", opisao trenutačni položaj poljoprivrednika ZHŽ-a.

Pri tom je naglasio kako su poljoprivrednici ove županije još jednom pali pod 'političkim križem', budući da su u proračunu ZHŽ-a za 2013. godinu umanjena sredstva za poljoprivredu na, kako je kazao, sramotni minimalni iznos.

Oštećeni smo!

"Po našem mišljenju, poljoprivrednici su daleko najviše oštećeni ovakvim proračunom. Uvažavajući sve financijske probleme u kojima se nalazi naša županija, našu spremnost da podnesemo ravnomjerno dio krize s ostalim proračunskim korisnicima, Vlada je najviše uzela poljoprivrednicima", istaknuo je Pavlović. Prema njegovim riječima, u prošloj godini stavka za poticaje bila je 1,363.500 maraka, a ove godine iznosi milijun maraka.

"I u prošloj godini rebalansom proračuna 'rezalo' se poljoprivrednicima, pa za godinu ili dvije, ako se ovako nastavi, poticaja neće ni biti. Pa, gospodo iz Vlade, ne mislite valjda da je poljoprivreda isplativ posao u ovakvoj državi, ne mislite valjda da se mi volimo baviti poljoprivredom i svake godine ići u minuse. Osigurajte više od 1000 radnih mjesta i mi odmah napuštamo naš posao pa poticaji neće biti potrebni. Radna mjesta u poljoprivredi i državnoj službi očito nisu isto cijenjena, jedni imaju privilegiju raditi i primati plaće, a drugi su osuđeni na propast", ogorčeno je kazao Pavlović.

Poljoprivreda u BiH nema nikakvu državnu zaštitu što je iznimka u Europi, poticaje s razine FBiH je gotovo nemoguće ostvariti, jedino što je preostalo to su poticaji s razine županije.

"Poticaji za 2012. smanjeni su za 10 maraka po jedinici površine. Imali smo razumijevanja zbog teške financijske krize u županiji, no ti poticaji još nisu isplaćeni poljoprivrednicima unatoč brojnim sastancima i dogovorima. Neslužbeno imamo informaciju da je počela isplata sa simboličkim sredstvima. Kada će biti završena, mi ne možemo znati u ovom trenutku, sigurno ne brzo", upozorio je Pavlović.

Mogući prosvjedi

Drastično smanjivanje stavke za poticaj u 2013., smatraju poljoprivrednici ZHŽ-a, govori samo jedno, a to je da poljoprivrednici nisu bitni za ovu Vladu.

"Gospodo u Vladi, kršite zakon o poticajima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koji kaže da poticaji moraju biti minimalno 2 posto od proračuna ZHŽ-a. Ako znamo da je Vlada izglasovala proračun za 2013. u iznosu od 69,894.800 maraka, lako je izračunati koliko iznosi tih 2 posto. Riječ je dakle o 1,397.896, a ako uzmemo smanjenje od 10 posto kao i drugim proračunskim korisnicima, onda to sukladno važećem zakonu iznosi 1,258.106,4 ispod čega poljoprivrednici neće pristati, te ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući masovne prosvjede i sudske tužbe, u ostvarenju svojih prava", poručili su jučer poljoprivrednici ZHŽ-a županijskoj Vladi.

Pavlović je na kraju izrazio nadu da će prevladati razum te da neće morati poduzeti nikakva sredstva kako bi ostvarili ono što im po zakonu pripada.

"Prihvatit ćemo ravnomjerno dio financijske krize u županiji, ali nećemo dopustiti ovakva drastična smanjenja. U nadi da razumijete naše argumente i da shvaćate položaj poljoprivrednih proizvođača u našoj županiji, nadamo se da ćete poticaje za 2012. isplatiti u najbržem moguće roku, a poticajna sredstva za 2013. dogovoriti s nama, poštujući zakon", poručio je Pavlović.

Ružica Puljić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari