Hrabri koraci na svjetlu blagdana

Uskrsli Krist je živ i pred nama je, ne samo u Galileji, nego svugdje i za svagda. Treba nam ta sigurnost vjere kojom ćemo se suočiti sa svim izazovima današnjeg nemirnog života, poručio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svojoj poruci povodom jednog od najznačajnijih katoličkih praznika Uskrsa. Svoju uskršnju poruku je, kaže, napisao tijekom učešća u konklavama za izbor novog pape, a u njoj je pozvao na vraćanje vjeri i svim ljudskim vrijednostima, te kritizirao sekularizam i ugrožavanje svetosti braka.

Svetost braka

"U konklavama Crkva je dobila Petra naših dana i kormilara Petrove lađe u osobi kardinala Bergoglia, koji je uzeo ime Franjo. Odmah je jasno zasvjedočio optimizam koji izvire iz vjere, iz ljubavi prema čovjeku koju nam je Isus ostavio u poslanje. Ta vjera i ljubav daju smisao našem životu. Jasno nam je poručio da se ne smijemo prepustiti pesimizmu ni gorčini, jer su to đavolske napasti. Kršćanin živi radosno vjeru koja je utemeljena na uskrslom Kristu", započeo je svoju uskršnju poruku Puljić, te dodao:

- Opasan je za čovjeka sekularizam koji mu se agresivno nameće u ime demokracije. Plod takva sekularizma je relativizam, koji ruši naravni zakon i ugrožava identitet ljudskoga bića kao muško i žensko, te svetost braka kao naravne ustanove od samog početka stvaranja. Kako ne dići glas u obranu naravnog zakona kada se ubija nada u čovjeku što ga vodi u izravnu smrt, bilo da sam diže ruku na sebe, bilo da ubija život prije rođenja, bilo da ozakonjuje ubojstvo prije prirodne smrti, bilo da proglašava znanošću ubijanje embrija u epruveti začeta, bilo da se na svakom koraku ostvaruje nasilje nad čovjekom, naglasio je u svojoj poruci Puljić, te poručio da nam je toliko potrebna svetost braka, obiteljskog zajedništva, svećeničkog poslanja i redovničkog posvećenja.

"Zapaljena uskrsna svijeća treba zasjati u našim srcima kao snaga nove evangelizacije u ovoj godini vjere. To uskrsno svjetlo treba obasjati i prožeti naše životno uvjerenje kojim ćemo izgrađivati javno mnijenje, društveno uređenje i čovjekovo dostojanstvo", poruka je Puljića.

Zaliječimo rane

Pozvao je da se zaziva uskrsli Gospodin, kako bi zacijelio sve naše rane. "Posebno one rane koje je mržnja nanijela, a sebičnost i oholost nametnula. Trebamo snagom vjere u uskrsloga Krista, liječiti sve ono što su sekularizam i relativizam zatrovali u ljudskim srcima, a što nije moguće samo ljudskim snagama ozdraviti", kazao je on.

- Zato i ja s posebnom radošću želim da vas uskrsno svjetlo obasja i učini vaše korake sigurnijim i hrabrijim. Želim, također, puninu radosti uskrsnuća Kristova svakom osobno i vašim obiteljima, koja će vas povezivati u zajedništvo svjedoka vjere. Podijelimo radost Uskrsa sa svim ljudima dobre volje s kojima dijelimo ovo izranjeno, ali Bogom dano podneblje, zaključio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uskršnju poruku.

Oslobođenje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari